Delano Weltevreden – ‘Duurde te lang’ + Roel van Leeuwen – Reactor Petten werkt met ‘gevaarlijk’ uranium + Ed Dekker – Spannend voor Pallas en Wegman + ‘Start eind 2020’

Kernreactor Petten (foto NHD)

Hulpdiensten bij de brand vrijdagavond in Petten. (foto Politie)

Hulpdiensten bij de brand vrijdagavond in Petten. (foto Politie)

Het duurde te lang, voordat regionale brandweer er was’ bij brand boven supermarkt in Petten

Petten – De Spar supermarkt in Petten gaat vandaag later open vanwege waterschade nadat vrijdagavond brand was ontstaan in het bovengelegen appartement.

Spar eigenaar Roger Moonen: “Het was een korte, felle brand. In het appartement woont een alleenstaande vrouw met twee kinderen. De brand is ontstaan door waxinelichtjes in een windlicht. Het appartement kan als verloren worden beschouwd.”

Niet te spreken

Moonen is niet te spreken over de aanrijdtijd van de regionale brandweer. “De eerste melding was om zes minuten over half acht. Om vijf voor acht begon de brandweer met blussen. Ik vind dit een zeer zorgelijke ontwikkeling. Dit heeft met een vies financieel plaatje te maken. De gemeente Schagen geeft geld uit aan kunstwerken en bloembakken op rotondes, maar voor de veiligheid van de burgers neemt het stadsbestuur geen verantwoordelijkheid. Het brandweerkorps, dat op het terrein van NRG in Petten is gestationeerd, had hier binnen drie minuten kunnen zijn. Omdat het zo lang heeft geduurd, voordat de brandweer er was, had het heel anders met de moeder en haar kinderen kunnen aflopen. Moeten er eerst doden vallen, voordat burgemeester en wethouders hun ogen open doen? In Den Helder werkt de marinebrandweer samen met de gemeentelijke brandweer. Waarom kan zo’n samenwerking in Petten niet? Wat gebeurt er als op een camping een camper in brand vliegt? Dan zou het wel eens te laat kunnen zijn.’’

Onderzoeksbedrijf

Deze week riep Pettemer Arnold Gronert het gemeentebestuur van Schagen al op om met de leiding van NRG om tafel te gaan. En er voor te zorgen dat de brandweerlieden van het nucleair onderzoeksbedrijf weer zijn in te zetten bij calamiteiten buiten het terrein.

Gronert houdt zijn pleidooi vanwege de grote brand vorige week bij de firma Q. J. Vink en Zonen aan de Belkmerweg, vlakbij het terrein van onderzoeksbedrijf NRG. Het duurde een kwartier voordat regionale brandweerkorpsen ter plekke waren. En dat terwijl er op steenworp afstand een beroepsbrandweerkorps aanwezig was: het korps van NRG. Maar dit beroepsbrandweerkorps mag de poort niet uit. Te gek voor woorden, schrijft Gronert in een brief aan het gemeentebestuur van Schagen.

Brief naar minister

Supermarktondernemer Moonen vindt dat het gemeentebestuur er meteen werk van moet maken. “Als het niet heel snel wordt geregeld, gaat er een brief naar de minister.’’

De supermarkt heeft waterschade opgelopen. “Er stond drie of vier centimeter water in de zaak. Enkele producten hebben waterschade opgelopen. Een technisch bureau probeert alle apparatuur weer aan de praat te krijgen. Normaal gaan we ’s morgens om acht uur open. Dat gaan we nu niet redden. Het wordt een uur of tien, verwacht ik.”

Helderse Courant, 18 januari 2020, 08:30

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200118_19165388/het-duurde-te-lang-voordat-regionale-brandweer-er-was-bij-brand-boven-supermarkt-in-petten

Kernreactor Petten werkt nog steeds met ’kernwapen gevaarlijk’ uranium

Petten – De kernreactor in Petten werkt nog steeds met hoog verrijkt uranium. Het gaat om de bestraling van half fabricaten voor het Belgische IRE. Eerder maakte NRG de exploitant van de Hoge Flux Reactor nog vol trots bekend, dat het was overgestapt op laag verrijkt uranium.

’Nederland voldoet nog steeds niet aan de afspraken, die zes jaar geleden op de nucleaire top in Den Haag met de toenmalige president Obama zijn gemaakt om ’kernwapen gevaarlijk’ hoog verrijkt uranium uit te bannen’. Dat meldt de Stichting Laka.

