Delano Weltevreden – Guerrilla tegen politieke voorstanders van stadhuis Willemsoord + Loopbrug komt terug + Casper Duin – Sinds nachthoreca, slechter en onveiliger geworden + Lezers schrijven

Guerrilla campagne tegen politieke voorstanders van stadhuis op Willemsoord

Den Helder – De zeven fracties, die voorstander zijn van een stadhuis op Willemsoord mogen de borst nat maken. De komende maanden worden zij in advertenties aangevallen door een groep ’verontruste burgers,’ die het plan niet zien zitten.

Het CDA is afgelopen zaterdag als eerste op de korrel genomen in zo’n krantenadvertentie. De tekst: ’Weet u, dat het CDA een bedrag van 31,6 miljoen euro wil uitgeven aan de bouw van een nieuw stadhuis op het Willemsoord complex. Omgerekend komt dit neer op een bedrag van 272 euro per inwoner meer. En dat voor inwoners van een van de armste steden van Nederland. Vlak voor de verkiezingen helpen we u hieraan nog wel even herinneren.’ De advertentie is ondertekend door Verontruste inwoners van Den Helder’.

In het pak genaaid

De Stichting Behoud Cultureel Erfgoed Den Helder blijkt achter deze actie te zitten. Voorzitter Paul Schaap: ”Een meerderheid van de gemeenteraad heeft in februari vorig jaar geld beschikbaar gesteld voor een stadhuis op Willemsoord. De burgers zijn vervolgens buitenspel gezet. Wij hebben geprobeerd bezwaar aan te tekenen tegen het plan, maar dat kan niet. Zo’n tweeduizend verontruste inwoners van Den Helder zijn het met ons eens dat het een slecht plan is. Zij willen actie tegen de zeven coalitiepartijen, die verantwoordelijk zijn voor dit besluit. Wij hebben besloten tot een advertentiecampagne om de inwoners van Den Helder er op te wijzen door welke politieke partijen zij in het pak genaaid worden.”

Hoe hij aan het bedrag komt van 272 euro meer per inwoner? “Er is 31,6 miljoen euro beschikbaar gesteld voor dat stadhuis. Daar zijn zaken als bodemonderzoeken, bereikbaarheid en parkeren nog niet in meegenomen. Wij denken daarom, dat het plan meer dan 40 miljoen euro gaat kosten. Het wordt een financieel debacle. Wij denken, dat een nieuw stadhuis niet meer dan vijftien miljoen euro hoeft te kosten. Als je het resterende bedrag deelt door 56.000 inwoners, kom je op gemiddeld 272 euro wat mensen meer aan OZB gaan moeten betalen. De tweeduizend mensen, die tegen dat plan zijn, willen, dat wij uitdragen wie daarvoor verantwoordelijk zijn. En willen, dat wij de kiezers er op wijzen, dat deze partijen in Den Helder niet meer aan de macht mogen komen.

Guerrilla campagne

De komende tijd wordt dus middels advertenties een guerrilla campagne gevoerd, waarbij steeds een andere fractie het doelwit is. De fracties weten, dat die advertenties er komen, maar weten niet wie het volgende slachtoffer en wat in de advertentie komt te staan.

Fractievoorzitter Harmen Krul (CDA): “Ik ben benieuwd, waar zij mee komen. We moeten voorwaarts. Dit dossier houdt de stad al enkele decennia bezig en deze coalitie heeft besloten daar een eind aan te maken. Als wij tegen elke plek bezwaar maken, blijven we bezig.”

Carlo Assorgia (Beter voor Den Helder): “Ik vermoedde al, dat die advertentie uit die hoek kwam. Het mooie van dit land is, dat het een ieders democratisch recht is om ergens tegen te zijn. Maar dit is een rijdende trein. Het geld is beschikbaar gesteld en er is een architect aangewezen. Het stadhuis op Willemsoord is niet meer tegen te houden. Het leeft in de hoofden van een paar mensen. Onze inwoners maken zich niet druk om een stadhuis op Willemsoord. Wel om zaken als bereikbaarheid en of zij een knap huis kunnen krijgen.”

