Delano Weltevreden – Analyse: Stad geregeerd door twee coalities

Den Helder – Het wheelen en dealen in de huidige gemeenteraad is voer voor politicologen en strategen. Den Helder wordt geregeerd door twee coalities die elkaar overlappen.
VVD, CDA, PvdA, Stadspartij en D66 vormen de ene coalitie. In de andere zitten Stadspartij, Beter voor Den Helder, Behoorlijk Bestuur, Fractie Vermooten, GroenLinks, Helder Onafhankelijk, ChristenUnie, Vrije Socialisten en PvdA’er Andries Pruiksma.
Nadat Peter Reenders van de stadspartij de stekker trok uit de coalitie met Behoorlijk Bestuur, Fractie Vermooten, ChristenUnie, Vrije Socialisten en GroenLinks heerste grote verslagenheid in het kamp van de kleine fracties. Ze waren door Reenders bij het grof vuil gezet, zeiden zij. Reenders werd onbetrouwbaarheid verweten. Hij zou zich hebben laten inpakken door de gevestigde partijen met wie hij vervolgens in zee ging.
Dat komt nooit meer goed, zou je denken. Maar terwijl CDA, VVD en D66 dachten dat zij opnieuw konden gaan werken aan de bouw van een nieuw stadhuis, speelde Reenders een potje politiek stratego. Hij smeedde een alternatieve coalitie met de oppositie om een stokje te steken voor nieuwbouw. Met de hulp van PvdA-dissident Andries Pruiksma werd het college opgedragen het huidige stadhuis te renoveren. Tot woede van de coalitiegenoten. 1-0 voor Stadspartij en oppositie. VVD, CDA, D66 en PvdA moesten met lede ogen aanschouwen hoe de schaduwcoalitie winst boekte met vrij parkeren in de binnenstad. 2-0.
Na de scheiding zijn Stadspartij en de kleine oppositiepartners weer met elkaar in bed gekropen. De strategen binnen beide ‘kampen’ hebben zich kennelijk gerealiseerd dat op elkaar schelden niet productief is.
Hierbij zijn de hoofdrollen weggelegd voor Tjitske Biersteker (CU), Carlo Assorgia (BvDH) en vooral oud-defensiediplomaat Michiel Wouters (BB). Eenpitter Wouters al twee keer door zijn collega’s uitgeroepen tot raadslid van het jaar, zou binnen de oppositie voor een belangrijk deel de strategie bepalen. Hij treedt ook regelmatig op als woordvoerder van de oppositie. De vraag is welke deal Stadspartij en de oppositiepartijen hebben gesloten. Wie steunt wie wanneer? Welke klappen hebben zij nog in petto voor de coalitie? En hoeveel linkse hoeken kan de coalitie incasseren voordat de handdoek in de ring wordt gegooid.

NHD, 6 augustus 2015

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/denhelder/?lref=menusub