Daan den Houter – 16-11-2015 Rob Scholte

Rob Scholte schilderde een periode de logo’s van bedrijven. Uiteraard ontstond daar op een bepaald moment gezeik over; want ’t logo is van een bedrijf, maar de afbeelding op een schilderij is van de kunstenaar. Daarna besloot ie het copyright logo te schilderen; die afbeelding was officieel van niemand en werd zo door hem ‘geclaimd’. Noemde het een ‘zelfportret’ en benoemde zichzelf zo meester van het recht op de kopie. Uiteraard kopieerde hij dat zelf ook weer; hier een zeefdruk van dat schilderij.

Daan den Houter (Delft, 1977) is een multidisciplinair kunstenaar die woont en werkt in Rotterdam. Voordat hij naar de kunstacademie (KABK) ging studeerde hij Cki (Cognitieve Kunstmatige Intelligentie) te Utrecht. In deze studie vond hij de basis voor zijn werk als kunstenaar; de subjectieve manier waarop wij de wereld om ons heen ervaren en de grote invloed van ons onderbewustzijn op onze bewuste gewaarwording fascineert Den Houter. Vanuit dit gegeven onderzoekt hij de manieren waarop wij naar de (kunst-) wereld kijken.
In zijn werk brengt hij tegenstrijdige elementen samen waardoor ze in conflict zijn met zichzelf. Hierdoor triggeren zij de discussie over hun eigen waarde, betekenis en bestaansrecht.

Afgelopen jaar startte hij met Alex Jacobs (V&B) de Bcademie op; een 2e fase opleiding om net afgestudeerde beeldend kunstenaars te begeleiden binnen hun eerste jaren na de academie http://www.bcademie.nl. Van 2003-2008 was hij actief met het kunstenaarscollectief ‘Dit is Dit’. www.ditisdit.com In De Aanschouw toont hij sinds 2002 om de 6 weken ‘Het Overschilderschilderij’ waarvoor hij al meer dan 110 schilders uitnodigde om er een laag op te schilderen: http://www.overschilderschilderij.nl.
Daarnaast ontwerpt hij skateparken http://www.daandenhouterskateparks.com en maakte hij de High Tea Table http://www.High-Tea-Table.nl.
Een overzicht van zijn autonome werk is te vinden op http://www.daandenhouter.com

In de maand november 2015 zal Daan den Houter als gastschrijver de rubriek Kunst van de Dag verzorgen.

Gasten selecteren in principe een maand lang dagelijks een werk uit het aanbod van lopende en komende exposities op deze website. Het werkelijke aanbod bij musea en galeries is uiteraard veel groter. Gasten zijn dus beperkt in hun keuze, maar zij kunnen hopelijk toch een soort gidsfunctie vervullen. Bezoekers van de site en abonnees van Kunst Actueel zullen geconfronteerd worden met werken die anders wellicht aan hun aandacht zouden ontsnappen. Bovendien kunnen de motivaties een andere blik op het werk werpen.

http://www.galeries.nl/gasten.asp