De Telegraaf – Bejaarde Alkmaarder omgebracht + Vrienden rouwen om flamboyante ondernemer: ’Dode Alkmaar is uitgever en ’gangmaker’ Jochem Schuijt (75)’

Bejaarde Alkmaarder (75) omgebracht

Alkmaar – Een 75-jarige man die vrijdagmiddag in zijn woning aan de Limmerhoek in Alkmaar dood werd aangetroffen, is door geweld om het leven gekomen.

Dat meldt de politie. Een verdachte is er ook al. Op een politiebureau in Amsterdam meldde zich vrijdag een 22-jarige man uit Beverwijk. Hij zit momenteel vast voor verhoor. Zijn betrokkenheid bij de dood van de Alkmaarder wordt onderzocht.

De Telegraaf, 24 maart 2018, 11:10, updated 18:47

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1831889/bejaarde-alkmaarder-75-omgebracht

Vrienden rouwen om flamboyante ondernemer: ’Dode Alkmaar is uitgever en ’gangmaker’ Jochem Schuijt (75)’

Alkmaar – De 75-jarige man die vrijdag werd gedood in zijn huis, is volgens vrienden en kennissen de uitgever en kunstondernemer Jochem Schuijt. Zijn mysterieuze dood is ingeslagen als een bom. Schuijt publiceerde twee tijdschriften, wilde een eigen galerie opzetten en was in de kunstwereld een bekend gezicht. „Het was altijd gezellig als Jochem binnenkwam, hij was een gangmaker. Iedereen kende ’m.”

Hij was een levensgenieter. Flamboyant, markant, zichzelf, maar bovenal vrolijk en uitgelaten. Zo omschrijven bekenden de 75-jarige Schuijt, die vrijdagmiddag om het leven werd gebracht in zijn eigen huis. Op sociale media gaan wilde geruchten over de omstandigheden rond zijn dood. De politie doet er het zwijgen toe, nadat een verdachte zichzelf had aangegeven, en wil ook de identiteit van het slachtoffer niet bevestigen. „We gaan eerst de verdachte verhoren.”

„Altijd vrolijk. Hij was altijd vrolijk”, vertelt vriend Felix Timmermans, die Schuijt omschrijft als ’vriend en compagnon’. „Het is een verschrikkelijk verhaal, omdat ’ie nog zo vol in het leven stond. Hij zat vol plannen, wilde kunstverzamelaar worden en een eigen galerie openen. En persoonlijk was Jochem echt de gangmaker. Hij speelde accordeon en piano. Als hij binnenkwam, werd het altijd gezellig. Hij was geliefd, ging wel zijn eigen gang, maar dat was het mooie. Het zal een massale begrafenis worden. Iedereen kende hem.”

Tijdschriften en kunst

Het kunsttijdschrift Palet is het oudste kunsttijdschrift van Nederland. Het werd in 1945 door zijn vader opgezet. Jochem nam het over, en hield het tijdschrift – ondanks de slechte omstandigheden voor uitgevers – in leven. Hij kocht zelfs een tweede kunstmagazine, Atelier. „Tot op de dag van vandaag was hij bezig daar een succes van te maken. Een bevlogen inspirator”, aldus Timmermans.

De hoofdredacteur van Palet, Eric Beets, is hoorbaar aangedaan als we hem bellen. „Het is hard aangekomen, je kunt het niet geloven. Hij was een avontuurlijke, bijzondere man.”

Schuijt heeft écht hart voor de kunst, zeggen zijn naasten. Samen met Timmermans probeerde hij de Nationale Kunst Loterij op te zetten. Volgens Timmermans is daarvoor alles geregeld, liggen er dossiers ’dikker dan een Europese aanbesteding’ en is voor een klein fortuin al software ontwikkeld. „Dat kostte Jochem, en mij ook, nog iedere dag geld. En we hebben ervoor gevochten. Nog steeds. Jochem heeft een groot hart voor de kunst. Maar de gevestigde orde van loterijen houdt het tegen.”

Verdachte

De politie onderzoekt de dood van Schuijt. De 22-jarige verdachte uit Beverwijk wordt binnenkort uitgebreid verhoord. Hij zit vast en wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Schuijt.

De Telegraaf, 24 maart 2018, 21:33, updated 4 min geleden

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1832873/dode-alkmaar-is-uitgever-en-gangmaker-jochem-schuijt-75

Meer informatie:
http://www.paletmagazine.nl/
https://www.ateliermagazine.nl/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image