De Volkskrant – Japans Huis ten Bosch in geldnood + Jan van Zanen, burgemeester | Gemeente Utrecht – Maandag 4 juni

Japans Huis ten Bosch in geldnood

De directie van het park Huis ten Bosch in Japan heeft woensdag surseance van betaling aangevraagd. Het park kampt met een schuld van 1,8 miljard euro….

‘Madurodam, maar dan op ware grootte’, wordt het themapark wel genoemd. Na replica’s van Duitse, Spaanse en Britse dorpjes opende de schatrijke zakenman Yoshikumi Kamichika in 1992 een 1,5 miljoen vierkante meter grote imitatie van Nederland. Zelfs een zeecontainer vol fietswrakken werd besteld om de Hollandse straatjes een zo echt mogelijk aanzien te geven. Kamichika rekende op twintig miljoen bezoekers per jaar, maar er kwamen er slechts vier miljoen. Daarmee bleek het complex lang niet kostendekkend.

Huis Ten Bosch in Nagasaki voorzag volgens de oprichters in een typisch Japanse behoefte: zoveel mogelijk Europese bezienswaardigheden bezoeken in zo min mogelijk tijd. Daarom werden op 950 kilometer ten zuiden van Tokio een exacte kopie van het woonpaleis van koningin Beatrix, replica’s op ware grootte van de Dom van Utrecht en de Waterpoort van Sneek en nog een groot aantal andere historische gebouwen uit de grond gestampt. Een van de attracties is het gigantische schilderij Na ons de Zondvloed van kunstenaar Rob Scholte in de Oranjezaal van het paleis. Totale kosten: 2,5 miljard euro.

Het was de bedoeling die investering binnen drie jaar terug te verdienen, niet alleen via toegangsgelden, maar ook door de verkoop van de Nederlandse huizen aan rijke Japanners, die een exclusief vakantieverblijf wilden bezitten.

De Volkskrant, 27 februari 2003, 2:28

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/japans-huis-ten-bosch-in-geldnood~b3ce248a/

Maandag 4 juni

04-06-2018

Kamichika en Goto met burgemeester e.a. bij beeld van Dick Bruna (foto Gemeente Utrecht)

Fiets heen en weer naar zwembad De Krommerijn. Het water is koud, maar ‘t went snel. Fiets richting de binnenstad. In de lift op het stadskantoor vraagt Eline (van vrijetijdsorganisatie De Wilg, https://dewilg.nl/) aandacht voor een artikel in het AD/UN van vanochtend (‘Ja echt, ik sta er in’). Leuk en inderdaad het klopt. Vrolijke foto. Zit, op mijn werkkamer aangekomen, de vergadering voor van de wekelijkse staf veiligheid. Dan naar het Centraal Museum (https://centraalmuseum.nl/ontdekken/object/?img_only=1#o:10002529). Begroet op verzoek van Dave Hooghiemstra (http://jep.nl/) in het museumcafé een delegatie uit Japan. Yoshikuni Kamichika-san – de bedenker èn de bouwer van Nagasaki Holland Villlage en themapark Huis ten Bosch (https://nl.wikipedia.org/wiki/Huis_ten_Bosch_(Japan))- bezoekt samen met een delegatie van twintig personen Nederland (‘Ik ben voor de 38e keer in Nederland’). Was er zelf in 2013 op bezoek. Bewonderde er bijvoorbeeld de heuse replica van onze eigen Domtoren. Goede bekende Takeshi Gotoh begeleidt het bezoek. Ga na afloop van de ontmoeting met de hele delegatie op de foto in de tuin bij een beeld van Nijntje.

Gemeente Utrecht, 04-06-2018

https://www.utrecht.nl/bestuur-en-organisatie/college-van-b-en-w/burgemeester-en-wethouders/burgemeester/fotodagboek/fotodagboek-burgemeester/maandag-4-juni/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image