deafsluitdijk.nl – Icoon Afsluitdijk

De komende jaren wordt de Afsluitdijk versterkt om Nederland ook in de toekomst tegen de kracht van het water te beschermen. Rijk en regio hebben deze gelegenheid aangegrepen om ook andere initiatieven ruimte te geven. Er worden projecten ontwikkeld op het gebied van recreatie & toerisme, natuurontwikkeling en duurzame energie.

Wat is het?

Met een subtiele laag die licht en duisternis en verleden en toekomst met elkaar verbindt, versterkt Roosegaarde de schoonheid van de dijk en maakt hij nieuwe koppelingen tussen mens en landschap.

Waterlicht

In het weekend van 2, 3 en 4 september toont ontwerper Daan Roosegaarde de eerste werken. Eén van de werken is “Waterlicht”, het Noorderlicht van Nederland. Het toont de kracht en kwetsbaarheid van leven met water. Bezoekers kunnen op de Afsluitdijk zien hoe ver het water zou komen zonder menselijk ingrijpen.

Onthulling ontwerpen tijdens expositie

Ook is tijdens de nachten van 2 en 3 september een tijdelijke expositie te zien van Roosegaarde met de overige ontwerpen, die in de loop van 2017 worden gerealiseerd.

Bestel een toegangsbewijs
https://www.deafsluitdijk.nl/projecten/icoon-afsluitdijk/Toegangsbewijs-startweekeind/

Afsluitdijk Open

In de vroege ochtend van 4 september vindt vervolgens de “Afsluitdijk Open” plaats: een uniek, éénmalig hardloopevenement. De dijk gaat dan voor dag en dauw open voor duizenden hardlopers die de zonsopgang tegemoet lopen. Deelnemers kunnen een hele (32 km), halve (16 km) of kwart (8 km) Afsluitdijk toevoegen aan hun hardloop bucketlist. Geïnspireerd op de autoloze zondagen in de jaren ‘70 en de unieke ervaring van het Hollands licht op de dijk, wordt de dijk eenmalig teruggegeven aan de mens. Deelnemers en organisatie dragen een steentje bij aan de toekomst via een afdracht aan de Trombosestichting, tevens initiatiefnemer, en Spieren voor Spieren.

Inschrijven of aanmoedigen
http://www.afsluitdijk-open.nl/

https://www.deafsluitdijk.nl/projecten/icoon-afsluitdijk/wat-is-het/

Waarom is het er?

Rijkswaterstaat versterkt de Afsluitdijk de komende jaren om Nederland ook in de toekomst tegen de kracht van het water te beschermen. Rijk en regio hebben deze gelegenheid aangegrepen om ook andere initiatieven de ruimte te geven. Op en rond de Afsluitdijk worden projecten ontwikkeld op het gebied van recreatie & toerisme, natuurontwikkeling en duurzame energie.

Aan ontwerper Daan Roosegaarde is gevraagd een bijdrage te leveren aan het versterken van de iconische waarde van de Afsluitdijk. De ontwerpen benadrukken de cultuurhistorische waarde van de Afsluitdijk en dragen bij aan de waarde van de dijk als (internationaal) visitekaartje voor de Nederlandse waterbouw, innovatie en Dutch Design.

https://www.deafsluitdijk.nl/projecten/icoon-afsluitdijk/waarom-is-het-er/

Startweekend september

In het weekend van 2, 3 en 4 september toont ontwerper Daan Roosegaarde de eerste werken.

Programma 2, 3, 4,september

Waterlicht en expositie

In de nachten van 2 en 3 september tussen 23.00 uur en 02.00 uur wordt ‘Waterlicht’ getoond. Ook is de expositie open waar de ontwerpen voor de Afsluitdijk worden onthuld. Waterlicht en de expositie zijn gratis toegankelijk. Vanwege beperkte ruimte is het wel nodig een toegangsbewijs aan te schaffen.

Afsluitdijk Open

Op zondag 4 september start in alle vroegte de “Afsluitdijk Open”. Op vier locaties kan het publiek de renners aanmoedigen: bij Den Oever, Breezanddijk, Kornwerderzand en Zurich.

Meedoen (https://registration.mylaps.com/afsluitdijk-open/) of aanmoedigen (http://www.afsluitdijk-open.nl/shop/)? Meld je aan via de site van Afsluitdijk Open.

Informatiecentrum De Afsluitdijk, nieuwe verhalen in Kornwerderzand

Op Kornwerderzand is op 4 september gedurende de Afsluitdijk Open van 04.00 tot 09.00 uur het informatiecentrum geopend. Hier wordt onder meer informatie gegeven over de dijkversterking, het inbouwen van de grootse pompen van Europa, de aanleg van een Vismigratierivier en de bouw van een Beleefcentrum, dat in 2018 haar deuren opent.

https://www.deafsluitdijk.nl/projecten/icoon-afsluitdijk/Startweekeind-september/

Toegangsbewijzen

Toegangsbewijs Afsluitdijk Open

Meedoen aan de “Afsluitdijk Open” is niet gratis. Inschrijven kan via de website van de Afsluitdijk Open: http://www.afsluitdijk-open.nl/.
Hier kunt u ook toegangsbewijzen aanschaffen voor de locaties van waaruit u deelnemers kunt aanmoedigen.

