De Couturekrant – MOTI en BredaPhoto roepen beeldverzamelaars op

BREDA – Za. 24 sept. vindt de tweede editie van fotomanifestatie BredaPhoto plaats samen met de tweede editie van Beeldjagers. Iets heel bijzonders. Dit is namelijk een evenement gewijd aan bijzondere beeldcollecties en de verzamelaars daarvan. Wat moet dat een fijn gevoel geven als je outsiders voor jouw geliefde verzameling kan interesseren!

Voor dit evenement roepen MOTI (Museum of the Image) en BredaPhoto fotografen, ontwerpers, kunstenaars en andere fanatieke beeldverzamelaars op hun persoonlijke beeldcollectie in te sturen. De mooiste en vreemdste series zullen worden gepresenteerd in het Chassé Theater in Breda. Wat zal er te zien zijn? Niets vreemds aan verzamelingen poserende politieagenten met geconfisqueerde wietplanten, jonge Russinnen die beelden van Lenin kussen en een verzameling van de lelijkste replica’s van de Mona Lisa. Het is een greep uit de opmerkelijke beeldcollecties die het afgelopen jaar zijn ingestuurd naar het online museumplatform http://beeldjagers.org.

Het verzamelen van beelden is namelijk niet langer voorbehouden aan musea. Talloze mensen delen hun beeldcollecties op Facebook, Instagram, Pinterest of Tumblr. Vaak zijn dit selecties van zomaar mooie of grappige beelden. Soms betreft het echter een heel bijzondere of aan het obsessieve grenzende verzameling rondom één specifiek thema. Naar dat soort collecties zijn MOTI en BredaPhoto naarstig op zoek. Iedereen kan uploaden!

Of het nu gaat om verzamelingen bestaande uit krantenknipsels, foto’s gevonden op de rommelmarkt of afbeeldingen van het internet: alle seriematig verzamelde beelden kunnen worden ingestuurd. Ook beeldverzamelaars die zelf hun onderwerp fotograferen zijn uitgenodigd om hun bijdrage in te zenden. Op de site van Beeldjagers tref je de volledige inzendvoorwaarden voor het uploaden van jouw collectie.

Een vakjury met onder meer Frank Schallmaier (fotoredacteur de Volkskrant), Leander Roet (hoofdredacteur Vice en Creators Project) en Geert van Eyck (curator BredaPhoto) zal samen met de vaste Beeldjagersredactie de beste inzendingen selecteren.

De uitverkoren verzamelaars mogen zelf op 24 september het podium van het Chassé Theater op om hun collectie voor het voetlicht te brengen. Tevens zal een aantal prominenten, waaronder de talentvolle en bekende beeldend kunstenaar Rob Scholte, zijn of haar beeldverzameling presenteren.

Het evenement duurt van 14.00 uur tot 17.00 uur en wordt afgesloten met een borrel. Voor dit evenement werkt MOTI samen met festival BredaPhoto. “Het democratisch doe-het-zelfkarakter van Beeldjagers past uitstekend bij het thema van BredaPhoto 2016: “YOU”.

Geert van Eyck, curator van BredaPhoto, zegt daarover: “We richten ons daarmee op de zelfredzaamheid van de burger in de participatiemaatschappij.” That ’s it. Wáár hebben wij dat ook al weer méér gehoord?

De Couturekrant, 2 juli 2016

http://www.couturekrant.nl/8-columns/nieuws-a-tv/3736-moti-en-bredaphoto-roepen-beeldverzamelaars-op.html

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image