De Telegraaf – Uniek! Vrouwtje grijpt de Macht in Japanse Apenkolonie

Het negen jarige Vrouwtje Yakei, dat de Macht greep in de B Groep van het Makaken Kolonie Park Takasayikama op het Eiland Kyushi (foto De Telegraaf)

Uniek! Vrouwtje grijpt de Macht in Japanse Apenkolonie

Oita – Girlpower in de Japanse Apenwereld, voor het eerst in het bijna 70 jarig Bestaan van de Makaken Kolonie op het Eiland Kyushi is een Vrouwtje de Baas geworden van de bijna 700 koppige Groep. Het negen jarige Vrouwtje Yakei heeft de Macht gegrepen, het 31 jarige Mannetje, dat voorheen de Lakens uitdeelde heeft de Handdoek in de Ring gegooid.

Yakei’s Weg naar de Top begon in april dit jaar, toen ze haar eigen Moeder in elkaar sloeg om zo het Dominante Vrouwtje te worden in de Kolonie in de Takasakiyama Zoölogische Tuin in Oita. Voor bijna alle Vrouwtjes Apen zou dat de Hoogst Haalbare Positie zijn, maar Yakei besloot haar 10 kilo Lichaamsgewicht in de Strijd te gooien om ook de Mannen de Wacht aan te zeggen.

Pak Slaag

Eind juni daagde ze de 31 jarige Alfaman Sanchu uit, de Leider van de B Groep in het Park, en gaf ook hem een Pak Slaag. Sanchu was al vijf jaar de Baas van één van de twee Makaken Groepen in het Park. De Dierenverzorgers van het Park zagen het Gebeuren en besloten een ’Pinda Test’ te houden, de Groep kreeg een Voorraad Nootjes aangeboden om te kijken wat er zou gebeuren. Sanchu liet de eerste Keus aan Yakei, waarmee zijn Troonsafstand een Feit werd.

Sindsdien is Yakei helemaal het Mannetje in de Groep. „Ze klimt in bomen en schudt aan de Takken, wat een Duidelijk Vertoon van Macht is en zeer zeldzaam bij Vrouwtjesdieren”, vertelt Parkgids Satoshi Kimoto in de Guardian. „Ze loopt rond met haar Staart in de Lucht, wat ook zeer ongebruikelijk is.” Volgens Kimoto heeft de Staf geen Verklaring voor Yakei’s Gedrag.

Het Park Takasayikama, opgericht in 1952, huisvest rond de 1500 Makaken, die in twee Groepen, Groep A en B, verdeeld zijn. Yakei heeft nu de Macht gegrepen in Groep B. De Apen Leven vooral op de Beboste Berg in het midden van het Park en dalen af en toe af om Voedsel te halen, dat door de Verzorgers geleverd wordt. In het Wild leven er zo’n 100.000 Makaken in Japan.

De Telegraaf, 3 augustus 2021, 19:00, update 20.00

https://www.telegraaf.nl/nieuws/719773837/uniek-vrouwtje-grijpt-de-macht-in-japanse-apenkolonie

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Apen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Makaken
https://robscholtemuseum.nl/?s=Apen+Kolonie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Vrouwtje
https://robscholtemuseum.nl/?s=Mannetje
https://robscholtemuseum.nl/?s=Matriachaat
https://robscholtemuseum.nl/?s=Patriarchaat
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kyushu
https://robscholtemuseum.nl/?s=Japan