Delano Weltevreden – ’Externe aannemer watertoren duurder’ + Gemeente Den Helder – Raadsinformatiebrief: Betreft watertoren + Delano Weltevreden & Arie Booy – Slapen tussen kunst

’Externe aannemer watertoren zou duurder zijn’

Is 972.000 euro voor het oplossen van het geschil over de watertoren te veel? Volgens Behoorlijk Bestuur wel, volgens de toekomstige bewoner niet.

De gemeente had 600.000 euro gereserveerd. Onlangs is met Koks overeengekomen, dat de gemeente hem 972.000 euro betaalt om alle werkzaamheden, inclusief achterstallig onderhoud, uit te voeren.

De gemeente en Koks hebben elkaar het leven meer dan tien jaar juridisch zuur gemaakt. Michiel Wouters van Behoorlijk Bestuur vindt de 972.000 euro te veel. Hij stelt, dat het makkelijk is om het probleem met een flinke zak geld uit de wereld te helpen.

Maar toekomstig bewoner Christian Koks zegt, dat de gemeente veel meer geld kwijt zou zijn geweest, als een derde partij was gevraagd de werkzaamheden aan de toren uit te voeren. “Ik ben zelf aannemer en de watertoren is op basis van mijn ontwerp gerestaureerd. Het is een heel complexe klus. Als de gemeente een andere aannemer had ingehuurd, zou er veel meer coördinatie tussen alle partijen moeten zijn en zou het risico op discussies groter zijn. Nu heb je alles in één hand.”

Wanneer het werk aan de watertoren begint, is nog niet duidelijk. “Op de achtergrond zijn we druk met het voorbereiden van het werk. Er gaat veel tijd en energie in zitten. Maar hoe eerder we kunnen beginnen, hoe beter. We willen er wel de vaart in houden.”

Wanneer Koks zijn intrek neemt in de watertoren is ook niet zeker. “Er is geen tijdspad afgesproken en er is geen deadline. Haastwerk gaat ten koste van de kwaliteit. Het moet goed gedaan worden, want we willen met z’n allen plezier van de watertoren hebben.”

Het bouwbedrijf van Koks, Van Groene Huizen BV, is in Weesp gevestigd. Hij sluit niet uit, dat plaatselijke onderaannemers worden ingehuurd om aan de watertoren te werken. “Ik ben aan het kijken welke partijen voor mij werkzaamheden kunnen uitvoeren. Ik moet eerst de onderdelen goed inventariseren. Maar het is heel goed mogelijk, dat ik onderaannemers uit Den Helder neem. Ik heb er ook niets aan als onderaannemers van heel ver moeten komen.”

Noordhollands Dagblad, 22 augustus 2017, 20:34

https://www.noordhollandsdagblad.nl/playlist/den-helder-uitgelicht/artikel/externe-aannemer-watertoren-zou-duurder-zijn

Raadsinformatiebrief RI17.0092: Betreft Overeenstemming watertoren

PDF:
Gemeente Den Helder – Raadsinformatiebrief RI17.0092 Betreft Overeenstemming watertoren

Slapen tussen kunst

Helderse Courant, 5 september 2017

Helderse Courant, 5 september 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo