De Nollen van R. W. van de Wint

Naast het Rob Scholte Museum een extra reden af te reizen naar Den Helder: De Nollen van R. W. van de Wint

Kunstproject De Nollen bevindt zich op een voormalig eiland aan de zuidrand van Den Helder. Het gebied behoort tot de Stelling Den Helder en is met zijn vijfentwintig bunkers de zuidelijke uitloper van Fort Dirksz Admiraal. Daarnaast is het een zeldzaam binnenduin in het Nederlandse landschap, omdat er vrijwel nergens meer een zo ver landinwaarts gelegen duincomplex is aan te treffen.
Kunstenaar R. W. van de Wint (1942-2006) is de initiatiefnemer geweest voor een ‘totaalkunstwerk’ in dit duingebied.
Hij heeft een poëtisch landschap gecreëerd; een militair terrein is herbestemd tot kunstproject.
Sinds 1980 zijn er sculpturen en bouwsels gerealiseerd die, evenals de bunkers, half ondergronds in het landschap verborgen liggen. De oude bunkers vormen een markant onderdeel van het gebied en zijn grotendeels hergebruikt.
Door de transformatie van oud militair terrein naar kunst- en natuurproject heeft het gebied een nieuwe betekenis gekregen.
Vijfentwintig jaar lang concentreerde Van de Wint zich op het creëren van de condities voor heel basale ervaringen van donker en licht, van kleur en ruimte, schaal en maat. Schoonheid, daar moest het weer om gaan, maar ook om ontregeling: een web van lijnen die langs elkaar, door elkaar en bij elkaar komen.
Slechts één uur reizen vanaf Amsterdam en één minuut lopen vanaf Station Den Helder Zuid, en je bevindt je ineens in een ‘landschap van de verbeelding’ dat je blik op de werkelijkheid verscherpt.
Van de Wint is onder meer bekend door schilderingen in de vergaderzaal van de Tweede Kamer.

Reguliere openingstijden

1 april – 31 oktober, donderdag t/m zondag

ontvangstruimte open: 10.30 – 17.00 uur

bezichtiging binnenruimtes is altijd onder begeleiding van een gids:

11.00, 13.00 en 15.00 uur. Daarna kunt u eventueel zelfstandig rondwandelen langs de beelden aan de zuidkant.

Na 31 oktober is het project niet langer te bezichtigen.
Aangezien de periode na 31 oktober tot 1 april gebruikt wordt voor onderhoudswerkzaamheden en renovatie is het project in principe niet te bezichtigen. Voor groepen vanaf 30 personen in combinatie met huur ontvangstruimte en eventueel gebruik van lunch en/of diner kunt u contact opnemen via info@projectdenollen.nl.

Adres:
Burgemeester Ritmeesterweg 10
1784 NV Den Helder
(nabij NS-halte Station Den Helder Zuid)
Postbus 4065, 1780 HB Den Helder
31 / 223 – 660200
info@projectdenollen.nl
http://www.projectdenollen.nl