De Volkskrant – ‘Aanslag op Scholte poging tot liquidatie’

De Amsterdamse kunstschilder Rob Scholte is volgens de politie het slachtoffer geworden van een poging tot liquidatie. De 36 jarige kunstenaar raakte donderdagmorgen zwaar gewond toen een projectiel ontplofte, dat in of onder zijn auto zat…

Amsterdam – De politie sluit een afrekening in het drugsmilieu niet uit. ‘Het kan ook gaan om afpersing of om gok of andere schulden‘, zegt een woordvoerder.

Scholte moet beide benen vanaf de knie missen. Donderdagmiddag verkeerde hij buiten levensgevaar. Het explosief – de politie denkt, dat het een handgranaat was – ontplofte kort nadat de kunstschilder wegreed van een parkeerplaats in de Laurierstraat in de Jordaan.

Door de explosie werd Scholte uit zijn auto geslingerd. Hij werd overgebracht naar het VU ziekenhuis in Amsterdam en met spoed geopereerd. Vanaf de knie werden beide benen geamputeerd. De echtgenote van Scholte, de 24-jarige Micky Hoogendijk, die ook in de auto zat, raakte licht gewond.

De ontploffing deed zich voor op de hoek van de Eerste Laurierdwarsstraat en de Laurierstraat. Van enkele tientallen woningen in de omgeving sprongen de ruiten. Buurtbewoners zeggen een enorme knal te hebben gehoord, gevolgd door een vlammenzee en een grote rookontwikkeling.

De donkerblauwe BMW, waarin het echtpaar Scholte zat, brandde uit. De technische recherche onderzoekt de restanten van de vernielde auto. De politie heeft acht rechercheurs belast met het onderzoek.

Eerder deze maand moest de auto worden gerepareerd, omdat onbekenden het voertuig hadden beschadigd. Eind vorig jaar ging het Kolossus, een kunstwerk van Scholte, dat langs de A 12 bij Zoetermeer was geplaatst, in vlammen op. De politie heeft nooit achterhaald wie de brand heeft gesticht.

De kunstschilder heeft woningen in Amsterdam, Tenerife en Brussel. Zijn atelier is in de Laurierstraat, in het pand, waarin de vorig jaar opgeheven huisgalerie The Living Room was gevestigd. Hier hield Scholte zijn eerste expositie.

De Volkskrant, 25 november 1994, 0:00

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/aanslag-op-scholte-poging-tot-liquidatie~b1b97136/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=aanslag+op+Scholte
https://robscholtemuseum.nl/?s=poging+tot+liquidatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=projectiel+onder+auto
https://robscholtemuseum.nl/?s=afpersing
https://robscholtemuseum.nl/?s=gokschulden
https://robscholtemuseum.nl/?s=handgranaat
https://robscholtemuseum.nl/?s=Laurierstraat
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jordaan
https://robscholtemuseum.nl/?s=Micky+Hoogendijk
https://robscholtemuseum.nl/?s=BMW
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kolossus
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zoetermeer
https://robscholtemuseum.nl/?s=Tenerife
https://robscholtemuseum.nl/?s=Brussel
https://robscholtemuseum.nl/?s=The+Living+Room

https://robscholtemuseum.nl/?s=Dani%C3%ABl+Groen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koos+Dalstra
https://robscholtemuseum.nl/?s=John+Studulski
https://robscholtemuseum.nl/?s=Paul+Blanca
https://robscholtemuseum.nl/?s=Peter+Klashorst
https://robscholtemuseum.nl/?s=Oscar+Hammerstein
https://robscholtemuseum.nl/?s=Eef+Hoos