Delano Weltevreden – Den Helder moet eens stoppen met Gemeenschapsgeld te steken in de juridische strijd tegen Rob Scholte

Lijsje Snijder & Rob Scholte (foto Iris Planting)

Den Helder moet eens stoppen met Gemeenschapsgeld te steken in de juridische strijd tegen Rob Scholte

Den Helder – Waarom zijn voorheen kritische raadsleden, toen zij Wethouder werden, op dezelfde voet als het vorige College doorgegaan met de geld verslindende juridische strijd tegen Kunstenaar Rob Scholte? Burgemeester en Wethouders moeten daarmee ophouden. Gemeenschapsgeld is niet bedoeld om de zakken van dure Advocaten te vullen.

In 2008 werd bekend, dat Rob Scholte in het leegstaande Postkantoor ging zitten. Later maakte hij bekend, dat hij het wilde kopen om er zijn Rob Scholte Museum in te vestigen.

Op een bepaald moment leek er overeenstemming tussen de Advocaten te zijn bereikt. Een en ander moest alleen nog op papier worden gezet, kreeg de Kunstenaar van zijn Advocaat te horen. Lijsje Snijder, echtgenote van Scholte, zei dinsdag in de wandelgangen van het Amsterdamse Gerechtshof, dat zij en haar man van blijdschap naar Kassel zijn gereden. ,,Hij was constant aan het bellen om de financiering in orde te maken. Ik weet nog, dat ik me daaraan ergerde.’’ Het Helderse College ontkende echter, dat er overeenstemming was bereikt. De ruzie tussen Scholte en de gemeente heeft geleid tot een tsunami aan Rechtszaken.

Ontruiming

De gemeente eist zo’n 550.000 euro van de Kunstenaar. Dat geld heeft Scholte niet. Daarom wil de gemeente zijn Kunstcollectie, die bij de Ontruiming in 2018 in beslag was genomen, openbaar verkopen. Eerst stak de Voorzieningenrechter daar enkele malen een stokje voor. Scholte kreeg tijd om zelf naar kopers te zoeken, die meer voor zijn kunstwerken willen betalen dan de 350.000 euro, die de gemeente met de veiling denkt binnen te halen. De pogingen van Scholte mislukten. Uiteindelijk kreeg de gemeente in maart toestemming om te veilen. Dat zou op 21 april moeten gebeuren. Het Gerechtshof vindt nu ook, dat de veiling niet mag doorgaan. Volgens het Hof kan het niet zo zijn, dat het leven van de Kunstenaar en zijn gezin wordt verwoest, omdat de gemeente geld wil binnenhalen. De Partijen is aangeraden om samen een oplossing te bedenken.

Scholte wil de opslag van de Kunstcollectie voor zijn rekening nemen. Dan is de gemeente van die kosten af. Hij wil ook genoeg tijd om zelf zijn kunstwerken te verkopen en zijn ‘schulden‘ af te betalen. Dinsdag neemt het College daar een besluit over.

Voordat het huidige College aantrad, zaten Michiel Wouters (Behoorlijk Bestuur) en Tjitske Biersteker (ChristenUnie) in de oppositie. Zij waren beiden voorstander van het Rob Scholte Museum en spraken schande van hoe het toenmalige College de zaak aanpakte. Beiden zijn nu Wethouder.

Belang van de gemeente

Wouters is nu verantwoordelijk voor het Dossier Scholte. Zijn houding ten aanzien van de Kwestie Scholte is vanaf zijn aantreden compleet veranderd. Samen met het College voert hij de ene na de andere Rechtszaak tegen Scholte. Toen hem daarnaar werd gevraagd, zei hij, dat hij handelt in het belang van de gemeente. Dat is natuurlijk vreemd. Handelde hij destijds als Fractievoorzitter van Behoorlijk Bestuur dan niet in het belang van de gemeente?

In 2017 bleek, dat de gemeente al ruim 180.000 euro aan Advocaat kosten had betaald in de strijd tegen Scholte. Fractie voorzitter Wouters toen ,,Dit soort bedragen zijn onbegrijpelijk. Pure verspilling, als je bedenkt dat het initiatief bij de gemeente ligt en andere wegen zijn geblokkeerd als gevolg van persoonlijke emoties van bestuurders.’’

