Delano Weltevreden – Krijgt de gemeente Den Helder nu wél toestemming van de rechter om de kunstcollectie van Rob Scholte te veilen?

Rob Scholte, hier afgebeeld als Christus met een © aureool, in zijn rolstoel zittend aan het Laatste Avondmaal in een Helderse Spoorstraat etalage, vervaardigd na de ontruiming (foto Trendbeheer)

Scholte als stripfiguur (foto Trendbeheer)

Coalitieprogramma gemeente Den Helder 2018 – 2022 | Helders akkoord | Voorwaarts in gezamenlijkheid (foto TPO)

De studio van Rob Scholte in de post sorteerhal van voormalig postkantoor Den Helder (foto Dingena Mol)

Rob Scholte Museum Den Helder (foto Joris Baudoin)

De politie staat voor de deur voor een ontruiming, Paul (foto Facebook)

Rob Scholte bidt voor Den Helder (foto Facebook)

Over de ontruiming van het Rob Scholte Museum en de arrestatie van Roy dames (foto medestandersblognicovandenham)

Interview met Lijsje Snijder, de vrouw van Rob, op de Vrouw pagina van De Telegraaf (foto Twitter)

Een geschenk aan het museum, ook de rolstoel troon komt mogelijk onder de hamer (foto Joris Baudoin)

Krijgt de gemeente Den Helder nu wél toestemming van de rechter om de kunstcollectie van Rob Scholte te veilen?

Den Helder – Krijgt de gemeente van rechter L. Saarloos eindelijk toestemming om de kunstcollectie van Rob Scholte te veilen? Het antwoord valt dinsdag in Rechtbank Alkmaar.

Bij de ontruiming van het Rob Scholte Museum heeft de gemeente de kunstcollecti, die in het gebouw aanwezig was in beslag genomen. Daarmee had de gemeente een zekerheid achter de hand voor het terugvorderen van de ontruimingskosten. Inmiddels is het bedrag, dat Den Helder van Scholte eist opgelopen tot zo’n 550.000 euro. De vorige advocaten van de kunstenaar, Friedberg & Mahn uit Amsterdam, hebben een onbetaalde rekening van 375.000 euro.

In oktober vorig jaar had de gemeente alles al gereed om de collectie in delen openbaar te laten verkopen door veilingbedrijf BVA  Auctions. De rechter heeft daar inmiddels enkele malen een stokje voor gestoken. Hij vond, dat Scholte de gelegenheid moest krijgen om kopers te vinden, die een hogere prijs voor de collectie willen betalen.

Aanvaardbaar

Uiterlijk afgelopen woensdag om middernacht moest er een bod liggen, dat voor de twee schuldeisers aanvaardbaar is. Dat bod lag er niet, heeft de gemeente inmiddels verteld. De bieders moeten meer bieden dan de 350.000 euro, die de openbare verkoop volgens een gemeentelijke deskundige maximaal zal opbrengen.

Inmiddels is een ander twistpunt tussen de gemeente en Scholte opgedoken. De kunstenaar zegt, dat sommige kunststukken zijn beschadigd, omdat zij ondeugdelijk zijn opgeslagen en of getransporteerd. Hij stelt de gemeente Den Helder en BVA Auctions aansprakelijk. Door de beschadigingen zijn de kunststukken minder waard geworden. Volgens advocaat Ina Molenaar zou de schade ’in de tonnen’ kunnen lopen.

Dinsdag beslist de rechter wat de volgende stap wordt.

Helderse Courant,

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20210301_81823178

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Leendert+Saarloos
https://robscholtemuseum.nl/?s=Friedberg+&+Mahn
https://robscholtemuseum.nl/?s=Van+der+Meer+&+Philipsen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Imming
https://robscholtemuseum.nl/?s=BVA+Auctions