HC – ’Cocaïne’ aangetroffen op marineschip in Den Helder + De Telegraaf – Elf kilo harddrugs gevonden + Redactie DHA – Weer drugs aangetroffen aan boord marineschip

Cocaïne’ aangetroffen in Den Helder

Den Helder – De Koninklijke Marechaussee heeft bij het doorzoeken van de Zr. Ms. Johan de Witt in Den Helder zaterdag harddrugs aangetroffen. Het marineschip was donderdag teruggekeerd uit het Caribisch gebied. Een gecombineerd zoekteam van de marechaussee en douane trof de drugs aan boord van het marineschip aan verstopt in pakketten. Het gaat om ongeveer 11 kilo harddrugs, vermoedelijk cocaïne, meldde de marechaussee zondag.

Het doorzoeken begon vrijdag onder leiding van het Openbaar Ministerie Oost Nederland in het kader van een lopend drugsonderzoek. Na de aanhouding van een Nederlandse militair aan boord van het schip op 24 september op Curaçao waren er sterke aanwijzingen dat er verdovende middelen aan boord waren. Deze militair had harddrugs in zijn rugtas zitten. Ook hierbij ging het om 11 kilo, waarschijnlijk cocaïne.

Daarom was besloten bij terugkeer van het schip uit het Caribisch gebied een grote zoekactie te starten. Dat gebeurde onder meer met honden van de douane en inzet van veel mensen. Donderdag is al het personeel bij het van boord gaan gecontroleerd. Ook drie helikopters, die aan boord stonden, zijn doorzocht. Daarbij was niets aangetroffen. Zaterdag werd dus weer 11 kilo gevonden.

De eerder aangehouden militair, een man van 23 jaar uit Haarlem, zit nog in hechtenis. Het onderzoek richt zich vooral op zijn betrokkenheid. Defensie hanteert een zerotolerancebeleid met betrekking tot harddrugs. Militairen, die dat bij zich hebben, worden direct ontslagen.

Helderse Courant, 27 oktober 2019, 11:27

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20191027_46561304/11-kilo-cocaine-aangetroffen-op-marineschip-in-den-helder

Elf kilo harddrugs gevonden op marineschip

Den Helder – De grote doorzoeking van het marineschip Zr. Ms. Johan de Witt heeft alsnog een drugsvondst opgeleverd. De Koninklijke Marechaussee (KMar) vond na twee dagen speuren een aantal pakketten met in totaal elf kilo drugs. Hoogstwaarschijnlijk cocaïne.
Het marineschip Zr. Ms. Johan de Witt in de haven van Den Helder. Het schip werd door de Marechaussee doorzocht op drugs na terugkeer uit het Caribisch gebied.

Het marineschip Zr. Ms. Johan de Witt in de haven van Den Helder. Het schip werd door de Marechaussee doorzocht op drugs na terugkeer uit het Caribisch gebied.

De zoektocht begon donderdag direct na terugkomst van het amfibisch troepentransportschip in de haven van Den Helder. De drie boordhelikopters kwamen als eerste aan bod voor ze richting hun basis vlogen. Personeel mocht pas aan wal gaan, nadat de douane de bagage had gescand. Dit leverde niks op.

Maar toen de militaire politie met drugshonden verder speurde, ontdekte ze gisteren goed verstopt de pakketten met drugs. Waar de verdovende middelen precies verstopt waren wil de KMar uit onderzoeksbelang niet melden. Er waren volgens een woordvoerder sterke aanwijzingen, dat de verdovende middelen zich nog aan boord zouden bevinden.

Aanleiding voor de grote zoekactie was de aanhouding van een opvarende op 24 september in Curaçao. Hij had elf kilo cocaïne in zijn rugzak. Deze 23 jarige militair zit in voorarrest en bevindt zich in ons land.

De Telegraaf, 27 oktober 2019, 11.55, updated 11.58

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1455668719/elf-kilo-harddrugs-gevonden-op-marineschip

Weer drugs aangetroffen aan boord marineschip

Lynx helikopter aan boord van amfibisch transportschip Johan de Witt (foto defensie.nl)

Lynx helikopter aan boord van amfibisch transportschip Zr. Ms. Johan de Witt (foto defensie.nl)

Den Helder – De Koninklijke Marechaussee heeft bij de doorzoeking op Zr. Ms. Johan de Witt in Den Helder zaterdag 26 oktober harddrugs aangetroffen. Een gecombineerd zoekteam van de Koninklijke Marechaussee en Douane trof de drugs aan boord aan verstopt in pakketten. Het gaat om ongeveer 11 kilo vermoedelijk cocaïne.

De doorzoeking werd vrijdag, onder leiding van het Openbaar Ministerie Oost-Nederland gestart in het kader van een lopend drugsonderzoek. Na de aanhouding van een Nederlandse militair op 24 september op Curaçao waren er sterke aanwijzingen, dat er verdovende middelen aan boord waren. Bij terugkeer van Zr. Ms Johan de Witt uit het Caribisch gebied is daarom besloten een grootschalige zoekactie te starten.

Donderdag is het personeel bij het van boord gaan gecontroleerd. Ook drie helikopters aan boord van het schip zijn donderdag doorzocht. Daarbij is niets aangetroffen. De Koninklijke Marechaussee doet verder strafrechtelijk onderzoek naar de in beslag genomen drugs en de betrokkenheid van de eerder aangehouden militair. De 23 jarige militair zit al in Nederland in voorarrest.

Den Helder Actueel, 27 oktober 2019

Reacties:

eschotman
27 oktober 2019 at 17:45
Een prachtige carrière in het vooruitzicht bij de Marine gezien de leeftijd van deze militair. Hoe dom ben je om dit op zo’n manier te beëindigen met deze smokkel want een ding is zeker een baan bij de overheid kan die voor altijd vergeten of de persoon had altijd al in de misdaad willen gaan dan is dat hierbij gelukt.

frdrk
27 oktober 2019 at 18:21
Zijn toekomst ligt letterlijk in de (witte) poeier.

eschotman
27 oktober 2019 at 18:38
Frdrk, Zijn toekomst is zeker naar de klote (om het maar even hard uit te spreken) c.q. in de poeder maar daar had deze persoon eerder aan moeten denken. De militair heeft met deze actie hier de Marine in een zeer negatief daglicht gezet en dat zal zijn verdere loopbaan c.q. tot zijn dood achtervolgen want Defensie vergeet niets. Hoe oud deze persoon ook gaat worden. Dus eigen schuld dikke Bult.

https://denhelderactueel.nl/2019/10/weer-drugs-aangetroffen-aan-boord-marineschip/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Marine
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koninklijke+Marechaussee
https://robscholtemuseum.nl/?s=Douane
https://robscholtemuseum.nl/?s=Cura%C3%A7ao
https://robscholtemuseum.nl/?s=coca%C3%AFne