Kinderachtig

Carla van Driesten (Seniorenpartij) vindt het ’kinderachtig,’ dat de voorstanders van het stadhuis op Willemsoord in advertenties worden aangevallen. “Ik ben persoonlijk ook geen voorstander van die plek. Maar we moeten iets doen, anders hebben het er bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen opnieuw over.”

We leven in een vrij land”, vindt fractievoorzitter Hans van Donkelaar van ChristenUnie. “Het staat de erfgoed stichting vrij om die advertenties te plaatsen. Ik vraag me af, of de stichting subsidie ontvangt. Als die advertenties van subsidiegeld worden betaald, zou ik dat raar vinden.”

Pieter Blank (PvdA) wijst ook op de vrijheid van meningsuiting van de erfgoed stichting en de verontruste burgers, die Paul Schaap zegt te vertegenwoordigen. Toch heeft hij liever dat over de politieke keuzes van de coalitie wordt gedebatteerd.

Fractievoorzitter Harrie van Dongen (Stadspartij) vindt het jammer van de energie, die de erfgoed stichting in deze zaak steekt. “Je kunt beter praten over hoe je er voor zorgt, dat alles goed blijft lopen op Willemsoord. Als de Stadspartij ’aan de beurt’ is, hoopt Van Dongen, dat de erfgoed stichting het logo van de partij ook afdrukt. “Dan hebben we er nog wat aan.”

Helderse Courant, 16 februari 2020, 13:49

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200215_83255562/guerrillacampagne-tegen-politieke-voorstanders-van-stadhuis-op-willemsoord

Veel gebruikte en veel besproken loopbrug tussen Weststraat en Willemsoord komt vrijdag terug

De Helderse Prins carnaval ex wethouder Edwin Krijns toont de betreffende loopbrug (foto NHD)

De Helderse Prins carnaval ex Wethouder Edwin Krijns toont de betreffende loopbrug (foto NHD)

Den HelderDe veelgebruikte loopbrug vanaf de Weststraat naar Willemsoord keert vrijdag terug.

Dat gebeurt op uitdrukkelijke wens van diverse horeca ondernemers, die zich bij Willemsoord directeur Hans Broekmeulen beklaagden over de afnemende bereikbaarheid van hun zaak. Broekmeulen: Van mij had het niet gehoeven, maar diverse horeca ondernemers vroegen erom. Over twee jaar moet daar een nieuwe brug liggen, al is twee jaar inderdaad nog best een tijdje. Dus ligt de brug er vrijdag weer in.”

De loopbrug werd eerder weggehaald voor groot onderhoud. Broekmeulen stelde eerder, dat het weghalen geen verband hield met het zogeheten brugongeluk, waarbij Lotte Kalsbeek ernstig gewond raakte, nadat de loopbrug door een drietal was opengezet.

Helderse Courant, 21 februari 2020, 07:00

Reacties

Inge Posch
Nee hoor, allemaal puur toeval natuurlijk.
Het was onmogelijk om die brug een lik verf te geven en verder onderhoud te plegen, terwijl dat ding op z’n plaats bleef.

Ed Schotman
Natuurlijk is die weggehaald in verband met het ongeluk en weer zit die directeur uit zijn nek te kletsen en over twee jaar moet er een nieuwe brug liggen. Kan wel schrijven en zeggen: “Die is wel zeker van zichzelf“.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200220_16016176/veelgebruikte-en-veelbesproken-loopbrug-tussen-weststraat-en-willemsoord-komt-vrijdag-terug

Sinds de nachthoreca op Willemsoord zit, is het er volgens twee ondernemers slechter en onveiliger geworden, maar er komen meer camera’s

Eerdere schade bij SportsArt (foto Jorinda Baars)

Eerdere schade bij SportsArt (foto Jorinda Baars)

De meest recente vernieling bij SportsArt (foto Jorina Baars)

De meest recente vernieling bij SportsArt (foto Jorina Baars)

Den HelderTwee keer ’s nachts uit bed gebeld omdat de ruiten zijn ingeslagen, wikkels van cocaïne voor de deur. Nee, met de komst van de nachthoreca naar Willemsoord is het er volgens Jorina Baars niet beter op geworden.

