Delano Weltevreden – ‘Gemeente voor Nollen verantwoordelijk’ + Ronald den Boer – Binnenstad Den Helder net niet goed genoeg + Petra Bies – 36 kampioenen bij rollatorloop Den Helder [video]

‘Gemeente voor Nollen verantwoordelijk’

Helderse Courant, 13 september 2017

Helderse Courant, 13 september 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

Binnenstad Den Helder net niet goed genoeg

Het Helderse stadshart is dinsdagmiddag buiten de prijzen gevallen in de verkiezing Beste Binnenstad. Almere en Hoofddorp werden de finalisten in de categorie middelgrote steden.

De bekendmaking vond plaats in Hilversum. Den Helder was een van de vijf genomineerden voor een finale plaats. Over de jurybeoordeling is nog niets bekend.

De term ’Beste Binnenstad’ is overigens wat verwarrend en de aankondiging dat Den Helder genomineerd was leidde eerder dit jaar her en der tot schampere reacties, gezien de leegstand aan winkelpanden en het volgens sommigen gebrek aan gezelligheid.

Dynamiek

“Het gaat evenwel niet om de stand van zaken op dit moment, maar om de ontwikkeling, die een binnenstad de afgelopen twee jaar heeft doorgemaakt. Welke dynamiek is er en welke vernieuwing vond er plaats? Wat wordt er gedaan om een stadshart aantrekkelijker te maken?’’, vertelt city marketing manager Anke de Vries. Zij was dinsdag met wethouder Lolke Kuijpers bij de plechtigheid. ,,In Den Helder wordt daar hard aan gewerkt. Door ondernemers, door Woningstichting en door gemeente en Zeestad.”

De jury kijkt onder meer naar de stedenbouwkundige ontwikkeling, maar ook naar zaken als aantal bezoekers, leegstand, mate van diversiteit, samenwerking tussen overheid en private sector, enzovoorts. Ook de stadspromotie en marketing worden onder de loep genomen.

Noordhollands Dagblad, 12 september 2017, 18:38

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo/binnenstad-den-helder-net-niet-goed-genoeg

36 kampioenen bij eerste rollatorloop Den Helder

Een dweilorkest, joelende supporters en links en rechts mensen met camera’s. De eerste Helderse rollatorloop ademde iets van de vrolijke, sportieve sfeer in een schaatsstadion. 36 senioren verschenen dinsdag aan de start.

Niet op de atletiekbaan aan de Ruyghweg, zoals aanvankelijk gepland, maar vanwege het slechte weer in Gebouw 66 op de oude rijkswerf. De loop smaakt naar meer, daar waren deelnemers en organisatie het roerend over eens.

Of hij als oudste deelnemer het startschot wil lossen? Daar hoeft Marinus Schrieken (91) niet lang over na te denken. Glunderend steekt hij dinsdagmorgen om klokslag elf uur het startpistool omhoog. Een daverende knal klinkt door de hal van Gebouw 66 op Willemsoord.

Het is de start van de allereerste Helderse rollatorloop. Een initiatief van Team Sportservice, dat er ouderen mee in beweging wil krijgen. Sabine van Lochem organiseerde eerder zo’n loop in Heerhugowaard en verhuisde hem mee naar Den Helder.

“Er zijn er meer in het land. De grootste in Amsterdam in het Olympisch Stadion, dat is ook mijn inspiratiebron”, vertelt ze, boven de vrolijke muziek van het dweilorkest van Kunstzin Julianadorp uit.

Startnummer

De deelnemers druppelen binnen en kunnen aan tafeltjes aan de koffie. Bij Annie van Beekum (85) zit het startnummer al op de rollator, serpentines dansen er in krullen omheen. Ze is samen met haar schoonzoon Bert Deckers, die haar opgaf voor het evenement. “Uit zichzelf gaat ze niet en dit is een leuk uitje.”

Schimmen

Dat vindt ook Mien Koke (88), die zojuist is afgezet door haar echtgenoot en op eigen houtje de hal binnen wandelt. “Het is hier lotgenoten bij elkaar en je bent lekker in beweging. Zinloos lopen vind ik niet leuk, ik moet een doel hebben.”

De oud docente wiskunde aan de voormalige scholengemeenschap Nieuwediep is niet alleen slecht ter been, ze kampt ook met een visuele handicap. “Ik ben praktisch blind. Maar ik zie nog schimmen en die loop ik zo maar achterna.”

De deelnemers kunnen zelf bepalen hoeveel rondjes ze lopen, zij het met een maximum aantal van vijf. Aanvankelijk zou de loop op de atletiekbaan aan de Ruyghweg worden gehouden, maar vanwege het slechte weer moest door dat plan een streep worden getrokken.

,,We wilden het niet afgelasten, zeker niet bij zo’n eerste keer. Gelukkig wilde Willemsoord deze hal belangeloos ter beschikking stellen’’, vertelt organisator Van Lochem.

Gouden plak

Team Sportservice en sportvereniging Noordkop staan niet alleen, waar het de organisatie betreft. Cliënten van ’s Heeren Loo bemannen op het driehonderd meter lange parcours door de hal posten, waar water en fruit worden uitgedeeld, zorgen voor stempels op de wandelkaarten en nemen ook het uitreiken van de medailles voor hun rekening. Er is voor alle deelnemers een ’gouden plak’, met ’kampioen’ erop.

Want het gaat niet om wie er wint, het gaat om de prestatie, zo benadrukt ook speaker Peter van der Star. Door zijn microfoon doet hij verslag van de vorderingen en interviewt hij zo nu en dan een deelnemer. Aan Anne Drent (82) heeft hij een goede. Ze loopt stiekem een zesde ronde. ,,Weet je wat het is, ik kom langzaam op gang, maar als ik ga, dan ga ik.’’

Toos Bakvis (72) bekijkt het gewoel om haar heen met een glimlach. Ze puft even uit op haar rollator. Eén ronde is voor haar al heel wat. ,,Mijn benen willen niet meer. Maar het gaat om de gezelligheid.’’ Marja Slotboom is met haar 68 jaar een van de jongste deelneemsters. Ze zit in een booster en dacht alleen supporter te kunnen zijn. ,,Maar ik mag ook meedoen. Enig.’’

Noordhollands Dagblad, 12 september 2017, 15:22

https://www.noordhollandsdagblad.nl/playlist/den-helder-uitgelicht/artikel/36-kampioenen-bij-eerste-rollatorloop-den-helder-video