Laka refereert een persbericht van twee jaar geleden, waarin NRG stelde, dat het samen met het bedrijf Curium was gestopt om hoog verrijkt uranium te gebruiken bij de productie van het voor ziekenhuizen belangrijke isotoop molybdeen.

Tijdens de nucleaire top in Den Haag was afgesproken met Frankrijk, België en Nederland, dat ook bij de productie van medische isotopen van hoog op laag verrijkt uranium zou worden overgestapt. Laka ontdekte echter, dat het IRE nog met regelmaat hoog verrijkt uranium in de Hoge Flux Reactor laat bestralen.

Een woordvoerster van NRG laat weten dat NRG en Curium zelf wel met laag verrijkt uranium kunnen werken, maar dat IRE nog niet zover is. “Het is een complex proces.” Volgens haar kan NRG niet andere landen of klanten tot de overstap naar laag verrijkt uranium dwingen. Daarnaast speelt mee, dat NRG rekening wil houden met de patiënten, die met de medische isotopen van IRE worden geholpen. “Dat de overlevingskansen van kankerpatiënten stijgen, komt ook door de goede diagnosemogelijkheden.

IRE moet ook overstappen. Uiteindelijk zullen de Verenigde Staten stoppen met de export van hoog verrijkt uranium voor de productie van medische isotopen.

Helderse Courant, 23 januari 2020, 15:29

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200123_1406185/kernreactor-petten-werkt-nog-steeds-met-kernwapen-gevaarlijk-uranium

Het wordt spannend voor Pallas en Wegman

Voorzitter Albert Wegman van Vereniging Pettemer duinen bij de Hoge Flux Reactor. “Wie zit eigenlijk te wachten op Pallas?” (foto Marc Moussault)

Voorzitter Albert Wegman van Vereniging Pettemerduinen bij de Hoge Flux Reactor: “Wie zit eigenlijk te wachten op Pallas?” (foto Marc Moussault)

Nieuwe voorzitter ’Pettemerduinen’ bij Raad van State

Petten – Het wordt een spannend jaar voor Vereniging Pettemerduinen en haar nieuwe voorzitter Albert Wegman. Eind maart wordt de langverwachte uitspraak van de Raad van State over Pallas verwacht. Pettemerduinen verzet zich tegen de nieuwe kernreactor in Petten en stapte naar de hoogste bestuursrechter. “Het wordt erop of eronder.”

Op 11 februari behandelt de Raad van State de bezwaren tegen het gemeentelijke bestemmingsplan dat de bouw van de reactor mogelijk moet maken. De bezwaren komen van Stichting Duinbehoud, bloembollen bedrijf Blokker uit Sint Maartensvlotbrug en Vereniging Pettemerduinen. “Wij zijn sinds 2005 actief, maar altijd op de achtergrond. Dat moet veranderen, de kwestie is daar belangrijk genoeg voor“, zegt Albert Wegman.

Kankerpatiënten

Hij is 62 jaar, woont ’een jaar of tien’ aan de Westerduinweg in Sint Maartenszee en werkte als consultant in de gezondheidszorg. Waarom voert hij een kruistocht tegen Pallas? “Die vraag krijg ik vaak. Hoe kan je tegen het helpen van kankerpatiënten zijn, hoor ik dan. Natuurlijk zijn wij daar niet op tegen, niemand is dat. Ook hebben wij niets tegen medische isotopen die Pallas voor kankeronderzoek moet gaan produceren. Wel hebben wij bedenkingen tegen de huidige nucleaire productie, die Pallas zou moeten overnemen van de Hoge Flux Reactor in Petten, die dicht moet. Grote twijfels hebben wij over de noodzaak, de veiligheid en de kosten. Ook maken wij ons zorgen over het radioactief afval.”

Kost wat het kost

Albert Wegman heeft zich vastgebeten in de materie, samen met Kees Groen (69) uit Schagen. Natuurkundige Groen volgde zijn opleiding aan de TU Delft en is ook actief bij de politieke partij Duurzaam Schagen. Wij vragen ons inmiddels af: wie zit nog te wachten op Pallas? Er is ooit een weg ingeslagen, die kennelijk kost wat het kost moet worden vervolgd. Ondertussen hebben zich bruikbare alternatieven aangediend.”

