De Telegraaf – ’Ambtenaren schonden integriteitsregels rond Granuliet stort’ + Albert Heller – ‘Halbe Zijlstra oefende flinke druk uit en loog over zijn rol bij het goedkeuren stort’

Halbe Zijlstra , voormalig Minister van Buitenlandse Zaken, nu werkzaam bij VolkerWessels en wederom in opspraak (foto Maarten Hartman) Granuliet bij zandwinningsgebied Over de Maas (foto Koen Verheijden)Stop Granuliet stort Over de Maas (foto Facebook)

Ambtenaren schonden integriteitsregels rond Granuliet stort

Van Eijbergen zegt, dat tegen televisieprogramma Zembla, na onderzoek van Zembla. „In dit dossier wordt op alle niveaus niet de waarheid gesproken”, aldus Van Eijbergen. Hij doet zijn uitspraken op basis van ruim 1.500 documenten, die Zembla heeft gekregen na een een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). „Dat vind ik schokkend. Dit schendt alle integriteitsregels, die je kunt bedenken. Dat zou in Wit Rusland kunnen gebeuren, maar dit verwacht je niet in Nederland.”

Van Eijbergen doelt onder meer op oud minister Halbe Zijlstra, die vanuit zijn nieuwe functie bij VolkerWessels de Directeur Generaal van Rijkswaterstaat Michelle Blom onder druk zette om het storten van Granuliet toe te staan. Zijlstra zegt zelf, dat hij alleen mensen met elkaar in contact heeft gebracht en nooit iemand onder druk heeft gezet. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu zegt tegen Zembla, dat Zijlstra het besluit om de storting toe te staan alleen heeft bespoedigd, maar daar geen invloed op heeft uitgeoefend.

Granuliet is een afvalproduct, dat vrijkomt bij de bewerking van stenen voor het maken van asfalt. De bedrijven Bontrup en VolkerWessels storten sinds vorig jaar Granuliet in het water. Volgens deskundigen en tegenstanders zit in Granuliet een kankerverwekkende stof, die vrijkomt als het in aanraking komt met water.

Bekijk ook
Top Rijkswaterstaat betrokken bij afvaldump

De Telegraaf, 24 september 2020, 07:45

https://www.telegraaf.nl/nieuws/87137913/ambtenaren-schonden-integriteitsregels-rond-granulietstort

‘Halbe Zijlstra oefende flinke druk uit en loog over zijn rol bij het goedkeuren van Granuliet stort’

Alphen – Voormalig minister Halbe Zijlstra, nu topman bij bouwbedrijf VolkerWessels, heeft gelogen over zijn rol bij het goedkeuren van Granuliet stort. Dat stelt een hoogleraar in een nieuwe uitzending van Zembla, die vanavond wordt uitgezonden.

Alle regels rond integriteit geschonden

Volgens hoogleraar integriteit Rob van Eijbergen van de Vrije Universiteit van Amsterdam zijn bij dat besluit alle regels rond integriteit geschonden, zo zei hij tegen het televisieprogramma. Op basis van de interne documenten van Rijkswaterstaat concludeert hij. ,,In dit dossier wordt op alle niveaus niet de waarheid gesproken. Dat vind ik schokkend. Dit schendt alle integriteitsregels, die je kunt bedenken. Dat zou in Wit Rusland kunnen gebeuren, maar dit verwacht je niet in Nederland.”

Van Eijbergen concludeert uit alle documenten, die op basis van WOB zijn vrijgegeven, dat er door Halbe Zijlstra flinke druk is uitgeoefend op hoge ambtenaren van Rijkswaterstaat. ,,Zijlstra gaat de integriteitsgrens over door op grond van zijn oude contacten als bewindspersoon mensen heel erg onder druk te zetten en daar vervolgens niet de waarheid over te spreken.”

Alles draait om asfaltproductie

Hoewel veel dingen in de WOB documenten zijn afgelakt, zien de onderzoekers van Zembla een duidelijk patroon van beïnvloeding. Eijbergen is dat met hen eens.

De achtergrond is, dat de bouwbedrijven in de knel komen als het Granuliet niet verwerkt kan worden. Dan ligt het namelijk in de weg. Om die reden zou Zijlstra willen dat de granulietstort doorgaat. ,,Dat asfalt spuit er in het dossier aan alle kanten uit‘’, zegt Eijbergen.

De Hoogleraar meent daarbij ook, dat minister Cora van Nieuwenhuizen heeft gelogen op het moment, dat ze vertelde dat de belangen van de asfaltindustrie géén rol speelde bij het besluit om Granuliet te zien als grond.

Minister houdt vol: geen betrokkenheid

In een reactie op de aangekondigde uitzending zegt het ministerie, dat het belang van de asfaltindustrie geen doorslaggevende rol heeft gespeeld bij de besluiten van Rijkswaterstaat. Zijlstra heeft wél het proces bespoedigd, zeggen ze. Halbe Zijlstra zelf zegt, dat hij in geen geval druk heeft uitgeoefend.

Wat is Granuliet?

Granuliet is een stof, die vrijkomt bij het bewerken van graniet en zandsteen. Bij het productieproces wordt een chemisch middel gebruikt, dat ervoor zorgt, dat het overblijvende granietpoeder indikt. Dit ingedikte materiaal, Granuliet, wordt door de overheid bestempeld als grond. Er zijn echter deskundigen, die wijzen op de risico’s, omdat niet bekend is wat de toegevoegde chemische stof op termijn doet bij toepassing in het water.

Lees verder
https://www.gelderlander.nl/west-maas-en-waal/staatssecretaris-laat-stort-doorgaan-granietbedrijf-wil-deskundige-aansprakelijk-stellen~a4cd4c0f/

De Gelderlander, Laatste update: 09:10

https://www.gelderlander.nl/west-maas-en-waal/staatssecretaris-laat-stort-doorgaan-granietbedrijf-wil-deskundige-aansprakelijk-stellen~a4cd4c0f/