De Swolllenaer – Frénk van der Linden exposeert met 25 portretten van ‘Hollandse helden’

Binnenstad – In de expositie ‘Onder Hollandse helden’ gaan 25 journalistieke portretten van Frénk van der Linden (1957) vanaf 14 oktober in Museum de Fundatie een dialoog aan met beeldende kunstportretten (schilderijen, tekeningen, foto’s). De tentoonstelling opent op de dag dat Van der Linden 60 jaar wordt.

Hoe verhoudt een journalistiek portret zich tot een kunstportret? Zit ook bij een journalistiek portret de hand van de maker ‘in het doek’? Hoe zie je dat? Gaat het om waarheid of schoonheid? Op welke manier kunnen die twee samengaan? In deze expositie streeft Van der Linden ernaar het bestaande beeld van zijn gesprekspartners, uiteenlopend van Freddy Heineken tot Anouk, een nieuwe dimensie te geven. Tegelijkertijd beseft hij dat een portret een momentopname is en tot op grote hoogte wordt gekleurd door de bril waarmee de maker kijkt. De tentoonstelling in de Fundatie is dus een ode aan het portretgenre, maar ook een relativering ervan.

De carrière van Frénk van der Linden begint in 1981 met een geruchtmakend interview met Joseph Luns, toenmalig secretaris-generaal van de NAVO. Daarna volgen enkele duizenden interviews. Al snel wordt hij één van de meest gewaardeerde en ook gevreesde interviewers van Nederland. Hij weet door een buitengewoon sterke psychologische antenne, research en een grote technische finesse veel – volgens sommigen té veel – los te krijgen van zijn gesprekspartners. “Van der Linden is de gelijke geworden van legendarische interviewers als Bibeb en Ischa Meijer”, schreef de Volkskrant al in 1999.

Zijn oeuvre is na veertig jaar interviewen voor kranten, weekbladen, radio- en tv-programma’s duizelingwekkend te noemen. Museum de Fundatie zag in zijn zestigste verjaardag een mooie gelegenheid om 25 van zijn portretten in het museum te presenteren. Hieruit komt een tijdsbeeld van de afgelopen vier decennia naar voren. Ook reflecteert de expositie op lichte toon op de journalistieke portretkunst in relatie tot de beeldende kunst. Geheel getrouw aan Van der Lindens eigen werkwijze verschaft Onder Hollandse helden misschien nog wel het meest zicht op zijn eigen geest. Of hij het wil of niet, Frénk geeft zich op deze manier net zo bloot als zijn gesprekspartners.

Onder Hollandse helden toont Joseph Luns, Johan Cruijff, koningin Beatrix, Lennaert Nijgh, Theo van Gogh, Herman Brood, Freddy Heineken, Tatjana Simic, Frits Bolkestein, Jan Marijnissen, Cisca Dresselhuys, Albert Heijn, Robbert Dijkgraaf, Paul Witteman, Gerard Spong, Neelie Kroes, Linda de Mol, Remco Campert, Martin van Amerongen, Tommy Wieringa, Youp van ’t Hek, Jan en Erica van der Linden, Ahmed Aboutaleb, Armando en Rob Scholte, allemaal geïnterviewd door Van der Linden en ook te zien als schilderij, beeld, tekening, grafisch werk of foto.

Redactie: Erik-Jan Berends

De Swollenaer, maandag 3 juli 2017 10:16

https://deswollenaer.nl/algemeen/frenk-van-der-linden-exposeert-met-25-portretten-van-hollandse-helden-8217