De Telegraaf – Rein Wolfs nieuwe directeur Stedelijk Museum + Jan Pieter Ekker – Rein Wolfs nieuwe directeur Stedelijk Museum + Directeuren Stedelijk Museum

Rein Wolfs nieuwe directeur Stedelijk Museum

Na ruim anderhalf jaar heeft het Stedelijk Museum in Amsterdam een nieuwe directeur: Rein Wolfs. Hij is de opvolger van Beatrix Ruf, die onder vuur kwam te liggen om mogelijke belangenverstrengeling.

Rein Wolfs

Wolfs heeft internationaal veel ervaring opgedaan: hij was sinds 2013 in Duitsland verbonden aan de Bundeskunsthalle in Bonn. Daarvoor was hij artistiek directeur bij de Kunsthalle Fridericianum in Kassel en van 2001 tot 2007 Hoofd presentaties van het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en had hij vele bestuursfuncties. Wolfs (Hoorn, 1960) studeerde moderne en hedendaagse kunst aan de Universiteit van Amsterdam.

Nadat bij het Stedelijk Museum eind vorig jaar een nieuwe Raad van Toezicht werd geïnstalleerd, kon ook de zoektocht naar een nieuwe artistiek directeur van start gaan. Ruf vertrok bij het Amsterdamse Museum nadat ophef ontstond over een niet vermelde nevenfunctie. Ze was tevens eigenaar van een kunstadviesbureau, waardoor mogelijk sprake zou kunnen zijn van belangenverstrengeling. Ook de Raad van Toezicht stapte op, na een door de gemeente ingesteld onderzoek naar de hele gang van zaken.

Later werd Ruf van alle blaam gezuiverd. De commissie Eisma stelde in haar rapport, dat in juni vorig jaar werd gepubliceerd, dat ze niet zomaar had bijgeklust. De chaotische kwestie heeft de internationale reputatie van het museum beschadigd. De nieuwe directeur zal onder meer werken aan het binnenhalen van nieuwe sponsors (een deel vertrok na alle commotie), en de rust weder te laten keren.

Jan Willem Sieburgh, eerder onder meer zakelijk directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam, is sinds november 2017 interim zakelijk directeur na het vertrek van Karin van Gilst.

De Telegraaf, 7 juni 2019, 11:32

https://www.telegraaf.nl/entertainment/1352977003/rein-wolfs-nieuwe-directeur-stedelijk-museum

Rein Wolfs wordt nieuwe directeur Stedelijk Museum

Rein Wolfs is de nieuwe directeur van het Stedelijk Museum. Wolfs, nu museumdirecteur in Bonn, ziet ernaar uit ‘het Stedelijk, met zijn revolutionaire geschiedenis, verder te profileren’.

Rein Wolfs (Hoorn, 1960) volgt bij het Stedelijk Museum Beatrix Ruf op, die in oktober 2017 vertrok na publicaties over haar neveninkomsten. Hij treedt op 1 december in dienst; tot die tijd vervult hij zijn contractuele verplichtingen in Bonn, waar hij sinds 2013 directeur is van de Bundeskunsthalle.

Wel wordt Wolfs de komende maanden betrokken bij beleidsbeslissingen en benoemingen in belangrijke vacatures, waaronder die van een nieuwe zakelijk directeur, de opvolger van interim directeur Jan Willem Sieburgh.

Wolfs staat bekend als vakman met gevoel voor actualiteit. Hij was artistiek directeur van Kunsthalle Fridericianum in Kassel, hoofd presentaties in Museum Boijmans Van Beuningen en directeur van het Migros Museum für Gegenwartskunst in Zürich.

Spraakmakend

De Bundeskunsthalle in Bonn, die een moeilijke periode achter de rug had, wist hij tot een succes te maken. Hij programmeerde hedendaagse en klassiek-moderne kunst, met exposities over Kazimir Malevich, Ernst Ludwig Kirchner, ­Katharina Sieverding en Marina Abramović.

Ook organiseerde hij breed opgezette cultuurhistorische tentoonstellingen, waaronder het eerste retrospectief van modeontwerper Karl Lagerfeld, een overzicht van de choreograaf Pina Bausch, een tentoonstelling over strips en manga’s en de spraakmakende kunstcollectie van nazikunsthandelaar Cornelius Gurlitt.

Wolfs noemt het Stedelijk ‘een uitgesproken publiek museum, dat nog diverser, menselijker en internationaler kan worden en dat kritisch deelneemt aan het maatschappelijke debat’. “Ik zie ernaar uit dit museum met zijn revolutionaire geschiedenis en fantastische collectie verder te profileren.”

Rumoer doen vergeten

Het Stedelijk is van iedereen, zegt hij. “Het is van de kunstenaars, de bezoekers, de potentiële bezoekers en van iedereen, die het museum een warm hart toedraagt. Het is van heel Amsterdam, van Nederland en van de wereld.

Duitsland ziet Wolfs ‘met lede ogen gaan’, aldus Truze Lodder, voorzitter van de raad van toezicht van het Stedelijk, belast met de zoektocht naar het schaap met de vijf poten (functievereisten: een holistische kijk op besturen, gevoel voor humor, en in staat om het rumoer rond Beatrix Ruf en Ann Goldstein te doen vergeten).

Lodder: “Wij zijn ervan overtuigd een directeur te hebben gevonden, die alles in zich verenigt, waar het Stedelijk behoefte aan heeft: inhoudelijke en – in brede zin – bestuurlijke ervaring, internationale allure, een wereldwijd netwerk, uitstekende relaties met kunstenaars, een spannende artistieke koers, openstaand voor ideeën van staf en samenwerkingspartners.

Wolfs zal al zijn nevenfuncties per 1 december neerleggen. Uitzondering is zijn jurylidmaatschap bij de Zwitserse inzendingen voor de Biënnale van Venetië in 2021 en 2023.

Directeuren Stedelijk Museum

1895-1906 Jan Eduard van Someren Brand
1906-1936 Cornelis Baard
1936-1945 David Röell
1945-1963 Willem Sandberg
1963-1985 Edy de Wilde
1985-1993 Wim Beeren
1993-2003 Rudi Fuchs
2003-2005 Hans van Beers (a.i.)
2005-2009 Gijs van Tuyl
2010-2013 Ann Goldstein
2013-2017 Karin van Gilst (zakelijk directeur)
2014-2017 Beatrix Ruf
2017 Jan Willem Sieburgh (a.i)
2019 Rein Wolfs

Het Parool, 7 juni 2019, 11:28

https://www.parool.nl/kunst-media/rein-wolfs-wordt-nieuwe-directeur-stedelijk-museum~b2bab8fc/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Willem+Sandberg
https://robscholtemuseum.nl/?s=Edy+de+Wilde
https://robscholtemuseum.nl/?s=Wim+Beeren
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rudi+Fuchs
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ann+Goldstein
https://robscholtemuseum.nl/?s=Beatrix+Ruf
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rein+Wolfs
https://robscholtemuseum.nl/?s=Stedelijk+Museum+Amsterdam