Delano Weltevreden – Als plan stadhuis zo solide is, dan is het niet nodig om vrijwilligers monddood te maken + VVD Den Helder – U stemt voor stadhuis, anders geen subsidie

Huidige toestand zuidzijde gevel gebouw 72 (foto Office Winhov)

Zuidgevel gebouw 72 na verbouwing tot gemeentehuis Den Helder (foto Office Winhov)

Als plan stadhuis zo solide is, dan is het niet nodig om vrijwilligers monddood te maken

Stichting Museumhaven Willemsoord wordt gerund door vrijwilligers. De veelal gepensioneerde vrijwilligers doen dat niet ter meerdere eer en glorie van zichzelf, maar omdat zij iets willen bijdragen aan de Helderse maatschappij. Aan het imago van Den Helder als maritieme stad.

Zorgen

De coalitie wil een stadhuis op Willemsoord vestigen. De vrijwilligers van de marinehaven maken zich zorgen om het effect van dat stadhuis op de toekomst van de museumhaven. En wat doet de VVD? Die zegt, dat de vrijwilligers een toontje lager moeten zingen.

Een iets positievere houding ten opzichte van de gemeente en de komst van het stadhuis’, zei VVD commissielid Damian Dekker bij de beraadslagingen over subsidie voor de museumhaven. Komend jaar krijgt de stichting ruim 87.000 euro om de doelstellingen te verwezenlijken. Dat geld in ruil voor een positievere houding, zegt VVD. Ee n duidelijke quid pro quo: voor wat hoort wat.

In de kern is wat de VVD van de vrijwilligers vraagt niet anders dan wat de Amerikaanse president Trump vroeg van Oekraïne. Dat land kon militaire steun krijgen ter waarde van 391 miljoen dollar als de regering onder meer een onderzoek zou starten naar Trumps politieke rivaal Joe Biden. Het leidde tot een afzettingsprocedure tegen Trump. Van een andere grootte, natuurlijk, maar in de kern van hetzelfde laken een pak.

Meningsuiting

De Helderse coalitie veroordeelt de VVD uitspraak echter niet. VVD fractievoorzitter Petra Bais reageert niet op een verzoek om uitleg te geven over de uitspraak van haar commissielid. Fractievoorzitter Harmen Krul, die komend jaar namens CDA graag in de Tweede Kamer wil, duikt ook weg.

Carlo Assorgia, fractievoorzitter van Beter voor Den Helder, vindt de uitspraak van VVD vallen onder vrijheid van meningsuiting.

Ook PvdA, ChristenUnie en Stadspartij veroordelen de uitspraak niet. CU en Stadspartij vinden wel, dat de vrijwilligers van de museumhaven hun mening moeten kunnen uiten.

De Helderse Volkspartij voor Vrijheid en Democratie reduceert zichzelf met deze uitspraak tot een partij met lange tenen, die zich openlijk bedient van power play tegen vrijwilligersorganisaties. Een partij, die van zulke organisaties applausmachines van het gemeentelijk beleid wil maken.

Als het plan voor een stadhuis op Willemsoord zo solide is als de coalitie vindt, zijn zulke tactieken niet nodig.

Voor wat hoort wat, vindt de VVD in Den Helder. Krijg je subsidie, dan verwacht de partij, dat jij je positief uitlaat over de gemeentelijke plannen. En de coalitie veroordeelt de opstelling van de VVD niet. Wie subsidie ontvangt en kritiek heeft op het beleid van de gemeente, moet dus op z’n tellen passen.

Helderse Courant, 12 december 2020

https://www.noordhollandsdagblad.nl/regio/noordkop

U stemt voor stadhuis, anders geen subsidie

Reacties
https://youtu.be/KBY_I4fSgJk

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Stadhuis+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=Stichting+Museumhaven+Willemsoord
https://robscholtemuseum.nl/?s=VVD+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=Damian+Dekker
https://robscholtemuseum.nl/?s=Petra+Bais
https://robscholtemuseum.nl/?s=Harmen+Krul
https://robscholtemuseum.nl/?s=Carlo+Assorgia