De Volkskrant – Aanslag op Scholte wordt toneelstuk

‘Something is rotten in het Koninkrijk der Nederlanden’, is een zinsnede uit het toneelstuk Rob dat Dood Paard en Nieuw West hebben gemaakt over Rob Scholte, de kunstenaar op wie in 1994 een geruchtmakende aanslag werd gepleegd waarbij hij beide benen verloor….

De dialogen bevatten wel vele verwijzingen naar de werkelijkheid, zoals de Muur van Vuur, een gedicht uit de jaren tachtig waar volgens Scholte de aanslag op hem wordt aangekondigd, BMW’s, (de auto waarin Scholte reed tijdens de aanslag) en een Rara-achtige actiegroep die Comité van de Waakzaamheid wordt genoemd, naar de partij die Scholte wilde oprichten om de verloedering van Nederland te bestrijden.
De tekst van Rob (ondertitel: with a little help from my friends) is van Oscar van Woensel en Rob de Graaf, maar het idee komt van een van acteur Marien Jongewaard (48). ‘Dat verhaal van Scholte is een drama op zich, ook omdat de dader nooit gevonden is. Dat laat ruimte voor je eigen fantasie.’ Het was niet de bedoeling om één van de theorieën voor de oplossing van de aanslag te kiezen. Maar in het script lijkt het geweld tegen Scholte te komen uit zijn vriendenkring, de theorie die de kunstenaar ook zelf aanhangt. Dat komt ook omdat de theorie van de persoonsverwisseling (de aanslag zou voor iemand anders zijn bestemd) dramatisch gezien minder interessant is, zegt Jongewaard.
Jongewaard kent Scholte niet. ‘Maar ik begrijp die ontembare woede van hem wel. Ik snap zijn fascinatie om achter de waarheid te komen, al is dat maar een particuliere waarheid, die nooit door de rechter wordt bevestigd.
‘Rob wordt vanaf 1 juni gespeeld in Amsterdam.

De Volkskrant, 30 mei 2000, 00:00

http://www.volkskrant.nl/binnenland/aanslag-op-scholte-wordt-toneelstuk~a547466/