Delano Weltevreden – ’Besluit toekomst Zeestad door nieuwe raad’

Den Helder – Van burgemeester en wethouders mag ontwikkel bedrijf Zeestad vanaf 1 januari 2019 nog vijf jaar jaar doorgaan. Maar in de gemeenteraad zijn de meningen verdeeld.

Nel Dol van GroenLinks heeft er nooit een geheim van gemaakt, dat zij Zeestad niet ziet zitten. “De invloed van de gemeenteraad op Zeestad is nihil.”

De gemeente moet het werk zelf gaan doen. “Zeestad is een duur projectbureau. De personeelskosten zijn hoog. Het geld kunnen we beter in de stad steken.”

Zij vindt de uitspraak van wethouder Lolke Kuipers over een tweede termijn voor Zeestad ’heel voorbarig’. “De afspraak is, dat Zeestad tot eind 2018 blijft bestaan. Daarna moet de gemeente de taken van Zeestad met betrekking tot de stedelijke vernieuwing overnemen.”

De rol van de Provincie Noord-Holland is haar een doorn in het oog. “De provincie heeft de helft van alle aandelen, maar brengt veel minder geld in, dan de gemeente. Die verhouding klopt niet.”

Onrust

Beter voor Den Helder vindt ook dat Zeestad z’n langste tijd heeft gehad. “We moeten ons aan de afspraak houden, dat het eind 2018 ophoudt. Tenzij de nieuwe gemeenteraad vindt, dat we nog vijf jaar met Zeestad doorgaan.

Om onrust te voorkomen, moet de huidige gemeenteraad dus geen besluit nemen. Anders nemen wij een besluit, dat straks door de nieuwe raad misschien weer teruggedraaid wordt.”

Nel Dol is het daar niet mee eens. “Als je pas na de gemeenteraadsverkiezingen een besluit neemt, duurt het lang, voordat Zeestad zekerheid heeft over de toekomst.”

Andries Pruiksma (PvdA) vindt de slagvaardigheid van Zeestad een verademing en wil niet terug naar de tijd, dat de gemeente alles in de hand had en vrijwel niets voor elkaar kreeg. “Dat laatste kunnen velen in de raad zich waarschijnlijk niet meer herinneren.”

Hij weet, dat er in de raad veel gemopperd wordt op Zeestad vanwege het gemis aan invloed.

“Daarom heb ik het college gevraagd om een gesprek tussen Zeestad en de raad te organiseren om de plooien glad te strijken. Als de angel er dan uit wordt gehaald, denk ik, dat we het gemopper met de helft kunnen reduceren. Ik wil het besluit over doorgaan met Zeestad graag met een grote meerderheid nemen, niet met een meerderheid van 16 tegen 15.”

Noordhollands Dagblad, 14 september 2017, 16:21

Reacties:

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Andries Pruiksma, je veroorzaakt zelf plooien: Je stemde namens de PvdA in met geheimhouding exploitatie Zeestad, onlangs. De burger mag niks weten, en blijft mopperen, en niet half. Geen transparantie, maar achterkamertjes, ook ten aanzien van schouwburg.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo/besluit-toekomst-zeestad-door-nieuwe-raad