Dagsluiting!

Deze dag keek ik het zo een beetje aan hoe de reacties waren op mijn stukkie op de hysterische uitval van de Jutter van 2014. Bijzonder geamuseerd keek ik toe. Heerlijk is het om zo vervloekt te worden. Helaas, erg jammer dat het bijna allemaal verbolgen burgers uit Den Helder waren die hun gal spuwden.

Ik had het gevoel in de clinch te liggen met een Inheemse Stam uit het Amazonegebied die geen indringers dulden. Zeker geen oliedomme Belgen, en ja –daar gaat en ging het me om- ook geen wereldvermaard kunstenaar als Rob Scholte. Hoeveel energie én eindeloze euro’s de heer Scholte in het Postkantoor heeft gestoken, hebt u in andere stukken uitgebreid kunnen lezen. Maar wat baten kaars en bril als de uil niet zienen wil.

U gelooft mij niet, natuurlijk.

Ga dan even kijken in het museum van Rob Scholte.

Maar dat vertikt u, beste jutter. Zoals jullie geuzennaam het samenvat houden jullie van achterpoortjes, geheim doenen en de beschermende duisternis van de oplichterij.

Ach.

Wie ben ik om het jullie kwalijk te nemen? Het zal de zeelucht zijn of net niet.

Want kijk naar Oostende daar is een oud postkantoor omgetoverd tot een zeer aantrekkelijk cultureel centrum, er is het Museum voor Hedendaagse kunsten, er is het kunstproject Beaufort, en daarnaast floreren de jonge, kritische honden als geen ander in en rond ‘Vrijstaat O.’
http://www.vrijstaat-o.be

Nu komt het! Onvoorstelbaar maar waar; maar de kunstenaars worden …betaald. Door de overheid! Door mijn buurman en ik.

Dààr maken wij in Vlaanderen geen punt van.

Nou, Den Helder, stik maar lekker in je plat eigen huisie, eigen boompie chauvinisme.

Ik trek alvast enkele flessen champagne van de beste soort open als Rob Scholte zijn museum op een andere plek dan op dat maanlandschap van jullie in al zijn glorie kan laten schitteren!

Gezondheid!

Jan Haerynck, auteur, België