Delano Weltevreden – Buurt baalt, maar geen actie + Den Helder over kritiek: ‘Afspraken nagekomen’

Buurt baalt, maar geen actie

Omwonenden van de locatie waar in Oud Den Helder zo’n twintig schoolgaande vluchtelingen komen te wonen, geven hun verzet tegen de opvanglocatie op. Dat zegt een woordvoerder van de tegenstanders.

“We zijn tot de conclusie gekomen dat er niets meer aan te doen is”, zegt de woordvoerder die anoniem wenst te blijven. “Het pand is van een particulier en het COA heeft rechtstreeks zaken met hem gedaan. Het bestemmingsplan staat een opvanglocatie op die plek toe. Ik zit deels in de politiek. Welke partij? Dat wil ik niet zeggen. Maar ik heb informatie ingewonnen en zelfs de gemeenteraad kan hier niets tegen doen. We leggen ons er daarom bij neer.”

Waarom niet met naam en toenaam in de krant? “Omdat je meteen als racist wordt weggezet als je zegt dat je tegen zo’n opvanglocatie bent. Maar we zijn niet tegen die jongeren. Iedereen heeft recht op opvang. We vinden alleen dat Oud Den Helder op dit moment niet de goede plek is om deze jongeren op te vangen. Er zijn in deze buurt allerlei problemen. We hebben opvanglocaties van de GGZ en ervaren overlast van mensen die daar wonen. Wat als die jonge vluchtelingen getraumatiseerd zijn en op straat twee GGZ-cliënten tegenkomen die met messen tegenover elkaar staan? Wat dan? Als straks blijkt dat het niet goed gaat, hebben we weer een probleem. Daarom vinden wij dat bestaande problemen eerst moeten worden opgelost.”

In het voormalige Triade pand worden maximaal twintig jongeren (15 tot 17,5 jaar) opgevangen. Begeleiders van asielorganisatie COA zijn 24 uur per dag aanwezig.

In een brief aan de omwonenden heeft COA aangegeven, dat er een overlegcommissie komt waarin een afvaardiging van de buurt zitting kan nemen. Die commissie wordt de schakel tussen COA en de buurt. De anonieme woordvoerder wil daar geen zitting in nemen. “Ik zit ook in de klankbordgroep. Daar is van alles beloofd, maar die beloften zijn niet nagekomen. Zo zouden we op de hoogte gesteld worden, zodra COA en de eigenaar van het pand overeenstemming hadden bereikt over de koop.”

Wijkagent

Woordvoerster Alet Bouwmeester van COA zegt, dat zich al enkele buurtbewoners hebben opgegeven voor de overlegcommissie. “We hebben nog drie of vier mensen nodig. De wijkagent zit er ook in. Het wordt geen besluitvormend orgaan, maar is bedoeld om te overleggen over dingen, die de buurt aangaan. Als we niets weten, kunnen we ook niets doen.”

Bouwmeester verwacht, dat de jongeren in het eerste kwartaal van 2019 hun intrek in het pand nemen.

Noordhollands Dagblad, 7 augustus 2018, 16:00

https://www.noordhollandsdagblad.nl/playlist/den-helder-uitgelicht/artikel/buurt-baalt-maar-geen-actie

Den Helder over kritiek: ‘Afspraken nagekomen’

Helderse Courant, 8 augustus 2018

Helderse Courant, 8 augustus 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=villa+asielzoekers