Delano Weltevreden – Bouw start volgend jaar + Martin van Exter – Sluiting Chineserie ‘pijn in hart’ + HC – Gevaar door spookrijders + Marischka de Jager – Weg langs Breewaterplein moet vrij blijven

Bouw start volgend jaar

Noordhollands Dagblad, 28 augustus 2017

Noordhollands Dagblad, 28 augustus 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

Sluiting van Chineserie ‘met pijn in het hart’

Noordhollands dagblad, 28 augustus 2017

Noordhollands Dagblad, 28 augustus 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

Gevaar door spookrijders in Beatrixstraat

Helderse Courant, 14 juni 2018

Helderse Courant, 14 juni 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

Weg langs Breewaterplein moet vrij blijven

Horeca-ondernemers aan het Breewaterplein moeten er tijdens de drukbezochte muziekoptredens op onder andere de dinsdagmiddag in de zomer voor zorgen, dat de doorgaande weg vrij blijft.

Dit in verband met de bereikbaarheid voor hulpdiensten. Sta tafels of parasols mogen niet staan op de weg, die langs het plein met terrasjes loopt. Ook moeten de ondernemers ervoor zorgen, dat bezoekers niet met glas op de weg gaan staan. Dat schrijft de gemeente in een brief aan de café eigenaren.

Een bijna onmogelijke opgave. “We snappen wel, dat deze regels er zijn, maar het gaat al jaren goed”, zegt Hardwin Metselaar van Sumalee’s Phuketsnack. Ook Fred Riedeman van Bar Style zegt alle begrip te hebben voor de regels. „Maar die paar statafels, die haal je zo weg als het moet. Op deze manier wordt een leuk evenement verpest. Ik was hier vanochtend wel even flink chagrijnig van.”

Tijdens de Juttersmarkten wordt er ’s middags live muziek gespeeld op het plein. Daarnaast zijn er ook nog andere dagen in het jaar waarop het Breewaterplein een muziek plein wordt. „Ongeveer dertig keer per jaar”, denkt Sievert Ahlers van American Diner The Crazy Chicken. Hij heeft als enige van de vier organiserende ondernemers geen brief gekregen, omdat zijn terras aan de zaak grenst. Dat is in het geval van Phuketsnack, Bar Style en Café De Boell niet het geval. Deze terrassen worden door een openbare weg, die overigens door middel van klappaaltjes is afgesloten, van de zaken gescheiden. „We hopen binnenkort in gesprek te gaan met de gemeente om te kijken, of we tot een compromis kunnen komen”, zegt Metselaar. Mogelijk, dat er een evenementenvergunning moet worden aangevraagd. “Al moet je je afvragen of je dat wel wilt”, zegt Riedeman. “Dan moet je aan zoveel voorwaarden voldoen. Beveiligers, EHBO’ers.”

Tijdens de dinsdag gehouden muziekmiddag werden de drie mobiele bars óp het terras geplaatst in plaats van voor de gevels. Op die manier moet worden voorkomen, dat mensen met glaswerk gaan lopen en daarmee op straat gaan staan. Het gebruik van plastic bekers is overwogen. “Maar op het terras zelf kun je wel weer gewoon glas gebruiken, dus dat blijft lastig.” Wanneer regels worden overtreden kan een eventuele boete oplopen tot 2500 euro.

Bezoekers toonden dinsdagmiddag weinig begrip voor de werkwijze van de gemeente. “Er wordt met twee maten gemeten. Het is hier wandelgebied, maar er wordt ook gefietst of met de brommer gereden. Daar moet je dan ook op handhaven.” Richard van Aalten, jarenlang horecaondernemer aan het plein, noemt de situatie belachelijk. “Ik heb hier zeker veertig jaar gezeten en ook toen hadden we met jazzweekend al muziek op het plein. Daar is nog nooit iets van gezegd.”

Waarom de ondernemers juist nu zijn aangeschreven kon gisteren niet worden achterhaald bij de gemeente.

Noordhollands Dagblad, 14 augustus 2018, 10:36

Reacties:

Lena Schrijver
ik vindthet inderdaad irritant dat je er helemaal niet meer door kan met de fiets maar wist niet dat dit wandelgbied is dus vindt ik het grote onzin

Jeroen Bodewus
Lena, er zijn natuurlijk geen andere wegen waar je langs kunt …..?

Lena Schrijver
Jeroen Bodewus om rijden kan altijd maar zelfs lopend kom je er bijna niet langs

Jeroen Bodewus
Lena Schrijver Gelukkig niet Lena! Omdat de ondernemers op dit gezellige plein de koppen bij elkaar hebben gestoken om er iets moois van te maken. En daar wordt gretig gebruik van gemaakt. En zoals altijd bij een evenement waar veel volk op af komt; het is wat lastig als je er per sé door

Lena Schrijver
Kleinkras heeft jaren met zijn terras de hele stoep in beslag genomen moest ik met mijn moeder met de rolstoel over de weg daar is nooit iets over gezegd

Jeroen Bodewus
Waar praten we eigenlijk over? Geen glas op de straat (in mijn beleving is dat nergens toegestaan). De doorgang vrij houden i.p.v. statafels (lijkt mij vrij simpel op te lossen door de statafels iets op te schuiven). Wat blijft er dan nog over?

https://www.noordhollandsdagblad.nl/playlist/den-helder-uitgelicht/artikel/weg-langs-breewaterplein-moet-vrij-blijven