Delano Weltevreden – Rob Scholte krijgt van de rechter nog één keer de gelegenheid om kopers te vinden voor zijn kunstcollectie: Als hem dat niet lukt, mag de gemeente tot veiling overgaan

Rob Scholte – Mercurius (foto Vice)

Rob Scholte krijgt van de rechter nog één keer de gelegenheid om kopers te
vinden voor zijn kunstcollectie: Als hem dat niet lukt, mag de gemeente tot veiling overgaan

Rob Scholte krijgt een derde en laatste gelegenheid om zelf kopers te vinden voor zijn kunstcollectie.

Den Helder – Kunstenaar Rob Scholte heeft van de rechtbank meer tijd gekregen om van geïnteresseerden een bod op zijn kunstcollectie te krijgen. Dat bod moet er uiterlijk woensdag 24 februari zijn. Als het voor de schuldeisers niet acceptabel is, mag de gemeente de collectie laten veilen.

Dat heeft rechter LJ Saarloos vrijdagmiddag besloten. Hij had Scholte tot vandaag, de tijd gegeven om met kopers op de proppen te komen die meer voor de kunstcollectie willen neertellen dan de door een gemeentelijke taxateur geschatte opbrengst van 350.000 euro.

Meer tijd

Er is meer tijd nodig om dat voor elkaar te krijgen, vertelde advocaat Ina Molenaar de rechtbank. Dat het niet is gelukt om een goed bod van geïnteresseerden te krijgen, ligt volgens haar niet aan haar cliënt. Zij zegt, dat veilingbedrijf BVA Auctions, waar de kunstcollectie is opgeslagen, allerlei voorwaarden stelde voor het bezichtigen van de collectie. Bovendien was niet de volledige collectie in kaart gebracht, zegt zij. “De gemeente had eerder aangegeven, dat het overgrote deel van de collectie was gefotografeerd en dat de catalogus bijna af was. Er bleken van ongeveer achthonderd kunstwerken foto’s te zijn, terwijl er in totaal zo’n achtduizend kunstwerken zijn.’’

De informatie, die er is, is volgens een door haar geraadpleegde deskundige niet voldoende om een goede waardebepaling te doen. Er moet een omschrijving zijn van de aard van het kunstwerk. Daarnaast moet de titel van het kunstwerk genoemd zijn, net als het formaat. De naam van de kunstenaar en een afbeelding van het kunstwerk zijn ook nodig. “De tot nu toe verstrekte gegevens van BVA Auuctions zijn te kwalificeren als een rommeltje“, zegt de advocaat.

Stadsadvocaat Ilse van der Poel zegt echter, dat BVA de collectie in delen wilde veilen, waarbij steeds een doorsnede ervan zou worden aangeboden. BVA is met het in kaart brengen van de collectie gestopt, omdat de rechtbank tot tweemaal toe de veiling heeft verboden.

Veel te laag

De advocaat van Rob Scholte zegt, dat de taxaties van een door de gemeente ingehuurde deskundige veel te laag waren. Zij had de maximale opbrengst bij veiling geschat op 350.000 euro. Een andere deskundige stelt echter, dat een deel van de collectie (2.915 stuks) bij een online veiling ruim 1,6 miljoen euro zou moeten opbrengen. Hij had de waardebepaling uitgevoerd namens veilingbedrijf Catawiki.

Maar rechter Saarloos wees advocaat Molenaar er op, dat een executieveiling iets heel anders is dan een kunstveiling.

Een kunsthistoricus, die de collectie op 3 februari heeft bekeken is volgens de advocaat van Scholte bereid als tussenpersoon op te treden tussen de kunstenaar en potentiële investeerders. Maar daarvoor moet de collectie goed in kaart worden gebracht, zegt hij. En daar is tijd voor nodig.

Bizar

De deskundige is volgens advocaat Molenaar ’verontwaardigd’ over de manier, waarop BVA Auctions bepaalde onderdelen wil verkopen. “Hij noemt het bizar en schrikbarend, dat BVA Auctions twaalf pallets drukplaten van de voormalige Kunstdrukkerij Mercurius voor de waarde van oud ijzer wil verkopen. Terwijl het in zijn ogen gaat om cultureel erfgoed binnen de Nederlandse kunstgeschiedenis. Als de kunstcollectie door BVA Auctions wordt geveild zou dat volgens hem kapitaalvernietiging zijn van het werk van Scholte en van al het andere werk in de collectie dat van historisch belang is“’ De stadsadvocaat bestrijdt de lezing van de kunsthistoricus over de drukplaten. “Die zijn nog niet getaxeerd.”

