De Telegraaf – Spaanse partij wil af van ’memes’

Madrid – De Spaanse Partido Popular (PP), de partij van premier Mariano Rajoy, wil af van fotobewerkingen van politici op internet, zogenaamde ’memes’.

De regeringspartij zou volgens Spaanse media een einde willen maken aan „de verspreiding van beelden die afbreuk doen aan de eer van een persoon.” De wet die dit tot nu toe regelde stamt uit 1982 en voldoet dus niet meer aan de huidige realiteit, aldus de partij.

De humoristisch bedoelde ’memes’ worden gemaakt door creatieve internetters en vaak massaal gedeeld via sociale media. In Spanje is vooral de PP onderwerp van spot.

Tegenstanders zien het voorstel als een aanval op het recht van vrije meningsuiting en spreken van censuur door de overheid. Ze wijzen erop dat de humoristisch bedoelde foto’s ook een vorm van maatschappijkritiek zijn.

Bronnen binnen de partij melden aan de Telegraph dat het slechts om een idee gaat en dat er nog geen concreet voorstel is. Het zou alleen om memes gaan die beledigend zijn, mensen van misdaden beschuldigen of doodsbedreigingen bevatten.

Tot nu toe is het enige gevolg van het voorstel dat er veel meer memes verschijnen waarin premier Rajoy en andere politici belachelijk worden gemaakt. Op Twitter gebruiken mensen de hashtag #SinMemesNoHayDemocracia (zonder memes geen democratie).

De Telegraaf, 10 november 2016, 20:27

http://www.telegraaf.nl/buitenland/27000671/__Spanje_wil_af_van__memes___.html

https://nl.wikipedia.org/wiki/Edward_Scissorhands

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image