De Telegraaf – Waterkering moet internationaal visitekaartje worden: Miljoenenkunst op Afsluitdijk

DEN OEVER – De grote opknapbeurt van de Afsluitdijk mag broodnodig zijn, maar de zaak verfraaien met een kunstproject à dertien miljoen euro, dat heeft vrijdag in Nederland de wenkbrauwen flink omhoog doen gaan. Volgens de Friese gedeputeerde Sander de Rouwe wordt de Afsluitdijk ,,de meest sjieke oprijlaan ter wereld’’.

Naar buiten kwam vanuit de provincie Friesland dat lichtkunstenaar Daan Roosegaarde de opdracht zou krijgen. Op zijn site staan al enkele ontwerpen. De studio van Roosegaarde kon of wil nog geen reactie geven. ,,We zitten nog midden in het proces, er komt ook nog een officiële aanbesteding”, zei een woordvoerster. ,,Ik zou u adviseren Rijkswaterstaat te bellen.” Daan Roosegaarde zelf bereiken kon zij niet. Gezien het uur ook, vrijdagavond rond een uur of acht: ,,De atelieruren zijn voorbij, meneer.”

Icoon

Op de site http://www.deafsluitdijk.nl maakt Roosegaarde (1979) al wel gewag van ,,een opdracht van de minister voor een ontwerp voor ’Icoon Afsluitdijk’. Doel is niet om nog meer objecten toe te voegen, maar een subtiele tweede laag aan te brengen van licht en interactie; een unieke koppeling te maken tussen mens en landschap als internationaal icoon.”

Roosegaarde heeft eind september 2014 in de Bestuurlijke Stuurgroep Afsluitdijk een visie op de Afsluitdijk gepresenteerd. Deze visie is positief ontvangen door de Stuurgroep. In vervolg hierop is opdracht gegeven aan Studio Roosengaarde voor het ontwikkelen van een uniek ontwerp genaamd ’Icoon Afsluitdijk’. Rijk en provincies moesten daar toen nog wel het groene licht aan geven.

Procedure

Minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz van Haegen, formeel de opdrachtgever, heeft onze parlementaire redactie laten weten dat ,,de zaak nog niet in kannen en kruiken is, er komt nog een aanbestedingsprocedure.” Aangezien de provincies Noord-Holland en Friesland elk een half miljoen euro zouden bijdragen en het Waddenfonds twee miljoen, blijft er voor het Rijk tien miljoen over. ,,Niet mijn portefeuille”, reageerde de minister, ,,dit is meer een zaak voor mijn collega van OC&W, die heeft cultuur in haar portefeuille.”

De zaak kreeg gisteren extra aandacht van RTL-journalist Frits Wester door op het nieuws te reageren met: ,,We gaan de mooiste weg van Nederland tussen het water door met de mooiste luchten toch niet verknallen met kunstonzin?”

De renovatie van de Afsluitdijk zelf gaat ruim 800 miljoen kosten.

Lichtjes

Roosegaarde is onder meer bekend van het Van Gogh-fietspad in Eindhoven, een energiezuinig fietstraject, dat bezaaid is met fonkelende lichtjes. Het is het eerste zelfverlichtende fietspad ter wereld. Het wordt verlicht met duizenden steentjes die overdag energie krijgen van de zon en daardoor ’s avonds oplichten.

De kunstenaar ontwierp eerder een lichtgevende weg in Oss. Op de N329 zijn sinds april dit jaar wegmarkeringen aangebracht die overdag licht absorberen en dit licht in het donker weer afgeven.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/25700593/___13_mln_voor_kunst_Afsluitdijk__.html

http://www.deafsluitdijk.nl/nieuws/icoon-afsluitdijk/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image