Delano Weltevreden – Gemeente onrechtmatig jegens Rob Scholte + De Telegraaf – Gemeente mocht onderhandeling niet afbreken + Rechtspraak.nl – Gemeente handelde onrechtmatig

Rechtbank: Gemeente handelde onrechtmatig jegens kunstenaar Rob Scholte

Den Helder – De gemeente Den Helder heeft onrechtmatig gehandeld door de onderhandelingen met Rob Scholte over de aankoop van het voormalig postkantoor in Den Helder af te breken.

Dat zegt de bestuursrechter in Alkmaar. Een bevel om de onderhandelingen voort te zetten, zoals Scholte had gevraagd, heeft de rechtbank echter niet gegeven. Dat is niet mogelijk, omdat het pand al is verkocht en geleverd aan de firma A. Tuin BV.

Scholte en zijn advocaat Benno Friedberg hebben steeds gezegd, dat er overeenstemming was over de verkoop van het pand. Dat acht de bestuursrechter niet bewezen. Voor een koopovereenkomst is nodig, dat er overeenstemming is over de hoofdzaken van de koop, zoals de prijs. Gedurende de onderhandelingen is er geen moment geweest, waarop partijen het eens zijn geweest over de hoofdzaken. Rob Scholte en de gemeente hebben nooit een voorstel van elkaar aanvaard, zegt de rechter.

Ook volgt de rechtbank Rob Scholte niet in zijn stelling, dat de openbare verkoopprocedure niet volgens de regels is verlopen en dat het pand daarom niet aan een ander mocht worden verkocht.

De rechtbank vindt wel, dat de gemeente de onderhandelingen met Rob Scholte over de koop van het pand eind november 2017 onrechtmatig heeft afgebroken. Bij dat oordeel heeft de rechtbank rekening gehouden met het hele verloop van de onderhandelingen tussen Rob Scholte en de gemeente. Bij deze onderhandelingen hebben Scholte en de gemeente zich ingespannen elkaar te naderen. Zij zijn elkaar uiteindelijk dicht genaderd. Van de kant van de gemeente is daarbij nooit een definitief ’nee’ gekomen op de voorstellen van Scholte. Wel heeft de gemeente herhaaldelijk, ook richting Scholte, de intentie uitgesproken het pand aan hem te willen verkopen. En Scholte heeft de gemeente nog uitdrukkelijk verzocht om door te onderhandelen op een moment, waarop er een bod en een tegenbod lag. Tot slot is van belang, dat waar de bereidheid tot verder onderhandelen met Scholte eind november 2017 ontbrak, deze bereidheid er later met de uiteindelijke koper wel is geweest.

Reactie gemeente Den Helder

Wethouder Michiel Wouters: “Het college betreurt het, dat er diverse malen de gang naar de rechter is gemaakt. In de komende tijd zullen we het vonnis bestuderen om te kijken wat de eventuele vervolgstappen van de gemeente zijn.”

Intussen werkt Tuin aan de ontwikkeling van het postkantoor. De gemeente meldt, dat de firma Tuin inmiddels een aantal concepten heeft gepresenteerd in de commissie Ruimtelijke Kwaliteit (CRK). Ook is de gemeente al gestart met de voorbereidingen voor de asbest saneringswerkzaamheden. “Met als doel, dat ook dit gebouw in het stadshart opgeknapt wordt.”

Helderse Courant, 23 januari 2019, 15:10

Reacties:

Henk van Kuijk
Met andere woorden: B&W hadden gewoon geen zin om aan Scholte te verkopen. En wel zin om aan vriendje Tuin te verkopen. Met wie ze veel zaken doen, o.a. op Willemsoord bv, bedrijf van de gemeente. Het aloude nepotisme ten voeten uit. Vriendjespolitiek die de Raad dient te stoppen, vandaag. Als ze integer zijn. Maar ja, de fractieleider van de grootste partij heeft weer zakelijk belang bij een stadhuis op Willemsoord, en zo gaat het maar door. Een referendum moet ze dwingen zuiver te handelen. Nog beter is eindelijk te stoppen met dwaze megalomane plannen waar geen geld voor is, dan is er geen duur referendum nodig. Gewoon structureel inspraak invoeren voorafgaand aan ingrijpende plannen (en niet schijn, zoals bij de stationslocatie en Kolderbolder). En een fractieleider die belangen verstrengelt moet uiteraard opstappen. Het zou absurd en schandalig zijn als hij – die garen spon bij verzet tegen nieuw stadhuis – nu een referendum tegen zou houden.