Over de financiering van Pallas is nog steeds niets zeker, benadrukt Wegman. “Minister Bruno Bruins schermt met belangstelling van private investeerders voor Pallas, maar daar is nog helemaal niks van gebleken. De centrale zou 600 miljoen euro moeten kosten, volledig op te brengen door de markt. Die ziet er kennelijk geen heil in. Dus dreigt de belastingbetaler er voor op te draaien, wij met z’n allen dus. Wij geloven niet in 600 miljoen. Dat wordt het dubbele, dat leren vergelijkbare megaprojecten.”

Het is ook spannend rond Shine Medical. Dit bedrijf wil na de bouw van een isotopen fabriek in de Verenigde Staten een fabriek openen in Europa. Bregman: “Op basis van een nieuwe, schone en veilige techniek. Heel anders dus dan Pallas, die moet gaan werken volgens de huidige, zestig jaar oude techniek. Ander voordeel van Shine is dat er 99 procent minder afval wordt geproduceerd. Ze heeft voor Europa vier locaties op het oog, waaronder Petten. Deze zomer komt er een keuze, om in 2023 te gaan bouwen. Ook spannend dus.

Met Shine in de Pettemerduinen krijgt de beoogde Energy & Heath Campus in Petten een werkelijk innovatieve invulling, stelt Wegman.

Mobiliseren

Dertig leden telt Vereniging Pettemerduinen. “Veel te weinig om meer invloed te krijgen. We treden nu meer naar buiten en hebben onze website vernieuwd. Nu mikken wij op driehonderd leden. Dan hebben we financiële armslag om bijeenkomsten te organiseren, om de bevolking te mobiliseren. Pallas gaat ons allen aan.”

Vereniging Pettemerduinen hoopt voet aan de grond te krijgen bij landelijke onderzoeksjournalisten. “Een interessante vraag voor hen is waarom minister Eric Wiebes van Economische Zaken van Pallas is afgehaald. Hij zag geen noodzaak voor de centrale. Nu valt Pallas onder minister Bruno Bruins van Medische Zorg. Die ommezwaai is natuurlijk gek.”

Helderse Courant, 29 januari 2020

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200129_58513733/het-wordt-spannend-voor-pallas-en-albert-wegman-de-nieuwe-voorzitter-van-vereniging-pettemerduinen-raad-van-state-behandelt-op-11-februari-bezwaren-te

Voorbereiding start eind 2020

Petten – Stichting Pallas verwacht in het laatste kwartaal van dit jaar te beginnen met voorbereidende werkzaamheden op het bouwterrein in Petten.

Pallas denkt in 2021 de Kernenergievergunning te verkrijgen. Ook andere vergunningen zijn nog nodig, onder meer een omgevingsvergunning van Schagen.

Woordvoerder Anneloes Geldermans benadrukt, dat Pallas noodzakelijk is voor ’de gezondheid van miljoenen mensen wereldwijd’.Zes reactoren produceren nu alle medische isotopen. Binnen vijftien jaar moet driekwart van deze productie worden vervangen. Nieuwe technieken? Die hebben zich nog niet bewezen. Ook op langere termijn blijft Pallas nodig om in de behoefte te voorzien.

Helderse Courant, 29 januari 2020

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200129_58513733/het-wordt-spannend-voor-pallas-en-albert-wegman-de-nieuwe-voorzitter-van-vereniging-pettemerduinen-raad-van-state-behandelt-op-11-februari-bezwaren-te

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Petten
https://robscholtemuseum.nl/?s=NRG
https://robscholtemuseum.nl/?s=Vereniging+Pettemer+duinen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Stichting+Laka
https://robscholtemuseum.nl/?s=uranium
https://robscholtemuseum.nl/?s=laag+verrijkt+uranium
https://robscholtemuseum.nl/?s=hoog+verrijkt+uranium
https://robscholtemuseum.nl/?s=Albert+Wegman
https://robscholtemuseum.nl/?s=Pallas
https://robscholtemuseum.nl/?s=Stichting+Pallas
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hoge+Flux+Reactor
https://robscholtemuseum.nl/?s=Energy+&+Heath+Campus
https://robscholtemuseum.nl/?s=Eric+Wiebes
https://robscholtemuseum.nl/?s=Bruno+Bruins