De Balie | Pieter Omtzigt: De (on)betrouwbare Overheid

CDA tuig probeert Keizer Omtzigt kapot te fluisteren (foto Geen Stijl)Keizer Omtzigt (foto CDA) (1) (foto RTV Oost)

Keizer Omtzigt (CDA) (2) (foto CDA)

De (on)betrouwbare Overheid

Gepubliceerd 26 feb. 2021

Het Toeslagen Schandaal legt feilloos bloot hoe de Overheid burgers kan opjagen en schade kan aandoen. Hoe kan de Overheid niet alleen de schade goedmaken, maar ook het vertrouwen van burgers in de Overheid herstellen? Na een voor deze avond geschreven lezing van CDA politicus Pieter Omtzigt, gaan we er over in gesprek.

Pieter Omtzigt stond samen met SP Parlementariër Renske Leijten en journalisten Pieter Klein en Jan Kleinnijenhuis aan de basis van de onthulling van het toeslagen schandaal. Hij hekelt de ‘Haagse kliek’ die te weinig oog heeft voor haar burgers. Omtzigt zit sinds 2003 in de Tweede Kamer.

Alex Brenninkmeijer was van 2005 tot 2014 de Nationale Ombudsman en werd daarna lid van de Europese Rekenkamer. In het onlangs verschenen boek Naar een nieuw Kabinet van sociale rechtvaardigheid doet hij suggesties hoe de Overheid voorbij wetten en budgetten er voor burgers kan zijn.

Sylvana Simons hoopt met BIJ1 een plek in de Tweede Kamer te veroveren. Het afgelopen jaar wees zij vaak op Institutioneel Racisme, dat speelt rond het toeslagen schandaal. Zonder dat de Onderzoekscommissie hier onderzoek naar deed, kondigde Rutte in de persconferentie van de val van het kabinet een Staatscommissie Discriminatie en Racisme aan om problemen aan te pakken. Maar heeft ze daar vertrouwen in? Wat zou er volgens haar nodig zijn?

Over het toeslagen schandaal

In 2013 gaat een speciaal team van de Belastingdienst op zoek naar fraude bij Toeslagen. Door de keiharde aanpak van dit team worden duizenden ouders onterecht als fraudeur gezien en vervolgens in de financiële ellende gestort. De speciaal ingeroepen Commissie Van Dam deed onderzoek naar het schandaal en publiceerde het rapport Ongekend Onrecht, waarna het Kabinet opstapte. Ouders krijgen minimaal 30.000 euro compensatie. Een nieuw toeslagen systeem moet een nieuwe start gaan betekenen en een Staatscommissie Discriminatie en Racisme moet licht schijnen op hoe discriminatie door de Overheid kan worden tegengegaan.

Reacties
https://youtu.be/AA61RUwf0hw

https://twitter.com/cdavandaag/status/1377215072846614530

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=De+Balie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Keizer
https://robscholtemuseum.nl/?s=Pieter+Omtzigt
https://robscholtemuseum.nl/?s=Mona+Keijzer
https://robscholtemuseum.nl/?s=CDA
https://robscholtemuseum.nl/?s=Renske+Leijten
https://robscholtemuseum.nl/?s=Pieter+Klein
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jan+Kleinnijenhuis
https://robscholtemuseum.nl/?s=Alex+Brenninkmeijer
https://robscholtemuseum.nl/?s=Sylvana+Simons
https://robscholtemuseum.nl/?s=Betrouwbare+Overheid
https://robscholtemuseum.nl/?s=Onbetrouwbare+Overheid
https://robscholtemuseum.nl/?s=Goed+Bewind
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kwaad+Bewind

9 Comments

 1. Rutte zou Omtzigt minister willen maken…..minister van staat natuurlijk.

  Hoe lang laten we ons nog belazeren door een pathologische leugenaar?

 2. Op 1 april verloor Rutte zijn bril.

 3. Het feit dat Rutte nog weg probeert te komen door te roepen, dat hij zich een paar dagen later niet meer kan herinneren, wie hij zogenaamd in zijn nieuwe kabinet minister wil maken, is tekenend voor het gemak waarmee dit domme kaaskoppenvolk zich laat belazeren. Van jong tot extra belegen.

 4. Aruba moet Nederland onder toezicht stellen in het Koninkrijk.

 5. Voor Rob;

  “When I despair, I remember that all through history the way of truth and love have always won. There have been tyrants and murderers, and for a time, they can seem invincible, but in the end, they always fall. Think of it–always.” (Mahatma Gandhi).

 6. Jacques van Velzen 1 april 2021 op 16:11

  Het is wel de slechtste grap van de afgelopen jaren.
  Zelfs de motie van wantrouwen als die al wordt aangenomen, is geheel betekenisloos. Immers het kabinet is al gevallen. Nieuwe verkiezingen zijn dus niet nodig.
  Ze doen een plas en bla die bla die bla.

 7. Telkens als je denkt dat de Nederlandse politiek niet dieper kan zakken, gebeurt dat toch.

  Waar moet dit in Godsnaam heen?

  En hoe dom moet je zijn om in dit land de verkiezingsuitslagen nog te vertrouwen……

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.