Jeroen Bodewus
Henk, een voetbalclub bied 75 miljoen voor een speler. De onderhandelingen zijn bijna afgerond en opeens komt er een club die 90 miljoen bied. Wie gaat het winnen denk je?

Mark Prins
Jeroen Bodewus Barcelona natuurlijk!

Henk van Kuijk
Jeroen Bodewus Dus de rechter (en jij) had die cijfers, en kletst onzin? Hij zegt: “onrechtmatig”. Niet zomaar…..

Henk van Kuijk
Alle commentaren weer weg….. maar weer opnieuw:
Met andere woorden: B&W hadden gewoon geen zin om aan Scholte te verkopen. En wel zin om aan vriendje Tuin te verkopen. Met wie ze veel zaken doen, o.a. op Willemsoord bv, bedrijf van de gemeente. Het aloude nepotisme ten voeten uit. Vriendjespolitiek die de Raad dient te stoppen, vandaag. Als ze integer zijn. Maar ja, de fractieleider van de grootste partij heeft weer zakelijk belang bij een stadhuis op Willemsoord, en zo gaat het maar door. Een referendum moet ze dwingen zuiver te handelen. Nog beter is eindelijk te stoppen met dwaze megalomane plannen waar geen geld voor is, dan is er geen duur referendum nodig. Gewoon structureel inspraak invoeren voorafgaand aan ingrijpende plannen (en niet schijn, zoals bij de stationslocatie en Kolderbolder). En verantwoord financieel beleid. En een fractieleider die belangen verstrengelt moet uiteraard opstappen. Het zou absurd en schandalig zijn als hij – die garen spon bij verzet tegen nieuw stadhuis – nu een referendum tegen zou houden. Overigens, de flinke schadevergoeding die Scholte ongetwijfeld zal eisen komt rechtstreeks voort uit de vriendjespolitiek. En gaat ten koste van de echte noden in de stad. Hij komt Scholte wel toe. Nog los van de uitzetting die ook vermeden had kunnen worden, bij het afronden van de onderhandelingen.

Harmanus Johansen
In plaats van met de tijd mee te gaan, is Den Helder verworden zeker in de periode dat de heer SchuiIing de scepter zwaait tot een Regenten kliek welke voorbij gaat aan de noden der mensen en dieren. Er worden ongelovelijke missers gemaakt met geld van de burgers, creatief boekhouden lijkt de methode te zijn om de boel nog even op de rails te houden. Dat dit geen stand houd is zeker.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190123_4157810/rechtbank-gemeente-handelde-onrechtmatig-jegens-kunstenaar-rob-scholte

Reacties :

Anoniem zei
Dat zal alleen al op dit onderdeel een flinke schadeclaim opleveren richting de gemeente Den Helder. De inwoners van Den Helder mogen de last weer dragen via belastingen, en de armsten worden nog verder gekort op hun mogelijkheden. Bananen koninkrijk aan het Marsdiep….
donderdag, 24 januari, 2019

Anoniem zei
Gefeliciteerd Rob.
De gemeente Den Helder kun je vergelijken met Beiroet. ALLES is er stuk. Deze stad oogt als een verlaten gebied. De enige mensen die hier komen staan in de rij voor de boot naar Texel. Deze stad heeft aan toeristen NIETS te bieden. Het ENIGE mooie van deze stad was EEN MUSEUM op het einde van het spoorlijntje. Een toegankelijk museum van Rob Scholte. Het enige waar we nu op wachten is de dood van Rob zodat de gemeente Den Helder mooie sier kan maken met het feit dat hij hier heeft gezeten. Den Helder is af! Den Helder is altijd al AF geweest. Het enige dat ze hebben is Willemsoord dat vol zit met horeca; nou daar hebben we geen behoefte aan. Moet je zien wat voor schroot er in de haven ligt als je Den Helder na de brug binnenkomt; niet te geloven wat een armoede.
Mensen zoals Rob Scholte moeten we meer eren. Gelukkig heb ik 2 stukken in huis hangen van Rob.
Maar de (r)overheid heeft zogenaamd gewonnen!?………………..
donderdag, 24 januari, 2019

http://www.stichting-jas.nl/2019/01/rechtbank-gemeente-den-helder-handelde.html

Reacties:

Jacqueline Heikens
En hoe nu weer verder?

