Delano Weltevreden – Fondsen werving voor afbouwen museum Rudi van de Wint op een laag pitje | Voorzitter: ’Eerst moeten de schulden worden afbetaald’

De bouw van het museum van Rudi van de Wint ligt al vijf jaar stil (foto George Stoekenbroek)

Den Helder Het duurt nog even voordat een aanvang kan worden gemaakt met het afbouwen van het Rudi van de Wint Museum bij station Den Helder Zuid.

Voorzitter Joost van Dijk van het bestuur zegt, dat eerst alle schulden weggewerkt moeten worden. “Het vorige bestuur heeft ons voor ongeveer 50.000 EUro aan schulden nagelaten. Voor bijna de helft hebben wij een regeling kunnen treffen. Met de accountant zijn wij in overleg.

Interne ruzies

De bouw van het museum ligt al sinds 2015 stil. Vanwege interne ruzies wilden fondsen hun vingers niet aan het project branden. Van Dijk verwachtte in maart vorig jaar, dat subsidiegevers na het opstellen van de begroting benaderd konden worden, zodat de bouw kon worden hervat. Die verwachting is bijgesteld: “Zolang we nog in de schulden zitten zal geen fonds geld willen steken in het afbouwen van het museum, verwacht hij. “Ik ben blij, dat de gemeente en het VSB Fonds geld beschikbaar hebben gesteld om achterstallig onderhoud weg te werken. Er worden ook nieuwe kunstwerken bijgeplaatst. Het wordt echt de moeite waard om eind maart bij de opening aanwezig te zijn.”

Hij vindt, dat de door het VSB Fonds ingehuurde kwartiermaker een te rooskleurig beeld heeft geschetst van de toekomst van het museum. “Hij verwachtte dat de provincie Noord Holland en het Waddenfonds elk twee miljoen in het afbouwen van het museum zouden willen stoppen. Dat was wishful thinking. Die fondsen zeggen: ’we hebben al geld gegeven, het is mooi geweest’. Aan fondsen moeten we een goede balans kunnen laten zien. En we moeten werken aan de naamsbekendheid van Rudi van de Wint.

Jaarbasis

De kwartiermaker ging ook uit van 30.000 bezoekers op jaarbasis, zegt de voorzitter van het bestuur.Ik zou niet weten, waar ik die mensen moet laten. Vorig jaar hadden we ruim vijfduizend bezoekers, ik denk, dat we dit jaar gaan naar zes tot zevenduizend. Te veel mensen op het Nollen landschap kan gewoon niet. Als het museum af is, kunnen we meer bezoekers ontvangen.

Met het Stedelijk Museum Alkmaar wordt gewerkt aan een overzichtstentoonstelling van schilderijen van de overleden kunstenaar. Voorzitter Van Dijk verwacht, dat de expositie zal bijdragen aan de naamsbekendheid van Van de Wint. Daardoor zal het makkelijker worden om grote geld verstrekkers te benaderen, denkt hij.

Het afbouwen van het museum zal dus niet op heel korte termijn beginnen, verwacht de voorzitter. Voordat we beginnen zijn we minstens een jaar verder.”

Helderse Courant, 19 februari 2020, 07:00

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200218_74537071/fondsenwerving-voor-afbouwen-museum-rudi-van-de-wint-op-een-laag-pitje-voorzitter-eerst-moeten-de-schulden-worden-afbetaald

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rudi+van+der+Wint
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ruud+van+de+Wint
https://robscholtemuseum.nl/?s=Gijs+van+de+Wint
https://robscholtemuseum.nl/?s=Paul+Jan+van+de+Wint
https://robscholtemuseum.nl/?s=Joost+van+Dijk+Nollen
https://robscholtemuseum.nl/?s=De+Nollen