Toegangsbewijs Waterlicht en Expositie

Waterlicht en de expositie van Daan Roosegaarde zijn gratis toegankelijk. Vanwege beperkte ruimte is het wel nodig een gratis toegangsbewijs aan te schaffen.

U kunt een keuze maken uit vier verschillende toegangsbewijzen, alle opties geven toegang tot alle kunstwerken (Waterlicht en de expositie) van Roosegaarde.

Pendelbussen en parkeren

Vanuit Den Oever en Bolsward rijden er op vrijdag (2 september) en zaterdag (3 september) tussen 23:00 uur en 02:00 uur frequent pendelbussen naar Breezanddijk, waar de werken van Roosegaarde te zien zijn. De pendelbussen vertrekken vanaf de Oosterkruisweg in Den Oever en de Rijksstraatweg in Bolsward vanaf het parkeerterrein nabij de Oude Rijksweg. U kunt daar gratis parkeren. U kunt niet op eigen gelegenheid met de auto naar de kunstwerken op Breezanddijk in verband met beperkte capaciteit.

Aandachtspunten

-Wegens beperkte ruimte op de dijk is het noodzakelijk vóóraf een toegangsbewijs te reserveren voor het avondprogramma op 2 en 3 september.
-Slechts met een ticket wordt toegang verstrekt tot de bus die u naar het evenement brengt.
-Er kunnen maximaal vier tickets per persoon worden besteld.
-Uw bezoek aan het evenement is alleen mogelijk door vanaf de parkeervoorziening heen en terug met de pendelbus te reizen.
-De parkeervoorzieningen in Bolsward en Den Oever gaan vanaf 21.00 uur open.
-De parkeervoorzieningen zijn van 21.00 uur tot 03.00 uur geopend. Het is niet toegestaan om uw voertuig te laten staan na afloop van het evenement.
-Het evenement ‘Waterlicht’ start pas daadwerkelijk om 23.00 uur.
-Op de locatie van het ‘Waterlicht’ worden geen versnaperingen verkocht. Er zijn wel toiletten aanwezig. Een beperkt aanbod met kleine versnaperingen wordt verkocht bij de parkeervoorzieningen. Er wordt geen alcohol verkocht.

Hinder

In verband met “Afsluitdijk Open” is de Afsluitdijk zondagochtend 4 september afgesloten voor alle verkeer (m.u.v. hulpdiensten en lijnbussen) van 01.00 tot 12.00 uur. Meer informatie over deelname en bezoek aan de Afsluitdijk Open is beschikbaar op http://www.afsluitdijk-open.nl.

https://www.deafsluitdijk.nl/projecten/icoon-afsluitdijk/Toegangsbewijs-startweekeind/

Documenten

PDF:
Tweede Kamer der Staten-Generaal 34 300 A Vastelling van de begrotingsstaat van het infrastructuurfonds voor het jaar 2016

https://www.deafsluitdijk.nl/projecten/icoon-afsluitdijk/documenten/

Veelgestelde vragen

Wat is project Icoon Afsluitdijk?

Aan ontwerper Daan Roosegaarde is gevraagd een bijdrage te leveren aan de iconische waarde van de dijk onder de naam ‘Icoon Afsluitdijk’. Met een subtiele laag die licht en duisternis en verleden en toekomst met elkaar verbindt, versterkt Roosegaarde de schoonheid van de dijk en maakt hij nieuwe koppelingen tussen mens en landschap.

Hoe gaat het eruit zien?

Daan Roosegaarde en zijn team van ontwerpers, technici en ontwikkelaars nemen het publiek de komende anderhalf jaar mee in het ontwerp, bestaande uit tijdelijke en permanente projecten. De tijdelijke werken richten zich zowel op verleden, heden als de toekomst van de dijk. Het permanente werk gaat de schoonheid van de 32 kilometer lange Afsluitdijk versterken.
In het weekend van 2, 3 en 4 september worden de eerste werken getoond. Eén van de werken is “Waterlicht”, het Noorderlicht van Nederland. Het toont de kracht en kwetsbaarheid van leven met water. Bezoekers kunnen op de Afsluitdijk zien hoe ver het water zou komen zonder menselijk ingrijpen. In een tijdelijke expositie worden ook de overige ontwerpen onthuld, die in de loop van 2017 worden gerealiseerd.

Wat is het doel van het project?

Rijkswaterstaat versterkt de Afsluitdijk de komende jaren om Nederland ook in de toekomst tegen de kracht van het water te beschermen. In 2018 start Rijkswaterstaat de uitvoering van dit project. Rijk en regio hebben deze gelegenheid aangegrepen om ook andere initiatieven de ruimte te geven. Op en rond de Afsluitdijk worden projecten ontwikkeld op het gebied van recreatie & toerisme, natuurontwikkeling en duurzame energie.
Aan ontwerper Daan Roosegaarde is gevraagd een bijdrage te leveren aan het versterken van de iconische waarde van de Afsluitdijk. De ontwerpen benadrukken de cultuurhistorische waarde van de Afsluitdijk en dragen bij aan de waarde er van als (internationaal) visitekaartje voor de Nederlandse waterbouw, innovatie en Dutch Design.

Waarom wordt de icoonwaarde van de Afsluitdijk verstevigd?

De internationale bekendheid van de Afsluitdijk versterkt het Nederlandse aanzien als kennisland op het gebied van waterbouwkunde. Dat aanzien draagt bij aan het binnenhalen van grote opdrachten op in het buitenland op het gebied van delta management.
Daarbij hebben Rijk en regio ambities om recreatie en toerisme te bevorderen. Onderzoek in 2014 heeft beschreven dat als de Afsluitdijk toeristisch recreatief aantrekkelijker wordt, de bezoekers aantallen kunnen groeien naar respectievelijk 290.000 personen bij het Monument en 120.000 bij Kornwernerzand. Dat is goed voor de werkgelegenheid in het gebied en versterkt de regionale economie.

Wat gebeurt er tijdens het startweekend begin september?

Het startweekend van project Icoon Afsluitdijk vindt plaats van 2 tot en met 4 september. Dit weekend staan de rijke geschiedenis en unieke bouw van de Afsluitdijk centraal en wordt de dijk aan de hand van een aantal projecten gevierd. Een van die projecten is de ‘Windvogel’ die Roosegaarde in samenwerking met TU Delft ontwikkelt naar het idee van wijlen Wubbo Ockels om energieopwekkende vliegers te realiseren – deze wordt als sneak preview getoond in de tijdelijke expositie. Een ander project is ‘Waterlicht’. Dit is een Noorderlicht van Nederland en toont de kracht en kwetsbaarheid van leven met water waarbij bezoekers op de Afsluitdijk kunnen zien hoe ver het water zou komen zonder menselijk ingrijpen. Op zondag 4 september maakt de unieke run ‘Afsluitdijk Open’ de dijk toegankelijk voor een nieuw publiek. Ook opent een tijdelijke expositie met een inkijk in de permanente werken van licht en interactie door Roosegaarde die in 2017 de Afsluitdijk versterken.

Wat is de Afsluitdijk Open?

De Afsluitdijk Open is een hardloopevenement op 4 september 2016 over een autoloze Afsluitdijk. De Afsluitdijk wordt eenmalig opengesteld voor duizenden hardlopers die de zonsopgang in Friesland tegemoet gaan lopen. De Afsluitdijk is onderdeel van project Icoon Afsluitdijk en wordt georganiseerd door House of Sports ten behoeve van een bijdrage door deelnemers en organisatie aan de Trombosestichting en Spieren voor Spieren. In verband met de run is de Afsluitdijk op 4 september afgesloten voor verkeer van 01.00 en 12.00 uur. Voor meer informatie kunt u terecht bij House of Sports.

Is er sprake van last voor boten en schepen?

Ja, bruggen en sluizen gesloten op 4 september tussen 01.00 uur en 12.00 uur.

Is er sprake van last voor het wegverkeer?

Ja, verkeer kan geen gebruik maken van de Afsluitdijk op 4 september 01.00-12.00 uur.

Wat is de omleidingsroute voor het verkeer?

Verkeer wordt omgeleid via de A6 en de N302 bij Enkhuizen

https://www.deafsluitdijk.nl/projecten/icoon-afsluitdijk/veelgestelde-vragen/

Partners

Icoon Afsluitdijk is een samenwerking van rijk, provincies, gemeenten en waterschappen betrokken bij het project Versterking Afsluitdijk.

Partners overzicht

Studio Roosegaarde
https://www.studioroosegaarde.net/projects/#beyond
Ministerie I&M
https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-infrastructuur-en-milieu
Ministerie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-onderwijs-cultuur-en-wetenschap
De Nieuwe Afsluitdijk
https://www.deafsluitdijk.nl/

https://www.deafsluitdijk.nl/projecten/icoon-afsluitdijk/partners/

In contact

Projectteam Icoon

Vragen over het project van Daan Roosegaarde kun je mailen naar:
postbus.icoon.afsluitdijk@rws.nl

Rijkswaterstaat Midden-Nederland
Voor algemene vragen en informatie van publiek kunt u bellen naar onderstaande nummer van Rijkswaterstaat
Telefoonnummer: 0800-8002
Gratis landelijke Informatielijn, 7 dagen per week geopend, van 06.00 tot 22.30 uur.

Media en Pers
Communicatie Rijkswaterstaat Midden-Nederland
Telefoonnummer: 06 55 23 67 88

https://www.deafsluitdijk.nl/projecten/icoon-afsluitdijk/in-contact/

https://www.deafsluitdijk.nl/projecten/icoon-afsluitdijk/