De Volkskrant – Autowrak van Lady Di zet Scholte voor aap

Eigenlijk geloofde niemand nog dat ze bestonden, de vier Lady Di-portretten waarmee Rob Scholte zou exposeren in de Amsterdamse galerie Donkersloot….

Eerst wilde de vliegmaatschappij zijn schilderijen niet vervoeren. ‘Ik zou een terrorist zijn.’ Gelukkig was een andere maatschappij wel bereid het vrachtje uit zijn woonplaats Tenerife te vervoeren. Maar toen waren de doeken ineens onvindbaar. Zijn eigen personeel had ze ‘gegijzeld’, omdat ze geen loon meer kregen.

Onderhandelen hielp niet. De schilderijen ‘jatten’ was ook geen optie, want ze waren ‘verstopt’. Zoals bij alle ‘gijzelingen’, was losgeld de enige oplossing. Dus stuurde Scholte een ‘bemiddelaar’ naar het Canarische eiland met een voorschot van vijfduizend gulden. Missie geslaagd, maar Scholte ‘stond wel voor aap’, zegt Scholte.

Tsja, moet je je personeel maar betalen en geen autowrak van 60 duizend gulden kopen.

Dat wrak was de Fiat Uno die betrokken was bij het ongeluk van Lady Di in Parijs. En dat wilde Scholte tegelijk met de portretten exposeren, zoals hij eerder met zijn eigen ontplofte BMW had gedaan.

Een schroothoop belangrijker vinden dan je eigen personeel, dat lukt alleen Scholte. De Fiat was het ultieme bewijsmateriaal. En net als hij was ook Lady Di slachtoffer van een ‘onopgeloste moordaanslag’. Bovendien is de overleden Lady Di de beschermengel van slachtoffers van landmijnen. ‘En ik ben ook op een landmijn getrapt.’

Maar zijn personeel is binnenkort van hem af. Scholte zet definitief een punt achter de aanslag op hem (en Lady Di). Voor het eind van het jaar vertrekt hij naar Los Angeles. Alleen. Zijn nieuwste project: leren lopen.

De Volkskrant, 9 december 1999, 00:00

http://s.vk.nl/leven/autowrak-van-lady-di-zet-scholte-voor-aap~a540114/