De Telegraaf – Historische stad Nimrud volledig verwoest

Nimrud – Twee dagen na het verdrijven van Islamitische Staat uit de Iraakse stad Nimrud is duidelijk wat een enorme schade er is aangericht. De meer dan drieduizend jaar oude stad, die ooit de hoofdstad was van het Assyrische rijk, ligt volledig in puin, meldt de BBC.

Eerder al verschenen er beelden van IS-strijders die de monumenten en historische gebouwen in de stad slopen, maar nu IS verdreven is, is pas echt duidelijk hoe groot de verwoesting is. Met bulldozers en ander zwaar materieel zijn grote delen van de historische stad tot brokstukken gereduceerd. ,,Toen je hier vroeger kwam, kon je je voorstellen hoe het leven toen was. Nu is er niks meer”, aldus Ali Al-Bayati, de leider van een militie die tegen IS streed. ,,Alles is verwoest. Het verlies van Nimrud valt me zwaarder dan het verlies van mijn eigen huis.”

IS ziet kunst en architectuur van voor de Islam als afgoderij die moet worden bestreden. Werelderfgoed organisatie Unesco heeft de verwoesting in felle bewoordingen afgekeurd en spreekt van een oorlogsmisdaad. IS is volgens Unesco ,,duidelijk vastberaden om alle sporen van het verleden van het Iraakse volk uit te wissen”.

De Telegraaf, 15 november, 23:29

http://www.telegraaf.nl/buitenland/27035920/__Nimrud__Irak__volledig_verwoest__.html