De Telegraaf – Mauritshuis toont achterkant beroemde kunst

DEN HAAG – Het Mauritshuis in Den Haag toont komende zomer niet de voorkant maar de achterkant van wereldberoemde schilderijen als Da Vinci’s Mona Lisa, Starry Night van Van Gogh en Meisje met de parel van Vermeer. De tentoonstelling toont de ‘Verso’s’ van de beroemde Braziliaanse kunstenaar Vik Muniz.

Volgens hem geeft de achterzijde van een kunstwerk de geschiedenis ervan goed weer, aan de hand van gaten, ijzerwaar, etiketten en andere merken die in de loop van de tijd zijn aangebracht. Iedere eigenaar voegt er iets aan toe en elke behandeling laat zijn sporen na.

Muniz begon in 2002 met het fotograferen van achterkanten van schilderijen. Sinds 2008 maakt hij op basis hiervan nauwkeurige kopieën in 3D van de achterkanten van bekende schilderijen. Hij noemt deze werken ‘Verso’s’. De serie is speciaal voor deze expositie aangevuld met vijf werken die zijn gebaseerd op de collectie van het Mauritshuis.

De tentoonstelling is te zien van 9 juni tot en met 4 september. Het Mauritshuis exposeert voor het eerst in zijn geschiedenis uitsluitend hedendaagse kunstwerken.

De Telegraaf, 12 mei 2016, 15.34 uur

http://www.telegraaf.nl/binnenland/25781572/__Mauritshuis_toont_achterkant_kunst__.html

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image