Delano Weltevreden – Kees de Jager overleden, politicus en belangenbehartiger van mensen met een beperking: ’Voor GroenLinks was hij heel belangrijk’

Kees de Jager (foto Peter van Aalst)

Kees de Jager overleden, politicus en belangenbehartiger van mensen met een beperking: ’Voor GroenLinks was hij heel belangrijk

Een keffertje. Erg gedreven. Een fijn mens. Zo omschrijven Nieuwediepers de vrijdag overleden Kees de Jager. De Jager was lid van GroenLinks en is jarenlang het gezicht geweest van de Helderse Gehandicaptenraad.

De Jager lag in het ziekenhuis vanwege een niet te behandelen bacterie in zijn bloed. Hij leed aan hemofilie, een aangeboren ziekte, waarbij het bloedstolling proces is verstoord. Het leidt vaak tot inwendige bloedingen, vooral in de gewrichten. De ziekte zorgde er voor, dat hij in een rolstoel belandde.

Reclamebureau

Voor zijn carrière had het ingrijpende gevolgen. De Nieuwedieper had een eigen reclamebureau, maar moest daar begin jaren negentig vanwege zijn gezondheid mee stoppen. Hij nam daarna de vormgeving en redactie van twee marine bedrijfsbladen op zich, maar moest dat werk in 2001 staken. Het medicijn tegen hemofilie wordt gemaakt uit vers bloed, hij liep er hepatitis C door op. Dat leidde tot een afkeuring.

De Jager stortte zich daarna op het gehandicapten werk en was in Den Helder voorzitter van de Gehandicaptenraad. Die inzet werd beloond met een Koninklijke onderscheiding. In 2011 gaf hij in eigen beheer een boek uit over het leven met hemofilie, getiteld ’Mij krijgen ze niet’.

Makkelijk

Adriana Hogendoorn heeft in de Gehandicaptenraad samengewerkt met De Jager. “Als persoon was hij allerbeminnelijkst. Hij leek wel heel makkelijk, maar Kees was een venijnig keffertje. Hij was als voorzitter heel uitgesproken. Hij zette de lijnen uit, de rest moest volgen.”

Het overlijden van Kees de Jager is voor GroenLinks een zware klap, zegt fractievoorzitter Marije Boessenkool. “Hij was fractie assistent, bestuurslid en lid van de raadscommissie maatschappelijke ontwikkeling. Daarnaast stelde hij de nieuwsbrieven van onze partij samen. Voor GroenLinks was hij dus heel belangrijk.”

Zij omschrijft Kees de Jager als ’ontzettend fijn om mee om te gaan’, ’een gedreven man’, ’prettig in de omgang’, ’iemand, die weet wat hij wil’.

Kees de Jager is 67 jaar oud geworden.

Helderse Courant, 19 december 2020, 16:00

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20201219_21391563

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kees+de+Jager
https://robscholtemuseum.nl/?s=Gehandicaptenraad
https://robscholtemuseum.nl/?s=Marije+Boessenkool
https://robscholtemuseum.nl/?s=GroenLinks+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=Adriana+Hogendoorn