De Limburger – Graficus Cor Rosbeek (74) overleden

De Limburgse graficus Cor Rosbeek is op tweede pinksterdag in zijn woonplaats Amsterdam overleden.

Kan niet bestaat niet’. Het was de levensspreuk van Cor Rosbeek, die decennia lang met zijn broer Jean de gelijknamige drukkerij in Nuth bestierde. De uitspraak is ook te lezen in de overlijdensadvertentie van de Limburgse graficus, die op tweede pinksterdag in zijn woonplaats Amsterdam overleed.

Cor Rosbeek, die op 6 december 1944 geboren werd in Schinnen, was pas 16 jaar oud toen zijn vader overleed en hij de kleine, op plaatselijke klandizie drijvende, drukkerij overnam. Toen een rijke verffabrikant zijn drukwerk in nieuwe huisstijl in Nuth liet maken, kwam Cor Rosbeek in contact met de wereld van vormgevers. Dat zorgde voor een omslag. Rosbeek ging intensief samenwerken met ontwerpers en bouwde een naam op, mede dankzij de uitzonderlijke kwaliteit van zijn (kunst)reproducties. Limburgse schrijvers vonden het een eer hun boeken door hem te laten vormgeven.

Rosbeeks verdiensten leverden hem in 1999 de Grafische Cultuurprijs op. Ook werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Verder was hij erelid van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers.

De economische crisis die in 2008 begon, betekende het einde van de drukkerij in Nuth. Cor Rosbeek, die al lange tijd aan de ziekte van Parkinson leed, is 74 jaar geworden.

De Limburger, 11-06-2019 om 13:17

https://www.limburger.nl/cnt/dmf20190611_00109539/graficus-cor-rosbeek-74-overleden