De Telegraaf – Halsema bekijkt plek van ontploffing in Amsterdamse buurt + Hendrik Jan Korterink – Bom in de Van Eeghenstraat: voor de BMW of het hotel?

Halsema bekijkt plek van ontploffing in Amsterdamse buurt

Amsterdam – Update – Vlak bij het Vondelpark in Amsterdam heeft afgelopen nacht rond 04.25 uur een explosie plaatsgevonden. De knal in de Korte van Eeghenstraat was in grote delen van de stad te horen. Inmiddels is burgemeester Halsema in de straat aangekomen om poolshoogte te nemen.

Door de explosie raakten meerdere panden en voertuigen beschadigd. Er vielen gelukkig geen gewonden.

Na de melding troffen agenten op straat brokstukken aan en bleken meerdere panden en voertuigen schade te hebben. Al snel werd duidelijk, dat er op de Korte van Eeghenstaat waarschijnlijk een explosief was afgegaan.

De Forensische Opsporing (FO) heeft daarna uitgebreid sporenonderzoek gedaan in de wijk Oud Zuid. Vanwege dit onderzoek zijn de Korte van Eeghenstraat en delen van de Van Eeghenstraat en de Van Eeghenlaan tijdelijk afgezet geweest.

Het onderzoek naar wat er ontploft is, en vooral waarom, is in volle gang. Wie iets heeft gezien of gehoord of andere informatie heeft, kan zich melden bij de politie via 0900-8844.

Eerder handgranaat bij hotel

De explosie was vlak bij een hotel, dat gedeeltelijk werd ontruimd. Een aantal gasten is opgevangen in een ander hotel in de buurt.

Vorig jaar oktober werd voor hotel Parkview, waar de ontploffing nu was, ook al een handgranaat gevonden. De Explosieven Opruimingsdienst heeft die toen ontmanteld en verwijderd. De handgranaat werd waarschijnlijk gegooid door iemand, die er op een snorfiets of scooter vandoor is gegaan. In die periode werden bij diverse horecazaken in Amsterdam handgranaten gevonden.

Een medewerker reageert op de ontploffing: “Ik hoorde, dat de ramen er uit liggen en de voordeur kapot is, maar we hebben het zelf nog niet gezien”, aldus Khadka tegen Het Parool. “We mogen er niet heen. De politie doet onderzoek.” De eigenaresse reageert volgens de krant geprikkeld op telefonische vragen. “Heeft u bewijs, dat het op ons was gericht? Nee? Waarom vraagt u dat dan? Ik ben al die telefoontjes zat.”

De Telegraaf, 6 juli 2019, 12:56

https://www.telegraaf.nl/nieuws/385045700/halsema-bekijkt-plek-van-ontploffing-in-amsterdamse-buurt

Bom in de Van Eeghenstraat: voor de BMW of het hotel?

De van Eeghenstraat na de explosie in Oud Zuid (foto Robbie Hiel | Inter Visual Studio)

De van Eeghenstraat, na de explosie in Oud Zuid (foto Robbie Hiel | Inter Visual Studio)

In aansluiting op het vorige bericht, over de explosie in de Korte Van Eeghenstraat afgelopen nacht: een andere Amsterdamse correspondent stuurt een foto, waarop overigens weinig te zien is van de ravage. Hij meldt dat er een BMW is opgeblazen, voor een hotel. Wat de vraag doet rijzen: was het bedoeld voor de BMW of voor het hotel?

Zou haast een titel voor een boek zijn: “Bom in de Van Eeghenstraat”. Niet te verwarren met “Bom in de Laurierstraat”, over de aanslag op Rob Scholte. Ook met een BMW en een handgranaat.

Ik stond toevallig eerder deze week op het punt af te reizen naar De Fundatie in Zwolle, voor de overzichtstentoonstelling van Rob Scholte. Had een stuk over in De Stentor gestaan. Blijkt het over volgend jaar zomer te gaan, dat stond er niet bij…

misdaadjournalist.nl, 6 juli 2019

https://www.misdaadjournalist.nl/2019/07/bom-in-de-van-eeghenstraat-voor-de-bmw-of-het-hotel/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Femke+Halsema
https://robscholtemuseum.nl/?s=Bom+in+de+Laurierstraat
https://robscholtemuseum.nl/marco-van-den-berg-veelbesproken-kunstenaar-rob-scholte-krijgt-overzichtsexpositie-in-zwolle/