Delano Weltevreden – Kan Scholte veiling van collectie weer tegenhouden? + Rechter steekt opnieuw stokje voor veilen van kunstcollectie Rob Scholte door gemeente Den Helder

Rob Scholte met enkele Marine Fregat werken uit zijn drie jaar geleden door de gemeente Den Helder bij de ontruiming van zijn museum in beslag genomen collectie (foto Peter van Aalst)

Kan Scholte de veiling van zijn collectie weer tegenhouden?

Den Helder – Kan kunstenaar Rob Scholte de veiling van zijn kunstcollectie door de gemeente Den Helder opnieuw tegenhouden? Dat moet vandaag blijken. De Rechtbank in Alkmaar buigt zich dan opnieuw over de kwestie.

Advocatenkantoor Friedberg & Mahn was behalve belangenbehartiger van Scholte ook schuldeiser. De Amsterdamse advocaten krijgen nog enkele tonnen van hun voormalige cliënt. Omdat hij zijn rekeningen niet kon betalen, hebben de advocaten toestemming gekregen een deel van zijn kunstwerken te verkopen.

Ook Den Helder wil geld van de kunstenaar zien, ruim 550.000 euro. Rechter Leendert Saarloos stak begin oktober een stokje voor het plan van de gemeente om de kunstcollectie te veilen. Friedberg & Mahn mocht het eerst proberen.

Het advocatenkantoor en Scholte konden het echter niet eens worden over de manier, waarop de veiling moest worden aangepakt. Friedberg & Mahn trok zich terug en nu is de gemeente weer aan zet. Deze maand wil het College beginnen met het veilen van de kunstcollectie.

Scholte vraagt de rechter de veiling opnieuw te verbieden. Hij zegt, dat Den Helder en haar deurwaarder Van der Meer & Philipsen zich niet hebben gehouden aan het vonnis van begin oktober. Toen droeg de rechter de gemeente en de deurwaarder op om de onrechtmatig verplaatste kunstcollectie terug te brengen naar de opslagplaats van firma Imming in De Goorn. Dat gebeurde niet.

Helderse Courant, 7 januari 2021

https://www.noordhollandsdagblad.nl/regio/noordkop

Rechter steekt opnieuw een stokje voor het veilen van de kunstcollectie van Rob Scholte door de gemeente Den Helder: De kunstenaar mag zelf op zoek naar kopers

Den Helder – Het is kunstenaar Rob Scholte opnieuw gelukt om de veiling van zijn kunstcollectie door de gemeente Den Helder tegen te houden.

Hij mag tot 5 februari zelf proberen om met kopers op de proppen te komen. Dat heeft rechter Leendert Saarloos donderdag bepaald. De gemeente Den Helder wilde op 21 januari via veilingbedrijf BVA Auctions beginnen met het verkopen van de achtduizend stukken tellende collectie. De gemeente eist van de kunstenaar zo’n 550.000 euro. Onder meer voor de ontruiming van het Rob Scholte Museum begin 2018 en de opslag van de in beslag genomen kunstcollectie.

Stokje

Scholte kwam niet met het geld over de brug en de gemeente besloot de collectie te veilen. Rechter Saarloos stak daar op 7 oktober een stokje voor. Friedberg & Mahn, het advocatenkantoor, dat Scholte toen vertegenwoordigde, mocht het eerst proberen. Het kantoor heeft namelijk ook beslag gelegd op de kunstcollectie, omdat Scholte zijn rekeningen niet kon betalen. De rekening is inmiddels opgelopen tot 375.000 euro.

Gebrouilleerd

Scholte is gebrouilleerd met Friedberg & Mahn. De gemeente was daarom weer aan zet. De voorgenomen verkoop op 21 januari mag echter niet doorgaan.

Een door de gemeente ingehuurde deskundige heeft de collectie getaxeerd op 350.000 euro. Scholte zegt, dat de collectie een veelvoud waard is en dat hij kopers heeft, die veel meer willen betalen. Hij mag van de rechter proberen om meer uit de verkoop te halen. Kopers moeten per kunstwerk minimaal de getaxeerde waarde betalen.

Helderse Courant, 7 januari 2021, 19:46

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20210107_38008466

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Leendert+Saarloos
https://robscholtemuseum.nl/?s=Friedberg+&+Mahn
https://robscholtemuseum.nl/?s=Van+der+Meer+&+Philipsen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Imming
https://robscholtemuseum.nl/?s=BVA+Auctions

3 Comments

 1. “Alle macht is in Nederland samengeklonterd. Onze rechters geven burgers structureel minimale kansen om een zaak te winnen. Rechters richten zich vooral op het gouvernement.” Aldus voormalig Nationaal Ombudsman Alex Brenninkmeijer in een recent interview met Trouw.

  Scholte keert zich als maatschappelijk betrokken kunstenaar tegen het samenklonteren van macht en de onmenselijkheid, die daaruit voortvloeit. Dat heeft hem zijn museum gekost.

  Een enkele rechter, die onder zijn vonnis zet: ik ben onfeilbaar, dus mag de collectie waar een kunstenaar zijn hele leven aan gewerkt heeft, voor een habbekrats worden verpatst, zonder dat hij het hoger beroep daartegen mag afwachten, die rechter is een samenklontering van onmenselijkheid. Het maken van fouten is immers onlosmakelijk aan het mens zijn verbonden.

  Vervolgens wint Scholte op onvoorstelbare wijze tweemaal een kort geding tegen lieden zonder hart, die zijn collectie op een volstrekt onaanvaardbare manier willen laten veilen. Door dit extreme wangedrag van de gemeente Den Helder, zit er nu nog maar een gat van drie maanden tussen het uit wraak aan stukken slaan van de museumcollectie en het Hoger Beroep van Scholte. Een rechter, die dan niet zegt: jongens, nu zitten we door schuld van de gemeente zo dicht tegen het hoger beroep aan, dat we de executieveiling drie maanden opschuiven, zo’n rechter heeft geen hart en is gespeend van het meest elementaire rechtsgevoel. Net als de rechters, die een mevrouw in de bijstand tot tienduizend euro boete veroordeelden, omdat ze wat boodschappen van haar moeder cadeau kreeg, of de rechters, die de slachtoffers van de toeslagen affaire tot beneden hun enkels afbrandden.

  Tenzij, tenzij – slik – de samenklontering al zo erg is, dan Scholte zijn zaak niet KAN winnen.

 2. “This is where we are at right now, as a whole. No one is left out of the loop. We are experiencing a reality based on a thin veneer of lies and illusions. A world where greed is our God and wisdom is sin, where division is key and unity is fantasy, where the egodriven cleverness of the mind is praised, rather than the intelligence of the heart.”

  Bill Hicks

 3. Een armoedzaaier in de bijstand leent 360 euro van een vriend om zich daarmee een deurwaarder van het lijf te houden. Hij wordt gekort op zijn uitkering en krijgt een boete. Helemaal oké vindt de Centrale Raad van Beroep dat.

  Er zijn mensen, die zeggen, dat satanisten ons land overgenomen hebben. Ik kan me dat niet voorstellen, maar ik zie wel steeds meer rechters, die satanisch gedrag vertonen. En ze worden niet aangepakt. Nooit!

  https://www.schuldinfo.nl/index.php?id=31&tx_ttnews%5Btt_news%5D=839&tx_ttnews%5BbackPid%5D=1&cHash=b8db4fdc06

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.