Wouters is nu Wethouder namens Beter voor Den Helder. Die Partij zat in 2017 ook in de oppositie. Toen bekend werd, dat de gemeente al ruim 180.000 euro had uitgegeven aan de juridische strijd tegen Scholte, zei Fractievoorzitter Carlo Assorgia van ’Beter voor Den Helder’ ,,Het is dramatisch! Voor dat bedrag kopen mensen in Den Helder een huis. Dit kun je voorkomen door veel eerder Mediation toe te passen. Laat ze afkoelen en door een Onafhankelijke Partij bij elkaar brengen.’’

Openbaarmaking

Michiel Wouters had destijds zelf om openbaarmaking van de Advocaat kosten gevraagd. Die kreeg hij van het toenmalige College. Behoorlijk Bestuur wordt nu geleid door Sylvia Hamerslag. Zij wilde onlangs weten hoe hoog de Advocaat kosten in de strijd tegen Scholte nu zijn. Wouters zegt, dat hij die informatie niet openbaar kan maken. Het zou de positie van de gemeente kunnen schaden. We weten nog steeds niet hoeveel geld de gemeente inmiddels aan de Juridische Strijd heeft gespendeerd.

Vorig jaar vertelde de gemeente, dat tot verkoop van de Kunstcollectie zou worden overgegaan. Het was niet langer verantwoord om de Firma Imming 10.000 euro Gemeenschapsgeld per maand te betalen aan opslagkosten. Daarna zijn de Rechtszaken in volle hevigheid doorgegaan. De Stadsadvocaat wordt ook betaald van Gemeenschapsgeld. Daar is geen rem op gezet. Maar de gemeenschap mag niet weten hoeveel geld naar de Stadsadvocaat gaat.

Het Gerechtshof geeft de gemeente nu de kans om een eind aan deze slepende Kwestie te maken. Iets wat het Helderse College overigens zelf hadden kunnen verzinnen. Scholte is niet de makkelijkste man om zaken mee te doen. Dat moet de gemeente er niet van weerhouden om naar een alternatieve oplossing te zoeken. Van voormalige kritische raadsleden mag worden verwacht, dat zij als Wethouder niet doorgaan met het vullen van de zakken van Advocaten met Gemeenschapsgeld. Daar is het niet voor bedoeld.

Helderse Courant, 10 April 2021

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20210409_17277901

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rob+Scholte
https://robscholtemuseum.nl/?s=Lijsje+Snijder
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rob+Scholte+Museum
https://robscholtemuseum.nl/?s=Postkantoor
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ontruiming
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kunstcollectie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Juridische+Strijd
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rechtszaken
https://robscholtemuseum.nl/?s=Voorzieningenrechter
https://robscholtemuseum.nl/?s=Gerechtshof
https://robscholtemuseum.nl/?s=Advocaat+kosten
https://robscholtemuseum.nl/?s=Gemeenschapsgeld
https://robscholtemuseum.nl/?s=Michiel+Wouters
https://robscholtemuseum.nl/?s=Tjitske+Biersteker
https://robscholtemuseum.nl/?s=Carlo+Assorgia
https://robscholtemuseum.nl/?s=Sylvia+Hamerslag
https://robscholtemuseum.nl/?s=Beter+voor+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=Behoorlijk+Bestuur
https://robscholtemuseum.nl/?s=ChristenUnie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Imming+Logistics

2 Comments

  1. John Berrevoets 10 april 2021 op 15:42

    Dat de ratten van Den Helder kapot mogen gaan. Wat een ongekende smeerlapperij speelt zich daar af. Om te kotsen.

    Sterkte Rob. Het was een prachtig liefdevol museum.

  2. Na de rechterlijke macht, gaan nu zelfs het Noord Hollands Dagblad zien hoe het zit. Een afgrijselijke wraakactie tegen Scholte, omdat hij kritisch was op Koen Schuiling. En een STROOM leugens van de gemeente. Kijk maar naar Rutte die gewoon weer in het zadel gehesen wordt. Dit land is tot op het bot verrot.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.