Delano Weltevreden – Angstzaaiende chefs stadhuis Den Helder hoeven niet weg

Den Helder – Leidinggevenden die op het stadhuis verantwoordelijk zijn voor intimidatie en een angstcultuur, hoeven niet weg. De onderzoekers van bureau Schouten & Nelissen adviseren het college de managers van de afdeling Sociaal Domein op cursus te sturen.

Manager die angst zaait, hoeft van adviseurs niet weg

In hun rapport concludeerden de twee onderzoekers afgelopen zomer dat er veel mis is op die afdeling. Er is sprake van pesten, intimidatie, angstcultuur en een gebrek aan vertrouwen. Begin dit jaar bracht de raadsfractie van Beter voor Den Helder de zaak aan het rollen. Het college verwierp een verzoek van de fractie om een onafhankelijk onderzoek, omdat er volgens burgemeester en wethouders niet zo veel aan de hand was. Het onderzoek is afgedwongen door de vakbonden en de ondernemingsraad vanwege vele klachten en ziekmeldingen.

De onderzoekers stellen vast dat de gemeente geen profiel heeft opgesteld voor leidinggevenden, een lijst van eigenschappen en vaardigheden waar zij aan moeten voldoen. Zij adviseren de gemeente zo’n profiel door onafhankelijke adviseurs te laten opstellen en te laten toetsen of leidinggevenden aan de eisen voldoen. Chefs die dat nodig hebben, moeten op cursus om zich te laten bijspijkeren.

Oplossingen

Dat de afdeling Sociaal Domein niet in het stadhuis zit, leidt volgens de onderzoekers tot een wij-zij situatie en tot het niet accepteren van oplossingen die door mensen uit het hoofdgebouw worden aangedragen. De adviseurs vragen de gemeente na te denken over het huisvesten van de geplaagde afdeling in het stadhuis. Zij verwachten dat die stap onder meer zal leiden tot meer vertrouwen. Op dit punt worden de adviseurs op hun wenken bediend. Gemeenteraad en college werken momenteel aan een renovatieplan voor het stadhuis. Na de renovatie moet het Sociaal Domein, nu gehuisvest in het oude gebouw van Woningstichting naast het stadhuis, verhuizen naar het hoofdgebouw waar alle andere afdelingen zitten.

Individuele zaken waarbij sprake is van een verschil van inzicht, kunnen door mediation worden opgelost, zeggen de adviseurs. Een deskundige mediator die geen banden heeft met de gemeente, zou de bemiddelende rol op zich kunnen nemen, staat in het rapport. De adviseurs stellen voor een brede werkgroep in te richten die er met een plan van aanpak voor moet zorgen dat de aanbevelingen worden uitgevoerd. Sommige medewerkers van het Sociaal Domein vrezen dat de voorgestelde aanpak niet tot grondige veranderingen zal leiden.

NHD, 20-9-2016, 13:02 (Update 20-9-2016, 13:25)

Reacties:

Henk Klok
Op cursus zij weten dondersgoed hie een leidinggevende te werk moet gaan. Veelal is intimidatie en blazen een teken van onkunde, veel blazen en achteraf zich op de borst kloppen terwijl personeel het werk doet

Barbara Kouwenberg
Pesten, intimidatie, angstcultuur, ik vind het nogal wat! En een cursus gaat helpen? Door wie wordt die cursus eigenlijk gegeven?

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/denhelder/article28526444.ece/Angstzaaiende-chefs-stadhuis-Den-Helder-hoeven-niet-weg_?lref=SL_4