Delano Weltevreden – Huidige leningen worden vervroegd afgelost, nieuwe worden afgesloten tegen een lagere rente

Gebouw 72 op Willemsoord moet worden verbouwd tot stadhuis (foto George Stoekenbroek)

Huidige leningen worden vervroegd afgelost, nieuwe worden afgesloten tegen een lagere rente

Den Helder bespaart een half miljoen euro per jaar

Den Helder – Door leningen vervroegd af te lossen en nieuwe af te sluiten tegen een lagere rente, wil de gemeente Den Helder een half miljoen euro per jaar besparen.

De gemeente heeft de afgelopen jaren veel leningen (gedeeltelijk) afgelost, zonder nieuwe financiering aan te trekken. Er werd weinig geïnvesteerd. Dat gaat veranderen, zegt het College. Onder andere wordt geïnvesteerd in nieuwe wegen, een nieuw riool, een nieuw gemeentehuis, in Port Of Den Helder en in Willemsoord.

Financieringsmiddelen

Volgens het College is het daarom noodzakelijk om nieuwe financieringsmiddelen aan te trekken. Daarnaast worden lopende, relatief dure, leningen vervroegd afgelost en wordt de lage rente voor langere tijd vastgelegd. Omdat vervroegd wordt afgelost, moet een bedrag aan boete rente worden betaald. Dat bedrag wordt mee gefinancierd. Uiteindelijk is de gemeente structureel minder kwijt aan financieringslasten, schrijven Burgemeester en Wethouders aan de gemeenteraad. Een half miljoen euro, vanaf 2021.

Kwestie

De Raadscommissie Bestuur en Middelen buigt zich in het nieuwe jaar over deze kwestie. Het College wil een viertal leningen bij de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) voor een bedrag van € 46 miljoen vervroegd aflossen tegen betaling van boete rente. De boete rente is ongeveer 15 miljoen euro.

Bij dezelfde bank wordt vervolgens 154 miljoen euro geleend tegen een lagere rente. Het college zegt, dat het onduidelijk is hoe lang de huidige extreem lage rentestand nog geldt. Omdat er veel investeringen gepland staan is dit volgens Burgemeester en Wethouders een uitgelezen kans om van de lage rentestand te profiteren.

Helderse Courant, 38 december 2020, 17:54

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20201228_58461462

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Willemsoord
https://robscholtemuseum.nl/?s=Stadhuis+Willemsoord
https://robscholtemuseum.nl/?s=Port+Of+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=Raadscommissie+Bestuur+en+Middelen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Bank+Nederlandse+Gemeenten
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rentestand