Jaap Holtzapffel
Even het commentaar van Robs advocaat afwachten…

Henck Van Dijck
lag in de verwachting, ben benieuwd hoe het nu verder gaat

Jaap Holtzapffel
Hoe bedoelt u?

Henck Van Dijck
er liggen op deze basis nu genoeg vragen over het vervolg, wat er zeker zal komen

Peter Westerling
Super!
Vervangende woonruimte binnen DH!?

Joost Meerman
Zitten daar nog consequeties aan vast ?

Johan Kloosterhuis
Een mooi succes tegenover een steeds liberaler[eigengereid] en onkundiger handelende overheid.

Benjamin Feliksdal
Gefeliciteerd and what is NEXT….

Aat Grinwis
Dat geeft dan ruimte voor schadeclaims.

Wim Dekker
ha!

Wim Vuur
Gefeliciteerd.

Shanna Walter
Gefeliciteerd en super verdiend ❤

John Ekkebus
Kijk en nu gerechtigheid gefeliciteerd

Dennis Loef
De gemeente zegt dat ze het betreurt en zo komt de politiek er heel makkelijk af. Het bedrijf Tuijn de huidige eigenaar is natuurlijk kakken te kort begonnen met dingen in en aan het pand te doen. Tuijn vertrouwd er op dat de gemeente het wel onder de deurmat schoffelt.

Robert Hoekstra
Helaas zijn er bij deze zaak geen winnaars alleen maar verliezers :(

Jaap Holtzapffel
Hoezo?

Hilde Wendt
goed nieuws

Hans Vos
Top , zo zie je maar , als je een gemeente op zijn knieën wil krijgen lukt dat , maar je moet wel doorzettingsvermogen hebben ….pak ze aan rob!

Jaap Holtzapffel
De weg is nog lang, heel lang…

Hans Vos
Jaap Holtzapffel vreselijk ……

Marjolein Soederhuizen
Op naar de volgende stap
Wens jullie kracht toe om weer dichterbij ware en goede oplossing te komen

Jaap Holtzapffel
Stap voor stap: dat is de enige mogelijkheid om een (lokale) overheid op de knieën te krijgen…

Louisa Lagerveld
Ik gun Rob en zijn gezin deze uitslag. Er is door de gemeente -nota bene een overheidsorgaan met een voorbeeldfunctie voor moreel juist gedrag- onrechtmatig gehandeld waarbij de wet heeft bepaald dat daaruit schadeplichtigheid ontstaat. Een mooie overwinning voor Rob, bovendien heeft de Rechtbank al in een eerder stadium bepaald dat Rob een huurovereenkomst heeft. En kool breekt geen huur dus Tuin dient deze huurovereenkomst te respecteren en de sleutel af te geven…
En de gemeente dient te stoppen met het voortprocederen met enorm hoge kosten in het belang van de burgers van Den Helder en Den Helder met een Rob Scholtemuseum te verrijken….

Jaap Holtzapffel
Aldus Louisa Lagerveld, een van de vele geweldige vrijwilligers van het Rob Scholte Museum.

https://www.facebook.com/jaap.holtzapffel/posts/10218983298122215

Gemeente mocht onderhandeling met Rob Scholte niet afbreken

De gemeente Den Helder had de onderhandelingen met kunstenaar Rob Scholte over de aankoop van een voormalig postkantoor eind 2017 niet mogen afbreken. Dat oordeelt de rechtbank in Alkmaar in een zaak, die Scholte tegen de gemeente had aangespannen.

De rechtbank volgde Scholte niet in de stelling, dat er sprake was van een koopovereenkomst van het pand, waar Scholte en zijn gezin woonden en hij een atelier en eigen museum had. De partijen waren het tijdens de onderhandelingen nooit eens over de hoofdzaken, zoals de prijs van het pand. Ze waren elkaar wel sterk genaderd en de gemeente heeft herhaaldelijk de intentie uitgesproken het pand aan hem te verkopen.

