De Gelderlander – Mix van informatie, humor en ironie

Velp – “Wat heb jij bij negen? Ik heb maar vijf antwoorden.” Spieken, antwoorden ruilen, steggelen – de deelnemers aan de kunstquiz halen alle trucs om een betere score te behalen uit de kast.
Precies zoals kunstenaar-presentator Kuno Terwindt het voorspelde. “Mensen willen gewoon winnen. Hoe meer men zich gaat bemoeien met de vragen en de antwoorden, hoe leuker het wordt.”

Als jury heeft hij twee Vietnamese mensen gevraagd die geen Nederlands spreken. “Maar ze weten wel wat discipline is”, motiveert Terwindt vrolijk.

Slechts zestien mensen nemen deel aan de toets-met-knipoog van het cultuurhistorisch besef. De vragen van het theoretische gedeelte zijn niet altijd relevant voor de kunst, sommige antwoorden in de multiple choice-mogelijkheden ronduit absurd. “Weet u niets, dan gokt u er vrolijk op los”, spoort Terwindt aan met geroutineerde spelleider-stem.

Van hoe ver weg werden de stenen van Stonehenge gehaald: 30, 100 of 300 kilometer? Wat was bijzonder aan Albrecht Dürer: zijn perfect verzorgde haar, zijn seksuele voorkeur voor mannen of het signeren van zijn werk? Welk oor sneed van Gogh af? In welk automerk reed Rob Scholte toen hij zijn benen verloor? In hoog tempo jaagt Terwindt er 37 theorievragen door. “Ik vroeg me geregeld af of het goede antwoord er wel bijstond”, lacht een deelnemer.

Dj Willum verluchtigt het geheel nog eens met bijpassende muziek, van klassiek thema tot bombardementsgeluid. De kunstquiz was dan ook aangekondigd als entertaining met kunst. Het publiek maakt met opzet deel uit van de presentatie. Vandaar dat de quizmaster voortdurend reacties uitlokt.

Daarna volgt een praktische proef. Het gezelschap loopt naar de begraafplaats van omgekomen militairen uit het Gemenebest aan de Reinaldstraat. Verspreid over de graven heeft Terwindt tien posters geplakt van ‘dooie kunstenaars’. “Wie zijn het. Ik vraag u stil te zijn, uit respect voor de locatie en natuurlijk om het spel eerlijk te spelen.” De meegelopen jury houdt zich wijselijk afzijdig.

De kunstquiz is een onderdeel van het audiovisuele festival ‘Cinema at home: Personal Meeting’. In K13 aan de Kastanjelaan worden nog tot en met vrijdag 23 mei uiteenlopende activiteiten gehouden. http://www.k13.nl en http://www.cinemaathome.nl

De Gelderlander, 17 mei 2008, Laatste update 17 mei, 02:58

http://www.gelderlander.nl/regio/arnhem-e-o/arnhem/mix-van-informatie-humor-en-ironie-1.2600764