De Telegraaf – Politie en Justitie: Stop met jagen op ’pedo’s’

Oscar Dros, baas van de Noordelijke politie (foto Leeuwarder Courant)

Politie en Justitie: Stop met jagen op ’pedo’s

Den Haag – Politie en justitie roepen burgers op te stoppen met de jacht op kindermisbruikers. Het moet nú stoppen, zeggen hoofdofficier John Lucas van het Landelijk Parket en politiechef Oscar Dros in het AD. Gisteren bleek de dood van een 73 jarige Arnhemmer het gevolg van pedo hunting. Dros „We zijn bang, dat er meer doden vallen.”

Ik ben erg geschrokken van de ernst van de incidenten. Dit is heel pittig”, zegt Dros. In oktober waarschuwden politie en het OM pedo jagers al zich aan de wet te houden. Deze week besloten ze elke vorm van samenwerking in de ban te doen. De toedracht van de dood van de 73 jarige Arnhemmer, heeft hen in dit besluit gesterkt.

Dros, politiechef in Oost Nederland: „Onze boodschap aan de burger is. Stop met pedo jagen. Stop met aanhouden. Stop met uitlokken. Laat dit aan ons over.” Volgens hem is het bewijs, waarmee pedo jagers op pad gaan vaak erg dun. „Ik ken in mijn politie eenheid geen voorbeeld, dat tot veroordeling van een kindermisbruiker heeft geleid.”

Volgens Dros en Lucas zijn sinds juli 250 incidenten met pedo hunters geteld. Dros „Dat varieert van klemrijden tot mishandelen, bedreigen en het publiekelijk aan de schandpaal nagelen van mensen op internet. Dit zijn alleen de incidenten, waarvan wij weten. Vermoedelijk zijn het er veel meer.”

Lucas en Dros wijzen er op, dat de afgelopen tijd pedo jagers zijn aangehouden vanwege het plegen van ernstige strafbare feiten en helpt dit de bescherming van kinderen niet. „We hebben honderden zedenrechercheurs, die gepassioneerd hun werk doen. Het strafbare gedrag van pedo hunters kost veel tijd, die we liever steken in het voorkomen van kindermisbruik.”

Lucas zegt, dat het OM optreedt tegen het herkenbaar online zetten van vermeende kindermisbruikers. „Na aangifte pakken we dat op en vragen we de provider deze beelden te verwijderen.

Bekijk ook
Fenomeen pedo jagen groeit ’We komen even wat vragen stellen vriend
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1340573470/fenomeen-pedojagen-groeit-we-komen-even-wat-vragen-stellen-vriend
OM ’Pedo jacht’ leidde tot fatale mishandeling leraar Jan (73) in Arnhem
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1361733706/om-pedojacht-leidde-tot-fatale-mishandeling-leraar-jan-73-in-arnhem

De Telegraaf, 13 november 2020

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1911964215/politie-en-justitie-stop-met-jagen-op-pedo-s

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Oscar+Dros
https://robscholtemuseum.nl/?s=Politie+Oost+Nederland
https://robscholtemuseum.nl/?s=Pedo+jagers
https://robscholtemuseum.nl/?s=Pedofilie