Volgens Baars, eigenaresse van sportschool SportsArt op Willemsoord, is er sprake van een duidelijke kentering sinds de uitgaansgelegenheden uit de Koningstraat daar zijn neergestreken. “De overlast is toegenomen. En in zekere zin is dat logisch. Voorheen was het hier ’s avonds en ’s nachts uitgestorven. Nu is het hier hartstikke druk met mensen. Waar drank en drugs is, daar krijg je overlast. En als er iemand een keer vanwege drank of drugs in het dok valt, dan is het eigen schuld, dikke bult. Alleen voor mij als onderneemster is het er niet beter op geworden.’’

Schade

Maar dat neemt niet weg dat Baars niet gelukkig is met de komst van de kroegen. De voorbije periode zijn de ruiten van haar onderneming tot tweemaal toe ingeslagen. “Natuurlijk zie ik daar een verband met meer nachtelijke drukte op het terrein. Laat ze lekker uitgaan, maar blijf van andermans spullen af. Het is vervelend om ’s nachts uit bed te worden gebeld. En de schade die je hebt. Gelukkig zijn de daders in beide gevallen snel achterhaald. De eerste is de Marine. De Marechaussee is nog ter plaatse geweest. Hij heeft excuses gemaakt en de schade vergoed. Dader twee heeft de politie verteld te gaan betalen, maar ik heb niks ontvangen. Voordeel van een uitgaansgebied is wel, dat daders sneller worden achterhaald. Had ik aan de Koningstraat gezeten, dan had ik de schade zelf moeten betalen.’’

Naast de ingang van SportsArt is sinds kort een hek (foto Casper Duin)

Bij de ingang van SportsArt staat sinds kort een hek (foto Casper Duin)

Recent zijn er hekken geplaatst aan beide kanten van de Pinas. Een tegen het gebouw, waar restaurant Leuk is gevestigd, de ander tegen het onderkomen van Baars. Zodat het publiek via de hoofdweg het terrein af kan worden geleid. En niet langs het water. De hekken zijn dicht tussen middernacht en acht uur ’s ochtends.

Cocaïne

“Alle begrip daarvoor. Al is het vervelend als je in de storm met handenvol spullen komt aanlopen en dan een hek moet openen. En er ontstaat een nisje. Twee keer heb ik een wikkel van cocaïne voor de deur gevonden. We zijn een sportschool en bij mij komen jonge kinderen, hè. Een hek, cocaïne wikkels en kapotte ramen, dat is geen visitekaartje voor een sportclub. Het is niet zo erg, dat ik wil verhuizen. Maar ja, als hier in de toekomst een horeca plein komt, dan gaat dat ook nog eens ten koste van de parkeergelegenheid van mijn klanten. ’’

Rachel Slort, uitbaatster van restaurant Kade60 op Willemsoord, voelt zich naar eigen zeggen minder veilig sinds de drukte is toegenomen op de voormalige rijkswerf. “In de weekeinden sluiten we rond middernacht af. Bij ons werken jonge meiden. Als ik met de auto wegrijd, wacht ik bij de friettent. Tot de rest er ook is. Eerder ga ik niet van Willemsoord. We moeten hier door een smal gangetje richting de parkeerplaats. Daar hangen jongeren. Ze duwen ook wel eens tegen mijn auto. Mijn gevoel van onveiligheid is gegroeid sinds de nachthoreca hier is.”

