De Telegraaf – Rekening opruimen kernafval Petten loopt op + NOS Nieuwsuur – Opruimen kernafval Petten 71 miljoen euro duurder + NH Nieuws – Onrust om radioactief grondwater in Petten

Rekening opruimen kernafval Petten loopt op

Petten – De kosten voor het opruimen van kernafval van de reactoren in Petten (Noord-Holland) lopen steeds verder op. „Er is sprake van een forse stijging. Bovendien zijn de kosten onzeker”, erkende een woordvoerster van het bedrijf Nuclear Research & consultancy Group (NRG), dat in Petten nucleaire geneesmiddelen produceert.

Tv-programma Nieuwsuur meldt dinsdag op basis van vertrouwelijke documenten dat veel meer geld nodig is om het kernafval veilig op te ruimen dan de ruim 100 miljoen euro die eerder was geraamd: er moet 71 miljoen euro bij. Dat bedrag wil het ministerie van Economische Zaken, dat het onderzoek waar Nieuwsuur uit citeert liet uitvoeren, niet bevestigen. Een woordvoerster van NRG kon dat ook niet.

Al het kernafval dat in Petten ligt opgeslagen moet naar een centrale opslagplaats bij Borssele worden gebracht. Daarna moeten de installaties in Petten worden ontmanteld.

Wettelijk is vastgelegd dat het afval uiterlijk in 2022 in Borssele moet zijn. Maar het is zeer de vraag of dat gaat lukken. „Alleen in het meest optimistische scenario wordt de deadline gehaald”, zegt de woordvoerster. „Maar het kan zo vijf jaar later worden als het tegenzit.”

Voor NRG zijn de kosten een molensteen. „Het belemmert ons in onze maatschappelijke taak: medicijnen produceren voor kankerpatiënten. Door de kosten kunnen we minder investeren in innovatie. Daar moet een oplossing voor komen.”

Het besluit om al het nucleaire afval centraal op te gaan slaan werd al in de jaren tachtig genomen. „Maar gaandeweg blijkt steeds meer hoe complex het is”, zegt de woordvoerster van NRG. Zo is volgens het bedrijf onduidelijk aan welke eisen moet worden voldaan bij het aanleveren van het afval.

De Telegraaf, 10 mei 2017, 19:51

http://www.telegraaf.nl/binnenland/28131369/__Opruimen_Petten_duurder__.html

Opruimen kernafval Petten 71 miljoen euro duurder

Voor het opruimen van het kernafval van de kernreactor in Petten is een extra bedrag nodig van 71 miljoen euro. Dat komt bovenop de eerder geraamde ruim honderd miljoen.

Dat blijkt uit vertrouwelijke documenten die in bezit zijn van Nieuwsuur. Bovendien gaat de opruim operatie naar verwachting veel langer duren.

Deadline

In totaal liggen er in Petten bijna 1750 vaten met radioactief afval. Voor 2001 zijn er in Petten allerlei proeven gedaan voor medische doeleinden. Het afval van die proeven is in vaten gestopt.

Volgens de wet moet dat afval naar een centrale opslag vlakbij het Zeeuwse Borssele. De deadline is gesteld op 2022. Maar er bestaat al jaren grote onduidelijkheid over wat het precies gaat kosten om het afval op te ruimen.

In opdracht van het ministerie van Economische Zaken zijn de totale kosten berekend: het opruimen van alle vaten kost 113 miljoen euro en de ontmanteling van de gebruikte installaties nog eens 71 miljoen. Samen dus 184 miljoen euro.

“Als echt alles mee zit, wordt de deadline van 2022 gehaald”, schrijft NRG. Maar er staat ook een pessimistisch scenario beschreven. “Het laatste splijtstof verlaat Petten in 2027.” Een vertraging van 5 jaar.

Twijfels

Emeritus hoogleraar Cees Andriesse is gespecialiseerd in de veiligheid van kerncentrales. Hij heeft grote twijfels of Petten in staat is om voor 2022 alle vaten met kernafval op te ruimen. “Dat is niet realistisch”, zegt hij. “Men heeft een pessimistisch scenario genoemd dat eindigt in 2027 en ook dat vind ik nog aan de optimistische kant.”

“Ik heb ervaring met het werken met complexe radiologische proeven en dat valt altijd tegen. Je kan nooit alles van te voren voorzien”, aldus Andriesse.

Duurder

En ook Laka, het onderzoekscentrum voor kernenergie, denkt dat de vaten op zijn vroegst in 2027 zullen zijn opgeruimd.

