De Telegraaf – SER: kunstenaars komen nauwelijks rond

Den Haag – Kunstenaars komen financieel nauwelijks rond. Om de sector te stimuleren, moeten ze meer gaan verdienen, stellen de Sociaal-Economische Raad (SER) en de Raad voor Cultuur. Ze komen met een breed scala aan voorstellen voor overheid, kunstenaars, werkgevers en vakverenigingen om dat voor elkaar te krijgen.

Volgens de SER en de Raad voor Cultuur zijn veel banen in de kunstsector verdwenen en de inkomens laag. Veel mensen hebben een beperkte toegang tot essentiële voorzieningen als scholing, verzekeringen en pensioen.

De raden zien het verhogen van het inkomen van kunstenaars als een noodzakelijke voorwaarde om hun situatie te verbeteren. Ze hebben een belangrijke economische waarde: een bloeiend cultureel leven trekt veel bezoekers, toeristen en bedrijven.

,,Kunst en cultuur zijn essentieel voor onze samenleving,” zegt SER-voorzitter Mariëtte Hamer. ,,De waarde die de sector creëert, komt lang niet altijd bij de makers terecht.”

De raden pleiten onder meer voor betere afspraken met de overheid. Ook moeten er richtlijnen komen voor redelijke vergoedingen. Verder zouden ZZP’ers minder met elkaar moeten concurreren, maar juist meer samenwerken, net als de belangenorganisaties.

De Telegraaf, 21 april 2017, 7:56

http://www.telegraaf.nl/binnenland/28029159/__SER__kunstenaars_komen_nauwelijks_rond__.html