Plantenbakken

Overlast is er eveneens in de vorm van omgegooide plantenbakken. “We zitten hier nu twaalf jaar. Dat soort dingen gebeurde voorheen niet. Nu wel een aantal keer. Dat kost ons gewoon geld. Na het ’brugongeluk’ is de brug naar de Weststraat weggehaald. Dat maakt ons wel lastiger te bereiken”

“Kijk, het ziet er allemaal prima uit”, vervolgt Slort. “De horeca, met al die lichtjes. Echt heel gezellig. Maar jij vraagt mij, of het er voor ons beter of slechter op is geworden. Slechter. Daarbij heb ik bij dat wachten op mijn personeel een akkefietje gehad met de beveiliging. Die eisten, dat ik doorreed. Dat doe ik dus niet, tot iedereen achter me zit. Daarop gingen de beveiligers foto’s maken en de politie bellen. Doe mij maar Frans Buhling en zijn beveiligers.’’

Camera’s

Directeur Hans Broekmeulen van Willemsoord stelt, dat politie en gemeente er bovenop zitten. “Waar veel mensen samenkomen, zijn er altijd een paar die de boel verkloten. Terwijl de meerderheid er een feestje van maakt. Daarom is er een convenant, waarin regelmatig overleg is tussen alle partijen. En kijken we naar wat we kunnen doen om het beter en leuker te maken. Zoals het plaatsen van de hekken, zodat uitgaanspubliek straks in de zomer wegblijft bij de bezoekers van de terrassen en de bootjesmensen. We doen aan routing. Je kunt ’s nachts, op de lange wandeling naar het Marinemuseum na, slechts op twee manieren Willemsoord af: bij het Schipperscafé en via de hoofdbrug. Willemsoord is veilig en het moet leuk zijn. Er hangen camera’s en er komen er meer op strategische punten. Het zijn er alleen altijd een paar, die het verkloten. Die pakken we aan. Vanwege de routing is de pakkans inderdaad groot. Wie gesommeerd wordt het terrein te verlaten en dat niet doet, die krijgt een ontzegging. En geloof mij, dat vinden ze niet leuk. Nu missen ze op zaterdagavond de gezelligheid.

Helderse Courant, 21 februari 2020, 20:00

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200220_77579118/sinds-de-nachthoreca-op-willemsoord-zit-is-het-er-volgens-twee-ondernemers-slechter-en-onveiliger-geworden-maar-er-komen-meer-camera-s

Lezers schrijven

Brieven van lezers zijn welkom. Houdt U er rekening mee, dat de lengte beperkt blijft tot 200 woorden en dat het een onderwerp betreft, waarover de krant heeft bericht. De redactie heeft het recht bijdragen te weigeren of in te korten. Insturen kan naar redactie.hc@nhd.nl met vermelding van naam en woonplaats.

HENK VAN KUIJK – Stadhuis (1)

Julianadorp – Naar de rechtbank – na een beroepschrift – stelt het gemeentebestuur in december 2019, dat de Raad nog geen locatie besluit genomen heeft over een nieuw stadhuis.

In een democratie hoort de juiste volgorde te zijn:
1. locatie besluit
2. financiën
3. bestemmingsplan toetsing
4. omgevingsvergunning
5. ontwerp
6. Europese aanbesteding.

Met alle juichende publicaties over een nieuw stadhuis op Willemsoord pleegt dit gemeentebestuur dus valse voorlichting aan de burger. Nog los van het van tafel vegen van de inspraakverordening en de referendumverordening (unaniem aangenomen), en de meer dan 145 bezwaarschriften. En dan Zeestad, dat zich niet geroepen voelt om financiële bestedingen (schouwburg De Kampanje) te verantwoorden naar gemeenteraad en burger.
Een staat in een staat, zonder democratische controle.
Die moeten natuurlijk weg, dat wilde Beter voor Den Helder ook, totdat de heer Assorgia business zag in Willemsoord, gecombineerd met een stadhuis. Hij moet aftreden wegens belangen verstrengeling.

