Delano Weltevreden – Corona Virus steun voor Tuinders Verenigingen en Platform Winkeliers, niet Citymarketing + Waar is Corona steun Culturele Organisaties aan besteed?

Den Helder Cultuur (foto Den Helder Links)

Corona Virus steun voor Tuinders Verenigingen en het Digitaal Platform Winkeliers, niet voor het Krantje van Citymarketing

We gaan geen gederfde reclame inkomsten vergoeden met gemeenschapsgeld

Den Helder – Helderse Tuinders Verenigingen met een Clubhuis krijgen maximaal 4.000 euro gemeentelijke Corona Virus steun als zij kunnen aantonen, dat zij financiële problemen hebben.

Het geld komt uit het Helders Steunfonds (twee miljoen euro) dat begin vorig jaar is ingesteld om bedrijven en organisaties te steunen, die door de Corona Virus crisis in problemen komen.

Wethouder Kees Visser van Financiën zegt, dat Tuinders Verenigingen met een Clubhuis in feite dezelfde functie hebben als een Buurthuis. Daarom kunnen ook zij in aanmerking komen voor gemeentelijke steun.

Hulp is er ook voor het Digitale Winkeliers Platform Jutterstad. Daarin brengen Horecabedrijven en Detailhandelaren hun waar aan de man. De gemeente draagt 20.000 euro bij om het Platform van de grond te tillen. ,,We maken het mogelijk, dat alle Helderse ondernemers zich het eerste jaar gratis kunnen aansluiten’’, zegt wethouder Visser. ,,We hebben wel de voorwaarde gesteld, dat Jutterstad moet worden gekoppeld aan onze eigen online activiteiten via Citymarketing. Dat is de website https://denhelder.online.’’

Afgewezen

Meer zit er voor Citymarketing niet in. De organisatie had een bijdrage van 17.500 euro gevraagd om de Citymarketing Krant dit jaar te kunnen blijven uitbrengen. Burgemeester en Wethouders hebben dat verzoek afgewezen, zegt wethouder Visser. “Citymarketing krijgt reclame inkomsten uit het krantje. Die blijken nu dusdanig tegen te vallen, dat één of twee edities niet uitgegeven zouden kunnen worden. Aan de gemeente is gevraagd om dat te vergoeden. Dat zou betekenen, dat we met gemeenschapsgeld gederfde reclame inkomsten zouden betalen. Dat gaat voor het Steunfonds net te ver.’’

Met Citymarketing is afgesproken dat voorlopig wordt ingezet op digitale communicatie. ,,Ik denk, dat de krant vier of vijf keer per jaar uitkomt. Dat worden er nu drie of zo. Op die manier moeten ze door omstandigheden de broekriem aantrekken. Als Corona Virus voorbij is gaan we bekijken, hoe we een en ander weer kunnen optuigen.’’

Bijdragen

Eerder zijn diverse bijdragen uit het potje van twee miljoen euro verstrekt. Bij elkaar 892.000 euro. Ondernemers (winkels en horeca) hebben 325.000 euro ontvangen. Aan Cultuur (organisaties, verenigingen in initiatieven) is 200.000 uitgegeven. Naar Kinderopvang (onderwijs en educatieve instellingen) is 124.000 euro gegaan. Buurt en Dorpshuizen en Multifunctionele Centra hebben samen 92.000 euro gekregen. Kinderopvang (inclusief noodopvang): 77.000. Vrijwilligersorganisaties hebben 52.000 euro ontvangen, de Wildopvang 20.000 euro. Voor Evenementen is 2.000 euro uit het Steunfonds gehaald.

Helderse Courant,10 maart 2021, 19:30

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20210310_92765853

Waar is het geld voor Corona Virus steun aan Culturele Organisaties aan besteed?

Gemeente Belangen Den Helder wil openheid

Den Helder – GroenLinks fracties in Noord Holland pleitten er onlangs al voor: geld, dat gemeenten van de Rijksoverheid krijgen voor de Culturele Sector moet daar ook écht heen. Gemeentebelangen wil van het Helderse gemeentebestuur de garantie, dat dit ook gaat gebeuren.

De Rijksoverheid en de Provincie Noord Holland hebben eind 2020 een bedrag toegekend aan Den Helder voor Corona Virus schade, die de Culturele Sector oploopt. In Den Helder zou dit geld gaan naar Triade, het Nationaal Reddingsmuseum, Stichting Museumhaven, De Nollen en Theater De Kampanje, weet fractievoorzitter Nancy List van Gemeente Belangen.

Het probleem is volgens haar, dat het geld van de Rijksoverheid niet is geoormerkt. Het kan dus ook voor totaal andere doeleinden worden gebruikt. Daarom vraagt zij door middel van schriftelijke vragen aan Burgemeester en Wethouders om duidelijkheid.

Zij wil weten hoeveel geld het Kabinet en de Provincie aan Den Helder hebben gegeven voor Corona Virus steun aan Culturele Organisaties. Ook vraagt Gemeente Belangen, waar het geld aan is besteed, of aan besteed gaat worden. Mét specificatie.

Helderse Courant, 10 maart 2021, 12:00

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20210310_69413322

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kees+Visser
https://robscholtemuseum.nl/?s=Helders+Steunfonds
https://robscholtemuseum.nl/?s=Citymarketing
https://robscholtemuseum.nl/?s=Triade
https://robscholtemuseum.nl/?s=Nationaal+Reddingsmuseum
https://robscholtemuseum.nl/?s=Stichting+Museumhaven
https://robscholtemuseum.nl/?s=De+Nollen
https://robscholtemuseum.nl/?s=De+Kampanje
https://www.denhelderlinks.nl/cultuur/