Onderzoeker Daniel Meijers is kritisch over de aanpak van NRG. “Het afval ligt daar veilig maar NRG toont zich gewoon onbetrouwbaar Ze hebben keer op keer een ander verhaal, keer op keer duurt het langer, keer op keer is het duurder en je weet niet meer waar je aan toe bent”, zegt Meijers, die niet verbaasd zou zijn als het nog veel duurder zal zijn dan 184 miljoen euro.

NRG is de belangrijkste producent van medische isotopen in Europa die worden gebruikt voor het behandelen en diagnosticeren van patiënten met kanker. NRG gebruikt en beheert de onderzoeksreactoren in Petten, die eigendom zijn van de Europese Unie.

Voor de opruim operatie heeft NRG slechts 116 miljoen euro in kas. Een tekort van tientallen miljoenen euro’s. NRG is daarom in gesprek met de overheid om bij te springen.

Een begrijpelijke stap vindt Andriesse. “De enige die het kan betalen is de staat, de overheid. Want wij willen als samenleving – als staat -dat het radioactief afval netjes wordt opgeborgen.”

Maar volgens Laka is dat onzin. “NRG is en blijft verantwoordelijk en moet zelf de opruim operatie betalen. Het is hun afval en de rekening is ook voor hun. De vervuiler betaalt”, vindt Meijers

NOS, 9 mei 2017, 16:30

http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2172290-opruimen-kernafval-petten-71-miljoen-euro-duurder.html

Onrust om radioactief grondwater in Petten

Petten – Omwonenden van de kernreactor in Petten maken zich grote zorgen over radioactief tritium dat in het grondwater zit. NRG, de beheerder van de kernreactor, is al sinds 2012 bezig met het zuiveren van het grondwater en wil een forse verruiming van de toegestane hoeveelheid tritium om aan de Europese norm te kunnen voldoen. Dat roept vragen op bij kritische volgers van de kernreactor.

Het licht radioactieve tritium lekte tot 2012 uit één van de leidingen buiten de reactor. De stof sijpelt nu via het grondwater langzaam tot buiten het onderzoekers terrein van Petten. Tot grote ergernis van de vereniging Pettemerduinen Kernreactor Vrij (http://www.geennieuwereactor.nl/). “Heel vaak is het patroon: er is niks aan de hand en dan blijkt er wel wat aan de hand maar niet ernstig, dan blijkt het wel ernstig maar dan kan het niet opgelost worden omdat het technisch ingewikkeld is of vanwege de kosten.”

Ongerust

Het tritium lek werd in 2012 ontdekt, maar was er al langer. Raat is daar ongerust over. “Het stapelt zich op: dubieuze veiligheidscultuur, problemen met radioactief afval en nu het lekken van tritium. Ik weet niet wat erger is: dat ze het niet wisten of dat ze het verborgen hebben gehouden.” Omwonenden kregen te horen dat de verontreiniging zich zou beperken tot het onderzoeksterrein. “Nu vijf jaar later blijkt dat ook niet waar te zijn.”

NRG zuivert het grondwater met een speciale installatie. Elke week worden monsters genomen om de hoeveelheid tritium in het grondwater te meten. De apparatuur wordt gecontroleerd door het RIVM. Stralingsdeskundige Folkert Draaisma van NRG (https://www.nrg.eu/?L=1%5C%27) legt uit dat het bedrijf zelf, met goedkeuring van het Rijk, beoordeelt of het water afgevoerd moet worden of op het rioolstelsel kan worden geloodst.

Risico

Ondanks de maatregelen zal het tritium houdende grondwater toch richting de recreatiegebieden en bollenvelden sijpelen. Daarom wil NRG de norm voor verontreiniging met een factor 50 (http://www.laka.org/nieuws/2017/toegestane-normen-tritiumbesmetting-nu-50-keer-zo-hoog-7002) verhogen. Draaisma: “Wij willen een hogere limiet (https://www.autoriteitnvs.nl/actueel/mededelingen/besluit-herziene-interventiebeschikking-tritiumverontreiniging-petten), want het risico is verwaarloosbaar. Als mensen elke dag twee liter van ons grondwater zouden drinken dan blijven ze onder de blootstelling die wij een ‘onbeduidende dosis’ noemen.”

De vereniging Pettemerduinen Kernreactor Vrij dient een bezwaarschrift in tegen de verhoging van de verontreinigingsnorm. Marja Raat is verbijsterd: “Ik zou meneer Draaisma willen uitdagen: kan ik bij u aan kloppen als het wel schadelijk blijkt? Wilt u dan mijn schade vergoeden?”

NH Nieuws, dinsdag 16 mei 2017 | 17:23

http://www.nhnieuws.nl/nieuws/206134/onrust-om-radioactief-grondwater-in-petten