De Telegraaf – ’Marten en Oopjen’ nu al populair

AMSTERDAM – Vanaf zaterdag zijn Marten en Oopjen, vereeuwigd door Rembrandt, dan eindelijk te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam. Het stel is nu al populair. De twee krijgen een eigen glossy, het museum zendt donderdag en vrijdag een hele korte mini-docu uit en nu is ook de originele ondertrouw akte van het echtpaar te bezichtigen.

Het Amsterdamse Stadsarchief toont drie maanden lang de originele ondertrouw akte met de handtekeningen van het stel. Marten Soolmans en Oopjen Coppit gingen op 9 juni 1633 in ondertrouw. Een jaar later lieten ze zich portretteren door Rembrandt van Rijn. Begin dit jaar werden beide schilderijen, elk meer dan twee meter hoog, gezamenlijk gekocht door Nederland en Frankrijk.

De komende drie maanden krijgen Marten en Oopjen een ereplaats naast de Nachtwacht. De twee portretten zijn in de laatste 150 jaar één keer te zien geweest voor het publiek in Nederland: in 1956 in het Rijksmuseum.

Het Rijksmuseum geeft een speciaal tijdschrift over het echtpaar cadeau aan alle kinderen uit groep 6 en 7 van het basisonderwijs. Ook maakte het museum een mini-docu die donderdag- en vrijdagavond in het Ster-blok om 20.25 uur wordt uitgezonden.

De Telegraaf, 30 juni 2016

http://www.telegraaf.nl/binnenland/26117928/___Marten_en_Oopjen__nu_al_populair__.html

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image