Delano Weltevreden – Henny Ottervanger voert zestigste rechtszaak tegen gemeente Den Helder: ’Ze maken er op het stadhuis een zooitje van’

Den Helder – Als het een wedstrijd was geweest, zou de tussenstand nu 58 1 zijn in het voordeel van Henny Ottervanger. De Nieuwedieper spant de zestigste rechtszaak tegen de gemeente aan.

Zestig rechtszaken? ,”Dit wordt inderdaad de zestigste, een zaak over de WOZ waarde van mijn woning“, zegt de in 1947 geboren Ottervanger. “Ik heb twee zaken verloren. Eén daarvan heb ik in hoger beroep toch gewonnen. Ik denk, dat niemand in Den Helder zoveel rechtszaken tegen de gemeente heeft gevoerd. Ik heb bij de bestuursrechter gestaan, bij de meervoudige kamer, de Raad van State, de belastingrechter, bij de meervoudige belastingkamer en alle rechtbanken in Noord Holland. Als het mogelijk was, zonder advocaat. Het verschil met anderen is, dat ik er nooit ruchtbaarheid aan heb gegeven. Maar nu ben ik het zat en wil ik vertellen wat mij dwars zit over hoe het er op het stadhuis aan toe gaat.

Visstraat

Zijn ’loopbaan’ als luis in de pels van de ambtenarij begon in de Visbuurt. “Ik ben geboren in de Visstraat en ben in die wijk opgegroeid. In 1979 of 1980 ben ik vice voorzitter geworden van de Stichting Visbuurtbelangen. De gemeente en welzijn stichting Jeenjebe wilden op de Vismarkt een drugshulpverleningspost vestigen, terwijl in de wijk geen problemen speelden met drugs. We hebben daartegen bezwaar gemaakt en zijn in het ongelijk gesteld. Toen kon je nog meteen door naar de Raad van State. Ik was 33, een kwajongen eigenlijk. Ik had er geen flauw idee van hoe het er daar aan toe ging. We hadden een fantastische advocaat, mr. Stuyt uit Kudelstaart. Die had gezegd, dat ik er gelikt uit moest zien. Pak aan, stropdas om. We hebben die zaak gewonnen. De gemeente heeft drie woorden in de beschikking veranderd, waardoor die hulpverleningspost wél kon. We hebben opnieuw bezwaar gemaakt en zijn opnieuw in het ongelijk gesteld door de gemeentelijke bezwarencommissie. Bij de Raad van State heeft de vice voorzitter letterlijk gezegd: ’Als de gemeente Den Helder het nog één keer zo speelt, beschouw ik dat als een belediging aan de koningin’. De drugshulpverleningspost moest binnen drie weken van de Vismarkt af. En dat gebeurde ook. Klaar is Kees, gewonnen zaak.’’

In de clinch

Daarna, eveneens in de Visbuurt, kwam Ottervanger opnieuw in de clinch met de gemeente. Nu over de Onroerende Zaak Belasting. Ottervanger: “De OZB werd ingevoerd. Daarvoor had je de personele belasting. De meesten weten niet eens meer wat dat is. Maar het komt er in feite op neer, dat een ambtenaar komt kijken hoe je woont en wat je meubilair waard is. Je moest dus belasting betalen over dingen, waarover je al belasting had betaald. Enfin, in de Visbuurt wisten de mensen van toeten noch blazen over die OZB. We hebben daarover tweeëndertig rechtszaken gevoerd. Bij de belastingrechter wonnen we er daar eenendertig van. Dat geeft de burger moed.’’

Willemsoord

Tussendoor heeft Ottervanger zeven jaar ’gepauzeerdIk werkte bij Willemsoord BV. Van Gerard Bakker, de toenmalige directeur, mocht ik geen rechtszaken tegen de gemeente Den Helder voeren.

Links de woning van Ottervanger aan de Doggersvaart, op de achtergrond het asielzoekerscentrum, rechts de Doggerij (foto George Stoekenbroek)

Links de woning van Ottervanger aan de Doggersvaart, op de achtergrond het asielzoekerscentrum, rechts de Doggerij (foto George Stoekenbroek)

De zestigste zaak van Ottervanger versus de gemeente Den Helder draait om de WOZ aanslag, de belasting op de waarde van zijn woning aan de Doggersvaart.Vier of vijf jaar geleden heeft de meervoudige belastingkamer bepaald dat de WOZ waarde van mijn woning met vijftien procent omlaag moest. Achter mijn huis staat asielzoekerscentrum Doggershoek, pal naast mij wonen jonge vluchtelingen in de Doggerij. Dat vluchtelingen worden opgevangen is prima, maar de mensen, die er wonen snappen niet het verschil tussen mijn eigendom en de openbare ruimte. Zij lopen gewoon bij mij op het erf wanneer zij daar zin in hebben.

Op het stadhuis zit er nu kennelijk een nieuwe ambtenaar, die lak heeft aan de uitspraak van de rechter. Ik ben gewoon voor de volle waarde aangeslagen. Nadat ik daar bezwaar tegen heb gemaakt, is de WOZ waarde met 20.000 euro verlaagd. Maar dat is niet hetzelfde als vijftien procent. Daarom stap ik naar de rechter. Het stoort mij, dat het zo moet gaan. Tachtig procent van de inwoners van Den Helder heeft niet de middelen om naar de rechter te gaan. Je moet allerlei kosten maken: naar de rechtbank reizen, een advocaat en legeskosten betalen. De ambtenaar, die namens de gemeente naar zo’n zitting gaat, heeft een dagje uit: hij krijgt reiskosten vergoed, mag lunchen op kosten van de gemeente. Op mijn kosten dus. En de advocaat van de gemeente wordt ook van mijn belastingcenten betaald. Eigenlijk moet ik van de burgemeester excuses krijgen, omdat de gemeente er als overheidslichaam elke keer weer een teringzooitje van maakt en ik steeds moet bijsturen. Een vetleren medaille, omdat ik al die jaren de democratie heb verdedigd, is ook goed.’’

Waar die strijdbaarheid vandaan komt? “Mijn vader had een benzinepomp. De meters moesten elk jaar geijkt worden. Het ene jaar betaalde hij daar vijftien gulden voor, een jaar later was het opeens tachtig gulden. Mijn vader heeft daar strijd tegen gevoerd en heeft gewonnen. Het zit in mijn bloed.”

Helderse Courant, 10 januari 2020, 06:34

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200109_56514103/henny-ottervanger-voert-zestigste-rechtszaak-tegen-gemeente-den-helder-ze-maken-er-op-het-stadhuis-een-zooitje-van

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Henny+Ottervanger
https://robscholtemuseum.nl/?s=Visbuurt
https://robscholtemuseum.nl/?s=WOZ
https://robscholtemuseum.nl/?s=OZB
https://robscholtemuseum.nl/?s=Willemsoord
https://robscholtemuseum.nl/?s=Doggershoek
https://www.telegraaf.nl/nieuws/2001018375/henny-72-won-al-bijna-60-rechtszaken-tegen-den-helder

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image