De gemeenteraad wilde het pand aan Scholte verkopen, maar daar gingen burgemeester en wethouders niet in mee.

De gemeente heeft volgens de rechtbank onrechtmatig gehandeld door de onderhandelingen af te breken. Aan dat vonnis heeft Scholte niet heel veel: het voormalige postkantoor is inmiddels aan iemand anders verkocht en de onderhandelingen kunnen dus niet worden heropend.

Het museum en atelier van Scholte werden uiteindelijk vorig jaar april ontruimd, omdat de kunstenaar geen gehoor gaf aan de oproep te vertrekken. Hij vond, dat eerst de bodemprocedure in de zaak moest worden afgewacht. Hij schreef zelfs een open brief aan premier Mark Rutte om zijn zaak te bepleiten.

De Telegraaf, 23 januari 2019, 216:46

https://www.telegraaf.nl/entertainment/3059817/gemeente-mocht-onderhandeling-met-rob-scholte-niet-afbreken

Lees ook:
Rob Scholte verliest in hoger beroep zaak om beslaglegging pand
https://www.nhnieuws.nl/nieuws/237297/gerechtshof-stelt-gemeente-in-het-gelijk-in-zaak-met-rob-scholte
Rob Scholte wil uiterlijk morgen sleutels van ontruimde museum terug
https://www.nhnieuws.nl/nieuws/232053/rob-scholte-wil-nog-deze-week-sleutels-van-voormalig-postkantoor

https://www.nhnieuws.nl/nieuws/239100/gesprek-atelier-scholte-te-vroeg-afgebroken

https://www.ijmuidercourant.nl/cnt/dmf20190123_34488108/gesprek-atelier-scholte-te-vroeg-afgebroken

Lees ook:
Kunstenaar Rob Scholte moet alsnog postkantoor Den Helder verlaten
https://www.ad.nl/binnenland/kunstenaar-rob-scholte-moet-alsnog-postkantoor-in-den-helder-verlaten~a3addcf4/

https://www.ad.nl/binnenland/den-helder-brak-gesprek-over-atelier-kunstenaar-rob-scholte-te-vroeg-af~a399f4ac/

https://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/nieuws/den-helder-brak-onderhandeling-met-scholte-te.9606433.lynkx

https://tpo.nl/2019/01/23/rechter-geeft-rob-scholte-gelijk-den-helder-had-onderhandelingen-over-museum-niet-mogen-afbreken/

https://tellmemore.media/gemeente-brak-gesprek-over-atelier-rob-scholte-te-vroeg-af/

https://nieuwsblik.nl/den-helder-brak-gesprek-over-atelier-kunstenaar-rob-scholte-te-vroeg-af/

https://www.transport-online.nl/site/99653/gemeente-den-helder-handelde-onrechtmatig-tegenover-rob-scholte/

https://www.km-legal.nl/noord-holland/gemeente-den-helder-handelde-onrechtmatig-tegenover-rob-scholte

https://www.ed.nl/binnenland/den-helder-brak-gesprek-over-atelier-kunstenaar-rob-scholte-te-vroeg-af~a399f4ac/

https://www.nu.nl/cultuur-overig/5700710/rechter-helder-brak-gesprek-atelier-rob-scholte-vroeg-af.html

https://www.lc.nl/cultuur/Gesprek-atelier-Scholte-te-vroeg-afgebroken-24100054.html

https://www.bd.nl/binnenland/den-helder-brak-gesprek-over-atelier-kunstenaar-rob-scholte-te-vroeg-af~a399f4ac/

Lees ook
https://www.parool.nl/kunst-en-media/kunstenaar-rob-scholte-is-eigen-museum-uitgezet~a4593520/
https://www.parool.nl/amsterdam/rechter-gesprek-atelier-scholte-te-vroeg-afgebroken~a4622066/

https://panorama.nl/entertainment/gesprek-atelier-scholte-te-vroeg-afgebroken

https://www.vastgoedmarkt.nl/beleggingen/nieuws/2019/01/gesprek-atelier-scholte-te-vroeg-afgebroken-101140637

https://www.nationalerecreatiegids.nl/ondernemen/nieuws/13604-gesprek-atelier-scholte-te-vroeg-afgebroken.html

https://heldersweekblad.nl/lokaal/rechtbank-stelt-rob-scholte-het-gelijk-540552

https://www.recht.nl/login/?lgorigin=%2Fnieuws%2Fbhv%2F170663%2Fgemeente-mocht-onderhandelingen-over-verkoop-voormalig-postkantoor-niet-afbreken%2F%3F

http://www.uwwet.nl/mededelingen-en-nieuws/nieuws-2019-januari.htm#23januari3

http://www.tellerreport.com/life/–congregation-broke-off-talk-about-atelier-rob-scholte-too-soon-.SJYGWWIXV.html