Volgens de advocaat van Scholte is vier weken nodig om de collectie goed in kaart te brengen. Stadsadvocaat Van der Poel zegt echter, dat de gemeente wil ,dat BVA Auctions op 15 maart met het veilen van de collectie begint. Twee weken daarvoor zou de collectie op internet zichtbaar worden. Scholte heeft wat haar betreft dus nog enkele weken de tijd om met kopers op de proppen te komen.

Rechter Saarloos heeft de deskundigen met wie Rob Scholte contact heeft tot uiterlijk 19 februari de tijd gegeven om de collectie te inventariseren en te taxeren. Uiterlijk woensdag 24 februari moeten zij met een bod komen. Op 2 maart wil de rechter de beide partijen weer spreken. Als er geen aanvaardbaar bod is, mag de gemeente Den Helder een datum prikken voor de veiling via BVA Auctions.

Schuld

De schuld van Rob Scholte is fors. De gemeente Den Helder eist van de kunstenaar zo’n 550.000 euro. De vorige advocaten van de kunstenaar hebben ook belang bij de verkoop van de kunstcollectie. Scholte heeft een onbetaalde rekening van 375.000 euro bij Friedberg & Mahn Advocaten.

Helderse Courant, 5 februari 2021, 16:15

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20210205_81245757

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Mercurius
https://www.npostart.nl/2doc/16-12-2020/KN_1718248

2 Comments

  1. Zelden is de staat van ontbinding van de zogenaamde Nederlandse rechtstaat zo dramatisch aan het licht gekomen als bij de zaak Julio Poch. Een voormalig advocaat-generaal bij de Hoge Raad (de Hoge Raad volgt diens adviezen bijna altijd op) concludeerde na een ‘diepgaand’ onderzoek, dat de Nederlandse staat zich NIET onrechtmatig jegens Poch heeft gedragen. Argentinie is immers een keurige rechtstaat, waaraan je een een verdachte met een gerust hart kunt uitleveren. Poch zat ACHT JAAR onschuldig in voorarrest. Een dergelijk krankzinnig lang voorarrest dat gebruikelijk is in Argentinie, noem ik zelfs fascistisch.

    De schaapskudde in dit ten ondergaande land is zelfs zo dom geworden, dat een advocaat-generaal ongestraft kan roepen, dat Nederland zich niet misdragen heeft jegens Poch, terwijl hij tegelijkertijd doodleuk aangeeft, dat de allerhoogste vertegenwoordiger van die staat -de Koning- op een onaanvaardbare manier in deze affaire heeft zitten rotzooien om zijn vrouw uit de wind te houden. En iedereen slikt dit soort shit voor zoete koek…. Niet te geloven gewoon. Echt niet te geloven.

    In de zaak Scholte zie je hetzelfde; Door alle misdragingen van de gemeente zitten er nu nog maar een paar weken tussen het stukslaan van het levenswerk van Rob Scholte en zijn hoger beroep. Eerst is er dan een enkele rechter, die zichzelf onfeilbaar acht en haar vonnis uitvoerbaar bij voorbaat verklaart en nu dan weer een TOTAAL harteloze rechter. Op dit moment niet besluiten om te zeggen, joh we wachten nu heel even op de uitslag van het hoger beroep, voordat we belangrijk cultureel erfgoed aan stukken hakken, is dermate harteloos dat het niets met rechtvaardigheid te maken kan hebben. Hooguit met satanisme.

  2. Nog even ter aanvulling op het bovenstaande;

    Mr. Frank Visser (voormalig rijdende rechter) is een van de meest rechtvaardige rechters die er ooit in dit land hebben rondgelopen. Visser zegt altijd; Vanwege de rechtszekerheid haal je een conflict eerst door het formele systeem van regels. Maar daarna dient er een nacontrole plaats te vinden, om te kijken of het strikt volgen van de formele regels in een bepaald geval geen gedrocht van een vonnis oplevert. In dat geval vereist de rechtvaardigheid dat je de regels terzijde schuift.

    Toen ik rechten studeerde, stond het vak ‘rechtvaardigheid’ bij geen enkele rechtenfaculteit op het programma. Laat staan dat er over liefde werd gesproken. Rechtvaardigheid kan alleen in liefde ontstaan en niet in domme concepten.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image