Delano Weltevreden – Commentaar: Vingerwijzen

Wat is er toch aan de hand op het Helderse gemeentehuis? Ambtenaren voelen zich volgens de Ondernemingsraad en de bedrijfsarts niet lekker op de afdeling Sociaal Domein. Er wordt gesproken over een angstcultuur en intimidatie. Ruzie tussen de OR en de gemeentesecretaris heeft de laatste doen besluiten de handdoek in de ring te gooien. Tot grote spijt van burgemeester en wethouders.

Volgens wethouder Lolke Kuipers moet er wat aan de hand zijn als een ervaren gemeentesecretaris als Joost Cox, ’misschien wel de beste van Nederland’, er de brui aan geeft. Cox en de manager van de afdeling Sociaal Domein zitten er nog niet zo lang en kunnen die angstcultuur niet hebben meegenomen, zegt hij. De problemen op die afdeling bestaan volgens de wethouder al jaren.

Het ligt, met andere woorden, aan de ambtenaren. Hoe is dat in hemelsnaam mogelijk? Wat hebben de verantwoordelijke managers al die jaren dan gedaan om de problemen op te lossen? Als mensen aantoonbaar jaar na jaar slecht functioneren en de boel verzieken, moet je een grote schoonmaak houden als andere maatregelen niet helpen.

Het enige wat je met pappen en nathouden bereikt, is een etterende wond. En als de boel dan explodeert, is het niet sterk om met de vinger naar ambtenaren te wijzen.

NHD, 1 april 2016 22:00 , Laatste update : 1 april 2016 22:00

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/denhelder/article27962547.ece/Commentaar-Vingerwijzen_?lref=SL_1