Gemeente Den Helder handelde onrechtmatig tegenover Rob Scholte

Gemeente mocht onderhandelingen met Scholte over voormalig postkantoor niet afbreken

De rechtbank heeft geoordeeld, dat de gemeente onrechtmatig heeft gehandeld door de onderhandelingen met Scholte over de aankoop van het voormalig postkantoor in Den Helder af te breken.

Atelier en museum

Rob Scholte heeft tot april 2018 in het pand gewoond. Naast een atelier was er ook het Rob Scholte Museum gevestigd. Tussen de gemeente en Rob Scholte zijn gedurende enkele jaren gesprekken gevoerd over de permanente vestiging van het museum in het pand, met als doel verkoop van het pand aan Rob Scholte. De gemeente heeft het pand uiteindelijk – na een openbare verkoopprocedure – aan een ander verkocht.

Geen koopovereenkomst tot stand gekomen

Rob Scholte heeft in deze procedure allereerst gesteld, dat er tussen hem en de gemeente een koopovereenkomst tot stand is gekomen. Daarin heeft de rechtbank hem niet gevolgd. Voor een koopovereenkomst is nodig, dat er overeenstemming is over de hoofdzaken van de koop, zoals de prijs. Gedurende de onderhandelingen is er geen moment geweest, waarop partijen het eens zijn geweest over de hoofdzaken. Rob Scholte en de gemeente hebben nooit een voorstel van elkaar aanvaard.
Ook volgt de rechtbank Rob Scholte niet in zijn stelling, dat de openbare verkoopprocedure niet volgens de regels is verlopen en dat het pand daarom niet aan een ander mocht worden verkocht.

Onderhandelingen onrechtmatig afgebroken

De rechtbank heeft echter wel geoordeeld, dat de gemeente de onderhandelingen met Rob Scholte over de koop van het pand eind november 2017 onrechtmatig heeft afgebroken. Bij dat oordeel heeft de rechtbank rekening gehouden met het gehele verloop van de onderhandelingen tussen Rob Scholte en de gemeente. Bij deze onderhandelingen hebben Scholte en de gemeente zich ingespannen elkaar te naderen. Zij zijn elkaar uiteindelijk dicht genaderd. Van de kant van de gemeente is daarbij nooit een definitief ’nee’ gekomen op de voorstellen van Scholte. Wel heeft de gemeente herhaaldelijk, ook richting Scholte, de intentie uitgesproken het pand aan hem te willen verkopen. En Scholte heeft de gemeente nog uitdrukkelijk verzocht om door te onderhandelen op een moment, waarop er een bod en een tegenbod lag. Tot slot is van belang, dat waar de bereidheid tot verder onderhandelen met Scholte eind november 2017 ontbrak, deze bereidheid er later met de uiteindelijke koper wel is geweest.

Geen bevel om onderhandelingen voort te zetten

De rechtbank heeft daarom voor recht verklaard, dat de gemeente jegens Rob Scholte onrechtmatig heeft gehandeld door de onderhandelingen over de aankoop van het voormalig postkantoor af te breken. Een bevel om de onderhandelingen voort te zetten, zoals Scholte had gevraagd, heeft de rechtbank echter niet gegeven. Dat is niet mogelijk, omdat het pand al is verkocht en geleverd aan een ander.

de Rechtspraak, Alkmaar, 23 januari 2019

Uitspraken

ECLI:NL:RBNHO:2019:461
https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBNHO:2019:461

https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Noord-Holland/Nieuws/Paginas/Gemeente-Den-Helder-handelde-onrechtmatig-tegenover-Rob-Scholte.aspx

PDF:
Rechtbank Noord-Holland – Vonnis zaaknummer C/15/268827 / HA ZA 18-18, 23 januari 2019