De Volkskrant – Privé speurneus doortastend in Rob Scholte zaak

Detective Van Oostveen heeft in zijn jacht op de huurling, die de auto van kunstenaar Rob Scholte opblies, het penose circuit in Amsterdam laten gonzen…

Het lijkt bedrieglijk simpel, de manier, waarop privé detective Van Oostveen de vermoedelijke dader op het spoor is gekomen van de aanslag op kunstenaar Rob Scholte. Wat de politie in vier jaar tijd niet is gelukt, zegt Van Oostveen in een vloek en een zucht voor elkaar te hebben gekregen.
Op 15 mei 1998 kreeg recherchebureau Van Oostveen van Scholte de opdracht om te onderzoeken wie de daders en opdrachtgevers waren van de aanslag op de auto van de kunstenaar. Er was budget voor een half jaar onderzoek. Van Oostveen had maar drie maanden nodig.
‘Ik kreeg acht ordners mee van Rob‘, zegt Van Oostveen. ‘Ik heb alles gelezen, tot en met de dagboeken van Koos Dalstra.‘ Dalstra is de man, die door Scholte als verdachte werd genoemd.
Van Oostveen kende de op Tenerife wonende kunstenaar niet. ‘Ik zag een documentaire op tv over dat enorme werkstuk in Japan, dat hij kort na de aanslag heeft afgemaakt. Ik was onder de indruk.
Van Oostveen, een dertiger, die de bijnaam OMA (One Man’s Army) draagt, heeft vooral ervaring met het rechercheren in vermissingszaken van minderjarigen. In de zaak Scholte zette hij tal van lijntjes uit. ‘Ik heb Amsterdam laten gonzen‘, zegt Van Oostveen. ‘Ik heb overal verteld, dat ik de dader van de aanslag zoek en dat ik daarvoor wil betalen.
Als mensen in het circuit willen praten‘, zegt Van Oostveen, ‘hebben ze ruzie of willen ze geld. Ik werk meestal zo. Tienduizend gulden nu voor de informatie. Tienduizend gulden als er iemand wordt aangehouden. En als de informatie niet klopt, trek ik je oren eraf.
Rob Scholte heeft zelf vrij kort na de aanslag honderdduizend gulden uitgeloofd voor tips. ‘Maar dat is het verkeerde moment‘, weet Van Oostveen. ‘Een ton, zo snel na de aanslag, dat is zo goed als niets waard. Het geven van die informatie is dan te gevaarlijk. Naarmate de gebeurtenis ouder is, wordt de informatie goedkoper.
‘Uiteindelijk legden vier van Van Oostveens informanten in totaal zes verklaringen bij de politie af. De hoofd tipgever heeft verklaard, dat Scholte per vergissing is opgeblazen. De handgranaat onder de auto was volgens deze getuige bedoeld voor de Amsterdamse advocaat Oscar Hammerstein. Een drugsbaas zou de dinsdag opgepakte Herman R. de opdracht hebben gegeven om Hammerstein het zwijgen op te leggen. De advocaat zou te veel weten over het witwassen van drugswinsten. Daar werd de advocaat op dat moment voor vervolgd. Dat onderzoek liep uit op vrijspraak.
De missie van R., die een korte doch succesvolle carrière als free fighter achter de rug heeft, zou zijn mislukt, omdat hij het explosief abusievelijk onder de BMW van Scholte had geplaatst.
Van Oostveen wil geen details geven over de verklaringen van zijn informanten, maar andere bronnen zeggen, dat een tweede tipgever de naam van Etienne U. als opdrachtgever van de aanslag heeft genoemd. U. is later vervolgd voor drugshandel en belastingfraude, maar werd alleen voor het laatste delict veroordeeld. Hammerstein zelf kwalificeert de theorie over de verwisseling van de auto’s als onzin. Maar in 1994 was hij zo geschrokken, dat hij zelf bij de politie meldde, dat de granaat mogelijk voor hem was bedoeld.
De belangrijkste tipgever in deze zaak loopt momenteel gevaar, omdat hij heeft gepraat. ‘Die haalt de pensioengerechtigde leeftijd niet‘, zegt een ingewijde.

De Volkskrant, 2 juli 1999, 00:00

http://www.volkskrant.nl/leven/prive-speurneus-doortastend-in-rob-scholte-zaak~a536916/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jeroen+van+Oostveen

https://robscholtemuseum.nl/?s=Dani%C3%ABl+Groen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koos+Dalstra
https://robscholtemuseum.nl/?s=John+Studulski
https://robscholtemuseum.nl/?s=Paul+Blanca
https://robscholtemuseum.nl/?s=Peter+Klashorst
https://robscholtemuseum.nl/?s=Oscar+Hammerstein
https://robscholtemuseum.nl/?s=Eef+Hoos