JEROEN BODEWUS – Stadhuis (2)

Den Helder – Er is veel gesteggel over te verwachten geluidsoverlast bij het geplande stadhuis op Willemsoord. Maar de firma Damen is al enige tijd volop bezig in het dok tegenover de beoogde locatie. Als voor en of tegenstanders nu gedurende een korte periode geluidsmeters ophangen op de gebouwen 66 en 72. Dan kan aangetoond worden (met harde cijfers), of de beweringen kloppen of niet.

Waar ik mij echter meer zorgen over maak is de situatie bij een calamiteit. Bij een evenement in de schouwburg staat het hele parkeerterrein vol. Er is veel verkeer, dat heen en weer rijdt op zoek naar een parkeerplek.

In geval van een calamiteit kan geen enkele brandweerwagen de draai maken vanaf de Westgracht de brug op naar Willemsoord als daar vertrekkend verkeer op staat. Vervolgens moeten de hulpdiensten de corridor tussen gebouw 51 en 52 door. Daar is geen tegengesteld verkeer mogelijk! Kortom, in geval van calamiteiten is de bereikbaarheid (de vrije doorgang voor hulpdiensten zonder obstakels) in gevaar. Ik kan mij niet voorstellen, dat dit goedgekeurd is door de veiligheidsregio.

Ik kan mij wel voorstellen, dat dit een aandachtspunt is voor de toekomstige vestiging van een Stadhuis.

JAN KARSTEN – Stadhuis (3)

Den Helder – B&W, je ziet wat er gebeurt als je het stadhuis op Willemsoord gaat vestigen. Weg nautische evenementen. Geen reparaties meer van oude schepen, die gebouwen 72 en 66 nodig hebben voor onderhoud of reparatie.

Lees het stuk maar eens goed, B&W, in de krant van 18 februari over de Stad Amsterdam en neem dat maar eens ter harte. Jullie hebben totaal geen besef van waar jullie mee bezig zijn. Ja, iets moois te grabbel gooien.

Willemsoord is geen plek voor een stadhuis. Een groot deel van de ambtenaren werkt thuis. Er zijn zelfs minder ambtenaren dus heb je niet een dergelijk groot stadhuis nodig. Veel ambtenaren zeggen Den Helder vaarwel.

Het merendeel van de Helderse bevolking is tegen een stadhuis op Willemsoord. Veel politieke partijen hebben kiezersbedrog gepleegd. Eerst waren zij tegen het stadhuis op Willemsoord en nu zijn zij voor. Wat geloofwaardigheid bij de burgers wegneemt.

Nou bij mij zeker. Ik vraag me dan ook af waarom ik dan nog stem, het heeft toch geen zin.

Helderse Courant, 22 februari 2020

https://www.noordhollandsdagblad.nl/regio/noordkop

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Guerrilla
https://robscholtemuseum.nl/?s=Verontruste+burgers
https://robscholtemuseum.nl/?s=Verontruste+inwoners+van+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=stadhuis
https://robscholtemuseum.nl/?s=Willemsoord
https://robscholtemuseum.nl/?s=stadhuis+Willemsoord
https://robscholtemuseum.nl/?s=Stichting+Behoud+Cultureel+Erfgoed+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=Paul+Schaap
https://robscholtemuseum.nl/?s=Harmen+Krul
https://robscholtemuseum.nl/?s=Carlo+Assorgia
https://robscholtemuseum.nl/?s=Carla+van+Driesten
https://robscholtemuseum.nl/?s=Pieter+Blank
https://robscholtemuseum.nl/?s=Harrie+van+Dongen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Edwin+Krijns
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hans+Broekmeulen
https://robscholtemuseum.nl/?s=loopbrug
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jorina+Baars
https://robscholtemuseum.nl/?s=nachthoreca
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koningstraat
https://robscholtemuseum.nl/?s=Marine
https://robscholtemuseum.nl/?s=Marechaussee
https://robscholtemuseum.nl/?s=Pinas
https://robscholtemuseum.nl/?s=Cocaïne
https://robscholtemuseum.nl/?s=Frans+Buhling
https://robscholtemuseum.nl/?s=Henk+van+Kuijk
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jeroen+Bodewus
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jan+Karsten