De weblog van Helmond – Nieuw Helmonds nieuws: 15 Posters ivm heropening kasteelmuseum

Vanaf vrijdagmiddag hangen er 15 nieuwe posters in de vitrines onder het Traverseviaduct (tussen het kasteel en de Smalle Haven). Op die posters zie je Helmonders met hun favoriete kunstvoorwerp van Museum Helmond (de nieuwe naam van het Gemeentemuseum Helmond).
Behalve burgemeester Elly Blanksma en cultuurwethouder Frans Stienen, tonen 13 andere inwoners hun keuze. Op elke poster staat de naam van de geportretteerde, de titel van het kunstvoorwerp met de naam van de kunstenaar en de motivering van zijn of haar keuze. Zo koos de 5-jarige Lex van Hoek een schilderij van Rob Scholte, omdat het zo grappig is. De hoogbejaarde Mien van Rooij – van de Waarsenburg ging voor een vrouwenportret van de Helmondse schilder Sjef van Schaijk vanwege de mooie strakke kleuren en lijnen, voor die tijd al heel modern. En Marc Roosen houdt van rauw en passievol werk en koos voor “Wild beest” van Karel Appel. Dit heeft een zeer gevarieerd beeld opgeleverd van de betreffende Helmonders en de collectie van het museum.
De expositie kwam tot stand op initiatief van kunstenaar Bert Loerakker (https://www.deweblogvanhelmond.nl/kennisquiz-2014-eerste-helft/in-welke-4-straten-stond-de-fotograaf/#comment-78969), in samenwerking met het museum en Ton van de Meulenhof, die de foto’s maakte in het depot van het museum. Bert nodigde deze 15 Helmonders uit om via de website van het museum hun favoriete kunstwerk te kiezen uit de 8 duizend kunstwerken en objecten. Deze expositie is een “cadeau” van de stichting Openlucht Galeries Helmond (http://www.openluchtgaleriehelmond.nl/) voor het Museum Helmond (http://www.gemeentemuseumhelmond.nl/). Want na bijna een jaar gaat het kasteel, 1 van de 2 museumlocaties van dat museum, de komende week weer open na een ingrijpende verbouwing. Dat gebeurde vanwege aangetroffen asbest en het verfraaien en verbouwen van het kasteelmuseum.

De weblog van Helmond, dinsdag 13 december 2016 om 10:25 uur

https://www.deweblogvanhelmond.nl/nieuw-helmonds-nieuws/15-posters-ivm-heropening-kasteelmuseum/